klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do babeczek smarujemy masłem i wykładamy dość cienką warstwą ciasta(...)smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan
Symfonia Smakówgodzinę będą goście, a w domu NIC SŁODKIEGO. Co teraz? Deserki raczej nie dadzą rady stężeć, ciasto ostygnąć, typowo kruche ciasto nie schłodzi się w lodówce, nie mówiąc o upieczeniu. W takich chwilach zawsze z pomocą przychodzi mi moja kulinarna Biblia, czyli stary zeszyt mojej Mamy. Uwielbiam te poplamione, pożółkłe kartki, powkładane dodatkowe przepisy i zagadkowe receptury znane tylko Mamie(...)wśród nich właśnie ten szybki przepis na proste ciasteczka. Pyszne i ekspresowe! Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 200g margaryny 4 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny DODATKOWO: 1 białko do posmarowania cukier puder do posypania 300g twardej marmolady o dowolnym smaku (u mnie wieloowocowa, z zaprzyjaźnionej, malutkiej przetwórni) Przygotowanie
Cakes By KejtŚmieje się, że nasz czworonożny przyjaciel w tym roku wykupił świąteczną taryfę "Sęp..." :) Kruche ciasteczka... :) Kruche ciasteczka... SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 1.5 szklanki cukru pudru - 1.5 kostki margaryny - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy razem wymieszać w misce i zagnieść ciasto, można dosypywać mąki w razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli
Zainspiruj się kuchniąszklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana(...)dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować
Wanilia i Kardamonusiasc w fotelu z talerzykiem w reku, a na nim kawaleczek tarty. Kruchy, orzechowy spod i do tego mocno czekoladowa masa. Mozna zapomniec o calym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta.Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowaskadniki:ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru(...)125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie:Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny.Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc
Przysmaki Karolkidodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto formujemy w wałek i ostrym nożem kroimy(...)powtarzamy tę czynność aż czekolada się rozpuści. W jeszcze ciepłej czekoladzie maczamy spody ciastek, studzimy, aż czekolada się zetnie. Gotowe ;) Z tego samego ciasta możemy również przygotować pyszne kruche poduszeczki z makiem
Rozpustne gotowanieproste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty
Codzienna kuchnia niecodziennakruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem z pomarańczy i suszonych moreli ) cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę(...)miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem). Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek, a ten dzielimy na trójkąty, każdy z nich nacinamy tak jak na zdjęciu. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu
Rozpustne gotowaniePozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami(...)dodatki :) Dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy mieć wariacji - z wiórkami, z makiem, ze skórką pomarańczową, z żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie
dobra gospodyni dom wesołym czynimowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto 1,5 szklanki(...)mąki 0,5 kostki schłodzonego masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka wody zimnej szczypta soli farsz pół piersi z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz tymianek 1 -2 gałązki sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 3 plastry sera żółtego dodatkowo tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy
Basia w kuchnikremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki(...)mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić
Poezja smakutruskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła(...)mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje. Składniki 150 ml. śmietany 100 g. cukru 3 żółtka Gdy dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany
Full Smakuramach eksperymentu, odstawienia cukru i mąki pszennej (nie mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już(...)następnym razem. spód: 120 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 100 g zimnego masła 1 jajko 20 g startego żółtego sera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli ew. łyżeczka ulubionych ziół (używam zielonej czubricy) Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową, jeśli
bistro mamapolecam! :)Kruche ciasto:220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)110 g zimnego masła1/4 łyżeczki soli morskiej1 jajkoZ podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem(...)piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć
Food Squarelubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody(...)gęstsza masę otrzymamy. Przed otwarciem należy puszkę wystudzić. Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. W foremce układamy warstwę ciasteczek (z połowy ilości) – wolnych miejsc nie trzeba wypełniać okruchami, po prostu wejdzie w nie śmietana. Na ciasteczka wykładamy połowę ubitej kremówki. Połowę bananów kroimy w plasterki i wykładamy na śmietanę. Teraz rozprowadzamy 3/4 dulce de leche, wykładamy resztę ciasteczek
Pociąg Do Kuchni