masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem, które delikatnie się ciągnie. Przyznam, że tak rewelacyjnie smakuje, że znika już w trakcie przygotowania całości. Pyszności... Wszystkie moje mazurki są tu - klik . Polecam! (Forma
Di gotujemasła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej Dodatkowo: jagody, rozpuszczona czekolada, posypka WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko(...)szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy
słodki bratekNajlepsza frytkownica beztłuszczowa Na co zwrócić uwagę wybierając frytkownicę na gorące powietrze. Najlepsza frytkownica beztłuszczowa to nie tylko urządzenie do smażenia frytek. Jeśli poświęcisz chwilę
Cztery Fajerymoją Rodzicielką upiekłyśmy rozpływający się w ustach tort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze Strzelec Krajeńskich (swoją drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki
Przepisy AleksandryPrzepis na domowe drożdże Nie sprawdzałam jeszcze tego przepisu. Cytuję za Gazetą Krakowską. Przepis na domowe drożdże, który opublikowała Gazeta Krakowska może okazać się rozwiązaniem problemów
Cztery Fajeryurodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek
Lawendowe NieboŚwiąteczny likier z pieczonych jabłek likier rumowy z korzennymi przyprawami. Świąteczny likier z pieczonych jabłek najlepiej smakuje, gdy za oknem śnieg i mróz, a salon rozświetlają
Cztery FajeryJerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna(...)wyschnięcia na folii lub pergaminie na minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość
KUCHARNIAKruche babeczki wytrawne Przepis na tarteletki z sałatką z grzybami marynowanymi Kruche babeczki wytrawne to fajny pomysł na podanie każdej pasty i sałatki w elegancki sposób
Cztery Fajeryoctu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej(...)ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIszklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło(...)misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej
Mania WypiekaniaPierogi z łososiem i serem Prosty przepis na pyszne pierogi na święta i nie tylko. Pierogi z łososiem i serem są przepyszne i łatwe do
Cztery Fajerymojej mamy :) A wiadomo-jak urodziny to tort .W tym roku przygotowałam dla mamy bardzo efektowny tort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem. Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI *TORTOWNICA 21 cm CIASTO JASNE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody(...)słonecznika -75 g masła -2 łyżki mleka -1/4 szklanki cukru pudru KREM KAWOWY -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 szklanka cukru -5 łyżek kawy rozpuszczalnej -250g masła lub margaryny Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia CIASTO JASNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam
Ciasteczkowy PotwórKompot z rabarbaru smaczny napój na lato. Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle
Cztery Fajery