kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych / 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/ 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki płynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych(...)sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone
Zakamarki mojej kuchniodżywcze w 100 g (bez polewy) 208 kcal w tym: B: 9 g; W: 12, g; T: 14 g. Składniki Spód - 75 g gorzkiej czekolady - 40 g masła orzechowego - 75 ml mleczka kokosowego - 35 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci Masa - 360 - 400 g tofu naturalnego - 200 ml mleczka kokosowego - sok z 1/2 cytryny(...)oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie blendujemy. Potem dodajemy mleczko kokosowe oraz słodziło. Blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia
Health-Fit-LifeWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchniNa śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku
KucharzycaNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest
Candy PandasNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via GustoTo ciacho zrobiłyśmy już kilka miesięcy temu... pół roku temu! Dziś nadszedł ten dzień aby ujrzał światło dzienne 😊 Ciacho było przygotowywane na 12ste urodziny ale polecamy
Candy Pandasgorzkiej czekolady – 3 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę serową: – 1kg twarogu półtłustego, 3-krotnie mielonego, o temp. pokojowej – 250ml śmietanki 30%, o temp. pokojowej – 150g erytrolu – 3 jajka, o temp. pokojowej – 1 budyń waniliowy, proszek bez cukru (bezglutenowy(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na karmel : – 200g świeżych lub suszonych daktyli – 80ml mleka – 1 łyżka oleju kokosowego – szczypta soli Dodatkowo: 2-3 garści popcornu SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Płatki lekko mielimy na mąkę. W rondelku roztapiamy czekoladę i masło orzechowe, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy
Be Fit Be StrongPrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki płynnego miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej
Healthy food explorermąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli 5 listków świeżej bazylii (dużych) Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu do masy(...)jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii. Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka na 1 placuszek.) Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.) (*) Aby ser nie wypływał
Di gotujerodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem(...)szerokość ok 2 cm, po odrobinie farszu możemy też rozłożyć co kawałek na pozostałej części płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym
Co na wege obiad?Dzisiejszy TOP3 jest nieco oszukany 😎 Wyprzedzamy pewne fakty i mimo, że pierwszy przepis nie jest jeszcze dostępny na Instagramie (ale będzie niebawem) to gdy się tam
Candy Pandascoming soon (mam nadzieję… ;)) Następnym krokiem w kwestii keto pieczywa jest dla mnie opracowanie przepisu na keto chleb bez jajek lub taki, który znacznie ogranicza ich ilość. Nie, żebym miała coś przeciw jajkom , ale standardowy chleb piecze się bez ich użycia, więc chodzi bardziej o zbliżenie się do oryginału. Poza tym, część z Was stosuje dietę ketogeniczną(...)oliwę cienkim strumieniem. Następnie delikatnie wmieszać suche składniki. Jeśli drożdże już "ruszyły" i bąblują, to dodać do ciasta i wymieszać. Dorzucić 2 garści ziaren słonecznika i delikatnie wmieszać je w ciasto. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 30 – 60 minut żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie
Modern Cave GirlPyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać
Bajeczna Kuchnia