ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:44/67)

Kruche rogaliki z dżemem 234

coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny(...)mnie dżem truskawkowy ) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy

na moim stole...
Faworki- kruche i delikatne 131

Tłusty Czwartek!  I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18

Kuchnia w czekoladzie
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 184

mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją(...)jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję "Włoskie smaki".  Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii. Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 185

Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam(...)Składniki na około 50-60 sztuk: 3,5 szklanki mąki pszennej 230 g margaryny (niecała kostka) 1 jajko 1 żółtko 35 g świeżych drożdży (1/3 małej kostki) 1 szklanka śmietany (18%) 1 łyżka cukru 400 g marmolady brzoskwiniowej (lub innej) Do posmarowania: 1 białko kilka łyżek cukru Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże

Trzeci talerz
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 544

kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego!     Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 2kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej

Mała Cukierenka
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 551

wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :)Składniki(...)gotowej masy makowejroztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniemcukier puder do posypania po upieczeniuMąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości

Świat Ciasta
Tarta z szynką i cebulą 194

tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar  - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego(...)niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20  - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym

Stare Gary
Mazurek z bezą pełną bakalii 131

Pamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś takiego właśnie. Przepisu oryginalnego nie mam, zatem trzeba było trochę zaimprowizować. I tak oto mamy mocno orzechowy spodek, trochę bakaliowej egzotyki i piękną, cytrusową bezę. Upiekłam w piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego(...)niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich

Karczma Honorietty
Kruche ciasteczka 123

imprezę Andrzejkową zdążymy jeszcze zrobić takie kruche i  proste ciasteczka, zachęcam :) Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać Dołożyć śmietanę i zagnieść razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne(...)temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
Szarlotka z papierówek 284

Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie(...)wody i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Na koniec dodać słodzidło do smaku i ziarenka z połowy laski wanilii. Papierówki, jak sama nazwa wskazuje, są suchymi i kruchymi jabłkami, więc do szarlotki nadają się wprost idealnie. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka po góralsku 199

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja

Mama Gotuje
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 158

smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy(...)chilli i kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1 jajkomasa:250 ml śmietany kremówki (38%)1 czerwona papryczka chilli9 nasion kardamonu50 g cukru250 g ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 148

Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z serca ;) PS. Jeśli nie macie dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym (jak ja), a chcecie dołączyć walentynkowy liścik, musicie się wyposażyć w czerwoną kredkę lub flamaster. Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek(...)zależy od wielkości foremek:)Składniki:- 1 małe jajko- 200 g mąki- 100 g zimnego masła- 30 g cukru pudru (około 2 łyżki lub 1/4 szklanki)- 1 - 2 łyżki gęstej śmietany- dowolny dżem lub konfitura (najlepiej w kolorze czerwonym)- cukier zwykły, trzcinowy lub domowy waniliowy do posypaniaPrzygotowanie: 1. Masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy jajko

Kraina Tysiąca Smaków
Najlepsza tarta z rabarbarem 156

domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z rabarbarem. 122

propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem ,  czekoladowych babeczkach z rabarbarem ,  buchtach z jego dodatkiem i  kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem  na blaszkę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z  tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej

Rozpustne gotowanie
Kruche makowe gwiazdki 193

Fajna zabawa dla dzieci. Moje kreatywne dziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli.  Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki(...)łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h.  Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość

apetytnapieczenie
Babeczki z budyniem waniliowym 158

oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem w trakcie stygnięcia opadną. Babeczki  z budyniem waniliowym Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na 20 babeczek Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła(...)szczypta soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania