ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:176/1075)

Sernik wiedeński 139

przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami. Składniki: ciasto kruche - 1 szklanka mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru(...)rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy

Zainspirowana w kuchni
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 179

placek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym.   Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I  nie po raz pierwszy moje ciasto(...)kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować tak jak w przepisie. Pozostało mi więc zrezygnować z tych planów i wylepić po prostu dno większą częścią ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W  efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik marmurkowy 139

Sernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty.       Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix     Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z kremem jaglano-orzechowym 129

Ostatnio robiłam inne kruche ciasto i została mi taka niepozorna kulka. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie spożytkowała. Na szybko upiekłam kruche spody do babeczek (są świeże do dwóch tygodni) a dziś wykombinowałam do nich wypełnienie w formie kremy jaglano-orzechowego. Składniki na kruche ciasto znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kruche-ciasto-z-kremem-agrestem-i-porzeczkami/ Krem: 100g suchej kaszy jaglanej- ugotować 100-150 g solonych

greenscarf
Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 145

lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji  Wszystkie bakalie posiekaj.  Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej  3-4 łyżki sproszkowanych daktyli 3 żółtka(...)około 15 minut. Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry ( u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w  170˚C jeszcze 20 minut. Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów

AZgotuj!
Truskawkowa rozpusta 163

Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀 Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę(...)papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto lub fasolę czy ryż. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia

Słodka Strefa
Szarlotka z żurawiną i kisielem 174

moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru  1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa(...)kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz do formy Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka z pigwą 81

pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.         forma o wymiarach 24x24 cm ciasto kruche: 100 g mąki migdałowej 100 g mąki kokosowej 200 g mąki pszennej  4 żółtka 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli 200 g masła pigwa: 1,5 kg pigwy 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody 1 cytryna  puder do posypania   Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Tarta – przepis podstawowy 67

było ciasto z dodatkiem śmietany, które jednak wychodziło za twarde, lub na bazie mąki kukurydzianej, które z kolei było za kruche na utrzymanie pozostałych dodatków. Dopiero przepis Pascala Brodnickiego okazał się tym idealnym, na bazie którego można przygotować ciasto do tart na słodko i na słono. Składniki ciasto do tarty 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru

niecodziennikpary
Jabłkowy przekładaniec 185

smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie(...)galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść

Ewusiowe Smaki
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 188

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.  Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki

wyzwania kuchenne
Ciasto Rzeszowiak 204

wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz.   Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej  2 żółtka  100 g cukru  150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki śmietany 12%   Masa(...)śmietankowy  6 żółtek  2 łyżki cukru waniliowego  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo:  10 białek  szczypta soli  cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik z bezą 143

babcinego ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto

Simply Food
Sernik jabłkowo-cynamonowy 241

Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam  kruche  ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem i zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie  pierniczków(...)tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.   Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód: 160 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 100 g margaryny 2 żółtka płaska

na moim stole...
Agrestowiec 211

jakiś czas temu,  jednak całe szczęście domowa spiżarnia ugina się od różnego rodzaju przetworów, tam też znalazłam kompot i dżem agrestowy -  tak też powstał agrestowiec. Składniki: Na ciasto kruche: 150 g mąki 1/3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 100 g masła aromat waniliowy (kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem(...)łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Dno formy wyłożyć ciastem

My sweet a life