Kolorowe, orzeźwiające i pełne smaku – takie właśnie są deserki z princessą. Są bardzo smaczne, pięknie wyglądają i można je przygotować bardzo łatwo
Przepiski.plsię wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe warunki wyrastania. Jeżeli(...)która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta z dodatkiem ciepłej wody i jajka. Sekretnym składnikiem ciasta pierogowego jest także olej, który nadaje miękkość i elastyczną strukturę ciasta. Pierożki wychodzą wtedy delikatniejsze. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego
Raj dla PodniebieniaCzas czytania: 2 min Dżem z pomarańczy , dyni i imbiru z dodatkiem karmelizowanej skórki pomarańczowej. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego połączenia , to zachęcam do spróbowania. Na
SprawdzonaKuchnia.plciasta. Pierożki wychodzą wtedy delikatniejsze. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego brzegi zwilżyć wodą. Jak widać, to właśnie woda decyduje o jakości ciasta! GDY ZABRAKNIE MĄKI… Większość z Pani przepisów wymaga użycia mąki. Często zdarza się jednak tak, że w ferworze pracy, orientujemy się, że jej nie ma. Co wtedy? Da się(...)migdałową, która wspaniale się sprawdziła jako zamiennik. Jest to absolutnie cudowny składnik zarówno w smaku, jak i zapachu! Jako substytut mąki możemy z powodzeniem wykorzystać także mąkę ryżową, jaglaną, kokosową lub nawet taką powstałą ze zmielonych na piasek orzeszków ziemnych niesolonych. Gdyby musiała Pani wybrać tylko jedno danie, które miałaby Pani jeść do końca życia, to byłoby
Raj dla Podniebienia27.08.2018 Szybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję
gotuj ze mnąPyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka
Blog z ApetytemPo dość wymagającym torcie na Walentynki przyszła pora na nieco łatwiejszy wypiek dla ukochanej osoby 😜 Kiedy zobaczyłyśmy ten przepis u Ani z bloga "Naturalna kuchnia wegetariańska
Candy Pandasktóry unosi się podczas pieczenia... mmmm.... Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy albo szkoły. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (na 12 muffinek): 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je krótko, ale tylko do połączenia się wszystkiego, żeby późniejsze ciasto nie było gumowate. Połowę śliwek wrzuć do ciasta i wymieszaj. Łyżką nakładaj po równo ciasto do papilotek. Na wierzch każdej muffinki ułóż po dwie ćwiartki śliwek, lekko dociśnij. Piecz muffinki przez
Słodko-Słony Świat IlonyChwilowa przerwa w dodawaniu postów nastąpiła ze względu na wyjazd w Tatry. Musiałam sprawdzić czy górale dobre oscypki zrobili w tym roku ;) Ale już powoli wracam
Emskie SmakiNajszybsza, najprostsza i bez glutenu oraz laktozy. Bo co najprostsze, to najlepsze. Jeden kawałek ma ok. 66 kcal. W tamtym roku robiłam bardzo podobną *link
CzarnawisienkaTłusty Czwartek. Zmora wszystkich dietetyków i osób na diecie. Wszędzie pączki, faworki i inne drożdżówki. Podobno pączki spożyte w Tłusty Czwartek wcale, ale to wcale nie
ladykitchenCo robiło się u mnie w domu kiedy zostawały białka z innych wypieków? Dwie rzeczy (no trzy, ale omletu z białek nie liczę): albo pieguska albo
Cakes By KejtKażda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak
IzaGotujeZnacie firmę Nicks? Ostatnio ta fit firma szturmem wchodzi na Polski rynek i możemy aktualnie wybierać wśród wielu różnych batonów w fit wersjach, a także od
Candy Pandaszmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz(...)rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym likierem. Boki i wierzch tortu smarujemy cienko masą cappuccino. Dekorowanie tortu zostawiam Waszej wyobraźni – ja użyłam zmielonych i całych migdałów, płatków kokosowych, bezy posypanej lekko cynamonem, cukrowych perełek oraz gałązek eukaliptusa, główek goździków. Artykuł TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz(...)rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym likierem. Boki i wierzch tortu smarujemy cienko masą cappuccino. Dekorowanie tortu zostawiam Waszej wyobraźni – ja użyłam zmielonych i całych migdałów, płatków kokosowych, bezy posypanej lekko cynamonem, cukrowych perełek oraz gałązek eukaliptusa, główek goździków. Artykuł TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJeśli użyjecie mąkę i olej kokosowy to uzyskacie bardziej kokosowy smak placuszków. Oczywiście można dodać zwykłą mąkę, ale wtedy smak kokosowy nie będzie już tak wyraźny. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, sól, miód, olej, sodę, mąkę wymieszać na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Dodać jabłka(...)żółtka, sól, miód, sodę, olej, mąkę. Wymieszać czas 10 sekund, obroty 5 dodać białka i jabłka wymieszać już kołpystką. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju. Wylać porcje ciasta, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć tak długo aż u góry pojawią się dziureczki i będzie można placuszek przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Posypać placuszki cukrem pudrem i polać
Kuchnia PokoleńPolub mnie na Facebooku Składniki: ( na 12 muffin ) truskawki 250 g mleko 0,5 szklanki olej kokosowy 0,5 szklanki ( roztopiony) mąka 250 g cukier 0,5 szklanki jajka 2 proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać cukier(...)łyżką, trzepaczką, szpatułką. Formę do muffinek wykładam papilotkami papierowymi. do każdej nakładamy po łyżce ciastka następnie zanurzam po 3-4 kawałki truskawek w każdej muffince i przykrywam pozostałym ciastem. Na wierzch układam połówki truskawek. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu posypuje cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kulinarne przygodyprzygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko 4szt • ser gouda 60g • śmietana 50ml • łupina babki jajowatej 1łyżka • mąka kokosowa 30g • liść laurowy • ziele angielskie • sól • pieprz Wartości odżywcze (5 szt): Kalorie: 282,1kcal Tłuszcz: 23,85g Białko: 13g Węgle: 8,65g Przygotowanie : 1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i moczymy(...)grzybami i doprawiamy solą i pieprzem. 3. Do miski wsypujemy mąki, starty drobno ser, sól, łupinę babki jajowatej dodajemy jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. 4. Nakładamy część ciasta na folię i przez folię wałkujemy na grubość 3-4mm. Nakładamy farsz i zwijamy. Kroimy na małe paszteciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 35min
