ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:45/182)

Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 182

szklanki mąki krupczatki,     1 łyżka mąki ziemniaczanej,     1/2 szklanki cukru,      15 g cukru wanilinowego     2.    Ciasto czekoladowe :     5 jajek,     1/2 szklanki cukru,      15 g cukru wanilinowego,      1/2 szklanki mąki pszennej,     1 łyżka(...)czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia.      6.   Wykonanie:  Z biszkoptu ściąć "skórkę" i nasączyć go naparem kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 203

powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy

Czary - gary w kuchni
Tarta kawowa 138

właściwości pobudzające, ale przede wszystkim ze względu na smak. Jeżeli macie podobnie jak ja to ta tarta Was zachwyci. Idealnie kruchy spód i rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia. Polecam… Niech moc (kawy) będzie z Wami… Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1,5 szklanki(...)oraz mieszankę jogurtu z cukrem i kawą. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (krótko tylko do połączenia składników). 10) Ostudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i rozetrzeć palcami po cieście. Na wierzch wylać gotową masę kawową. 11) Całość piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przed wyciągnięciem kilka minut zostawić w wyłączonym, uchylonym piecyku. 12) Ciasto podawać mocno schłodzone

Fitsweet.me
Truskawkowe z bezą kawową 234

Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem(...)szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała  Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Sernik kapitański wg Aleex 2870

Masa serowa: • 75 dag twarogu mielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą

W mojej kuchni
Tort Delicja czekoladowa z galaretką 117

pieczenia  i pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Wyciągamy i studzimy. Zupełnie zimne ciasto,  ostrym nożem przekrajamy na trzy, jak najcieńsze blaty. Jeśli wierzch wyrósł z małą górką, ścinamy go,  by powierzchnia ciasta była płaska. Przygotowujemy poncz kawowy i przystępujemy do mas. Masa czekoladowa: Czekoladę połamaną na kostki wkładamy  do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce(...)trakcie mieszania zważy się,  dolejcie odrobinę zimnego mleka.  Jeśli to nie pomoże, podgrzejcie całość chwilkę ponownie w mikrofalówce. Krem powinien wystarczyć na trzy warstwy smarowania. Spodni blat ciasta układamy na dnie tortownicy  i ponczujemy go obficie kawą.  Smarujemy cieńko warstwą czekoladowego kremu,  przykładamy drugim biszkoptem, ponownie ponczujemy,  smarujemy czekoladą, przykładamy trzecim biszkoptem,  wylewamy

Kronika Piekarnika
SHAKE KAWOWY 141

dziesiątkę. Dla Mamy – bez kawy się nie obejdzie, a za lodami poszłaby na koniec świata:) To jej niespodziankę zrobiłam, połączyłam, zmiksowałam, radość widzę:-) Tak więc shake kawowy na stole, dobre domowe ciasto z owocami i rodzina w komplecie – można siedzieć bez końca! Ja traktuję ten zimny napój jak deser, dobrej kawy nie zastąpi. Nie dosładzam, nie kombinuję dodatkowo(...)kopiastych łyżek lodów śmietankowych lub waniliowych 4 kostki lodu – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Mleko podgrzewam w garnuszku, rozpuszczam kawę, odstawiam na bok i studzę. Do kielicha blendera wlewam mieszankę mleczno-kawową, dodaję lody, miksuję. Wrzucam kostki lodu lub nie. Deser kawowy, zimny i pyszny gotowy

Zasmakuj Kuchni
Babka kawowa z ajerkoniakiem 237

Alkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy smak więc ciekawa połączenie z ciastem i upiekłam natychmiast. Smak zaskakujący, lekko wyczuwalny alkohol i kawa, wilgotny środek i słodki wierzch, Smakowicie. Zapraszam... Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki(...)pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni

Kubki smaku
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 145

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach

Cztery Fajery
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 118

Biszkoptowa,  mięciutka rolada z domieszką kawy. Wewnątrz cynamonowe jabłka wtapiające się w kajmakowo - kawowy podkład, z rozpuszczonych krówek. Ciasto przepyszne i nieduże - akuratne na poczęstunek pięciu, sześciu osób. Ale - jeśli nie przepadacie za krówkami, nie zachwycicie się, bo są intensywnie wyczuwalne. Skąd ten pomysł? Zdemontowałam wczoraj tegoroczny urodzinowy bukiet. Skomponowany z krówek. Dwa miesiące me oczy radował. Teraz(...)łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka od białek

Kronika Piekarnika
Sernik kawowy na zimno. 116

Sernik kawowy na zimno. Pyszna propozycja na sernik bez pieczenia. Sernik , który wypełniony jest kawą i na końcu zwieńczony pysznym ganache . Ten przepis na sernik kawowy na zimno okaże się oszałamiającym smakiem na naszym stole. Sernik , kawa i gorzka czekolada ! Wow! Nowy faworyt wśród serników . Smak kawy w delikatny sposób uderza w nasze kubki smakowe, oczywiście w pozytywny sposób. Następnie(...)mieszamy delikatnie do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Dodajemy masło i espresso. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników Odlewamy około pół szklanki ganache a resztę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Odłożone ganache czekamy aż zgęstnieje (dla przyspieszenia gęstnienia także możemy je umieścić w lodówce). Gdy ganache zgęstnieje wkładamy je do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Sernik kroimy

Zdrowy Styl Joanny
sernik kawowy 195

przepadam specjalnie za kawą ale lubię wypieki z jej dodatkiem. Sernik  kawowy chodził mi po głowie już od dłuższego czasu ale nie miałam na niego konkretnego pomysłu. Okazja do jego upieczenia pojawiła się kiedy otrzymałam paczkę od PrzyjacieleKawy  a w niej kilka rodzajów kawy ziarnistej i mielonej. Skusiłam się na filiżankę kawy "Subtil"  i nawet(...)zasmakowała (i mówię to absolutnie szczerze) bo jest łagodna i nie drażni mocnym aromatem. Użyłam jej też do zrobienia sernika, który  nie miał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy.  *tortownica o średnicy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kawowe brownie 261

dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem  mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli

Kolizje Smaków
Ciasta na Wielkanoc 192

biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto z rurkami Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto cappuciono Ciasto 3bit bez pieczenia Piaskowiec Ciasto Shrek Babka czekoladową z likierem kawowym Babka zebra Babka trio Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową Babka cynamonowa z jabłkami Keks cytrysowy z białą polewą Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Ambasador

Lena Gotuje
Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową 97

Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki. Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej(...)rzadka, można dodać nieco mąki (1-2 łyżki) ). Jasną część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jasną część wykładamy mniejszą część kakaowo-kawową. Następnie łyżką wykładamy „kleksy” z masy twarogowo-migdałowej. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Krem budyniowy z galaretką: Z mleka

Smaki Na Talerzu