także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku(...)garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pora, solimy i dusimy do miękkości. Po około 5 minutach smażenia dodajemy dynię i jabłka,następnie ziemniaki. Smażymy 5 minut. Mieszamy ,aby się nie przypaliło. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Nie więcej. Doprawiamy według uznania, dodajemy chrzan i miksujemy. W oryginale zupa podawana jest z pieczonym grochem, u mnie
Z Kuchni Do Kuchnisoli (u mnie himalajska) - 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki sody (lub 1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia) - 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ750 - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) Dodatkowo: - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia lub dowolny inny tłuszcz - mielony ksylitol lub puder do posypania W misie miksera ubić jajka(...)oraz mąki wymieszane z sodą i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą
Smaczne Zdrowecałą pewnością świąteczne ciasto daktylowe bez glutenu, laktozy i cukru. Zapewniam, że mimo to ciasto jest pyszne i nadal słodkie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson. Posłużył mi jednak za inspirację bo ciasto w oryginale według mnie jest stanowczo za słodkie. Przy takiej ilości suszonych owoców dodatkowy cukier jest naprawdę zbędny. Ciasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę(...)migdałów w słupkach 175 g nierafinowanego oleju kokosowego 250 ml mocnej czarnej herbaty 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże jajka oraz: 3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta (u mnie konfitura z pomarańczy) Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem
maniapieczeniaBardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLenyorzechów laskowych 1 budyń czekoladowy bez cukru 60g 0,5szkl. cukru pudru 1 duży cukier waniliowy 32g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 1 jajko kilka łyżek nutelli (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html) Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam(...)podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję po 2-3 minuty. Upieczone
Waniliowe Improwizacjeformy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części. Przygotować krem budyniowy. Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem(...)masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku. Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao. Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami, a na końcu posypać wiórkami oraz udekorować mini bezami. Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc. (*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna
Di gotujeCiasteczka imbirowe Dziś miałam ochotę na coś słodkiego, a że przypomniał mi się przepis na ciasteczka imbirowe, który spisałam kiedyś od koleżanki Ani przystąpiłam do
Gotuj Się Kto Możesmak, jest obłędnie kokosowe z wyczuwalną nutą wanilii i banana. Rzeczonej fasoli nie da się wyczuć. Jeśli chodzi o sypkie produkty to użyłam mąki ryżowej, kokosowej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej. Składniki : na 12 porcji 260 g fasoli białej ( 1 puszka masa po odsączeniu) 100-110 g banana 100 g mąki ryżowej 70 g mąki kokosowej 40 g mąki(...)ziemniaczanej 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 15 ml ekstraktu waniliowego Wykonanie : 1. Fasolę dokładnie odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Banana obrać i pokroić na mniejsze części. Zblendować z fasolą na gładką masę dolewając mleko kokosowe. 2. Do pure dodać przesianą mąkę ryżową oraz kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. 3. Wlać
vaniliowoczekoladowałyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa(...)proszku do pieczenia Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Kokosowa chmurka: piana
Krakowskie smaki Anirozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku(...)podsyłać dalej, tym bardziej, że w swojej ofercie mają: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) - produkty odchudzające , - oleje (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe) + asortyment dla domu (papiery, folie
Wypisz WymalujJedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie(...)Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie
Apetyt na ZielonePyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta
Mała CukierenkaDla Was kobietki! Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto
CzarnawisienkaCzasami przepisy powstają na specjalne życzenia przyjaciół. Ciastka z serduszkiem są właśnie taką „słodkością”, która zrodziła się ze zdania „zrób coś wegańskiego dla mnie”. Poszłam zatem
Słodki sentyment