Keto PrzepisyZdrowe, a przede wszystkim smaczne... ciasteczka Digestive. Ja oczywiście zrobiłam z dwóch porcji-jedną z masłem, a drugą z masłem i olejem kokosowym. Ciasteczka niestety mają troszkę kalorii jednak można im to wybaczyć, ponieważ są zdrowe i mają dużo błonnika. Znalezione tutaj. Podaję jedną porcję. Składniki: -60ml mleka(4 łyżki) -3 łyżki ksylitolu -100g masła(dałam zimne, pokroiłam(...)Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam ręcznie). Wałkować je na grubość 4-6mm(najlepiej nie podsypując mąką lub minimalnie). Wycinać szklanka lub foremką do ciastka
Smaczne Zdroweśrednią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę(...)Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki
W kuchni Karmel-itkiJak byłam mała, kotlety jajeczne kojarzyły mi się ze stołówka szkolną. W moim domu, mama ich nigdy nie przygotowywała. Tak naprawdę, zdarzyło mi się zjeść takiego
Niezły Młynekniskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę większe niż(...)świeży groszek wystarczy dodać do curry w takiej postaci w jakiej jest – nie trzeba go odmrażać czy blanszować. W małym rondlu o grubym dnie, na niewysokim ogniu, rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna kolendry i płatki chili. Smażymy je razem, mieszając przez około minutę, do czasu aż kolendra zacznie mocno pachnieć. Dodajemy do garnka pokrojoną cebulę, dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchenmoże przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska(...)słoik dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ok. 250 g) 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki) wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowujemy budyń: z litra mleka odlewamy 250 ml (1 szklanka), a pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku wraz z cukrem i ekstraktem/aromatem migdałowym. Żółtka miksujemy lub blendujemy ręcznym
Poezja smakukilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez 4-5 min. 4) Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując, dodać partiami serek twarogowy naturalny oraz cienkim strumieniem mus truskawkowy. Miksować do połączenia się składników. 5) Żelatynę(...)dosyć rzadka) na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). 7) Kiedy sernik stężeje, poukładać na nim świeże owoce. 8) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. Artykuł Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez 4-5 min. 4) Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując, dodać partiami serek twarogowy naturalny oraz cienkim strumieniem mus truskawkowy. Miksować do połączenia się składników. 5) Żelatynę(...)dosyć rzadka) na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). 7) Kiedy sernik stężeje, poukładać na nim świeże owoce. 8) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. Artykuł Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meCzekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z 5 białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym(...)mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy likier. Z ostudzonego biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy na dwie części. Obie nasączamy ponczem. Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na jednym blacie ciasta. Na niej rozsmarowujemy delikatnie konfiturę różaną. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy masą bez wiórków. Boki ciasta dekorujemy wiórkami, a wierzch całymi i pokruszonymi bezami. Dodajemy kwiatki
DominikaDolcidzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem, to nam ułatwi rozdrobienie masy, a zarazem lepiej się połączą. Mąki dajemy tyle, aby ciasto dało się ładnie formować. Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu. Ten mocniej odciśnięty potrzebuje jej mniej i wprost przeciwnie wodnisty więcej. Dalej postępujemy jak przy kopytkach, formujemy wałek i kroimy(...)lekko ostygnie, dodaję cukier waniliowy. Jego ilość zależy jaka słodycz nam pasuje. Do wyboru do koloru, ja w starych swoich przepisach zaszalałam i podałam z sosem i wiórkami kokosowymi o czym można przeczytać TU i TU . Smacznego
Dieta moja pasjaktóra została mi po wyciskaniu soku na śniadanie. Nie lubię gdy się marnuje, więc zawsze staram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki(...)cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree, pulpę i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone miksujemy z konfiturą, puree i skórką
Mienta blogśrednicy 8 cm: 250 g płatków owsianych (górskich lub zwykłych) 200 g mąki pszennej około 100 g suszonych owoców np. aronii, rodzynek, posiekanych moreli itp. 30 g oleju kokosowego lub 50 ml innego oleju roślinnego 1 dojrzały banan 50 g cukru 50 g masła orzechowego pół tabliczki gorzkiej czekolady (oczywiście może być więcej) łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: W dużej misce(...)zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac
greenscarfpodoba😀 Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu) Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy(...)podołał. Gdy masa jest już gładka można ją zagnieść w kulkę – i będzie się trzymać😉 Taką masą możemy wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut
Jak gotować i nie zwariować