kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 2 żółtka szczypta soli Składniki na mus dyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef(...)dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby
My Culinary ArtPrzychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym
Candy PandasCiasteczka owsiane z kokosem i orzechami to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich
Smakowite DaniaTymczasem u nas dalej świątecznie. Naładowane noworoczną energią i pełne zapału do pracy odważnie wchodzimy w Nowy Rok 2018. Życzymy Wszystkim, którzy nas odwiedzają pięknego
Moja Mama GotujeObłędnie smaczny serniczek… oczywiście jeśli ktoś lubi serniczki na zimno. Ja zdecydowanie lubie takie smaki. Pomarańczy (z racji uczulenia) musiałam sobie niestety odmówić, ale tak
Smaki Na TalerzuDzisiaj otrzymałam od mojej siostry Moniki przepis na sernik na zimno z malinami i migdałami, oj by się posmakowało, tylko te 1000 km odległości. Piszę się
Z notatnikaBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki
Bajeczna KuchniaSkładniki jakie będą nam potrzebne: Spód: – 200 g pełnoziarnistych herbatników – 2 łyżki kakao – 4 łyżki masła Nadzienie serowe: – 1 kg twarogu – 1 szklanka cukru kokosowego – 1/3 szklanki zaparzonego espresso – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 3 jajka Dekoracja: – ½ szklanki śmietany kremówki – 1 szklanka pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady W garnku rozpuszczamy(...)blachę i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa. Tortownice owijamy folią aluminiową. Twaróg mielimy dwa razy i umieszczamy go w misce i miksujemy go przez około 3 minuty, wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy espresso oraz wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy jajka, pojedynczo jedno po drugim. Miksujemy przez minutę. Gotową masę serową przelewamy na spód. Wyrównujemy. Tortownicę wkładamy do większej blachy
Zdrowy Styl Joannywiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 500 g serka(...)oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania
Kuchnia MagdaLenyketo bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne. Składniki na 10 bułeczek po ok. 100 gram 200 gram mąki migdałowej (mielone migdały) 70 gram mąki kokosowej 20 gram łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki) 10 gram białka z kopii lub nasion z konopi 6 dużych jaj 250 gram serka mascarpone(...)ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy trochę nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g migdałów - w tym połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych 50 g wiórków kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki rumu niepełna szklanka mleka wykonanie: Masło ucieram z cukrem(...)wykładam papierem do pieczenia i rysuję na nim 9 kółek o średnicy około 7 cm (lub rozkładam wafle o podobnej średnicy). na środek każdego kółka (lub wafla) nakładam łyżką ciasto i lekko spłaszczam łyżką nadając mu odpowiedni kształt. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę pierniki około 20 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą
babka w formiedzieciaki na rower. Młoda uczy się zasuwać bez bocznych kółek Hamowanie kolanami opanowała doskonale, po którymś takim upadku na otarcie łez zaproponowałem, że zrobimy po powrocie jakieś fajne czekoladowe ciasto. np. właśnie takie brownie bez pieczenia. Ostatnio było dużo pieczenia na blogu, to pomyślałem, że teraz dla odmiany coś zupełnie bez użycia piekarnika, szybkie, pyszne, mega czekoladowe. Czekolada(...)spróbować dolać odrobinę mleka do blendowania). Składniki: 2,5 szklanki orzechów włoskich 2,5 szklanki namoczonych w gorącej wodzie daktyli 1 szklanka kakao szczypta soli 1 gorzka czekolada mleko kokosowe Przygotowanie: Mielimy orzechy na małe kawałki. Dodajemy ( namoczone przez co najmniej godzinę w ciepłe wodzie ) daktyle oraz sól. Blendujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Przekładamy do formy
PaleoLifemango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów. Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy? Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny , choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut za słodki(...)prostu do ubitego ganache . Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie jak: mango z alkoholowym Prosecco, np z żelowaną porcją wina Prosecco lub innym szampanem. Ponad to jeszcze krem kokosowy … mniam. Od dawna wiadomo, że „nie jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi
SmartBake.pl