doczepiła, ale u mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna(...)części eklerka. Potem to samo zrobiłam z kremem kawowym, do rękawa i wyciskałam go tym razem na krem advocatowy. Na końcu powciskałam rozmrożone maliny, jak mamy świeże to super, ja jednak z racji pory roku wycisnęłam zapasy mrożonych i rozmrażałam na ręczniku papierowym. Na koniec przykryłam każdego eklerka wierzchnią częścią ciasta pokrytego polewą i lekko, naprawdę lekko docisnąć ( naprawdę lekko
Blondynka Gotujekostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto) + okrągłe biszkopty + polewa +płatki migdałowe WYKONANIE 1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet(...)potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów
Mała w garnku mieszaciasta było dla mnie po części ciasto cappuccino Siostry Anastazji. Swoje ciasto zrobiłam jednak zupełnie inaczej. Tak naprawdę to jedynie to ciasto naprowadziło mnie. Moje ciasto zrobiłam na cieście czekoladowym z nutą orzechową, które nasączyłam kawą. Przełożyłam je kremem budyniowym z dodatkiem kawy cappuccino. Pomiędzy krem dodałam jeszcze wkładkę z ciasta orzechowego. Całość ozdobiłam czekoladą i orzechami. Takie ciasto można(...)wmiksowałam partiami do masy jajeczno - maślanej. Białka ubiłam na sztywną pianę i wmieszałam delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyłam do kwadratowej formy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem. Ciasto po wystudzeniu przekroiłam na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 0,5szkl
Waniliowe ImprowizacjeMiałam chęć na kawowe ciacho więc myślałam, kombinowałam, obwąchałam wszystkie kawy w domu i....powstała Kaw(ł)oszka ;) Dlaczego literka "Ł" w środku... ponieważ ma coś w sobie z włoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka. Ciasto 4 jajka 3/4 szkl. mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska
Gotowanie...to proste !improwizacji ;) No i muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie
Codzienna kuchnia niecodziennasłodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość(...)nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje. Za to spotykam się trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajbardziej ulubione ciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem bardzo aksamitny i kawowe biszkopty pachnące amaretto to kwintesencja tego ciasta. Składniki: Biszkopt – 3 jajka – 3 czubate łyżki cukru – 3 czubate łyżki mąki pszennej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – biszkopty podłużne ok. 20 sztuk
To co kochamciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem bardzo aksamitny i kawowe biszkopty pachnące amaretto to kwintesencja tego ciasta. Składniki: Biszkopt – 3 jajka – 3 czubate łyżki cukru – 3 czubate łyżki mąki pszennej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – biszkopty
To co kochamNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaBardzo delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe z równie delikatną masą serowo-kawową. Niezbyt słodkie, co pozwala nam bezkarnie ukroić sobie większy kawalek, ba, nawet dwa kawałki. Jeden blat biszkopta nasączony jest kawą, a drugi posmarowany Małym Szczęściem - Białym Jabłuszkiem. Małe Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie(...)mniej więcej 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia , ciasto przełóż na papier i wyrównaj.Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw biszkopt do wychłodzenia. Następnie przekrój tak, aby powstały dwa blaty. Teraz przygotuj masę serowo-kawową. Twaróg, cukier i rum utrzyj na gładką masę. Cztery płaskie
Z Kuchni Do Kuchniserka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino
Smakołyki Berenikizamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodziecukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie • 1/2 szklanki zaparzonej kawy • 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowego Kawowy krem budyniowy • 700 ml mleka • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 1 budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 op. cukru wanilinowego • 250 g masła (miękkiego(...)ubijając dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń. Złożenie ciasta Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Ubić ją z dodatkiem cukru pudru na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Wyłożyć na kremie
KUCHNIA POLSKAkoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem
Kuchenne Wariacje