ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:118/182)

To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 264

której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) .  Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce(...)sprawdzić patyczkiem. Odstawić  do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam  30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę

KUCHARNIA
MUFFINKI NA CHRZEST 167

Muffinki o smaku coli z kremem kawowym , przygotowałam je na chrzest święty mojego synka, ale doskonale sprawdzą się podczas każdej rodzinnej uroczystości. Niebieski kolor jadalnych osłonek na muffinki wkomponował się idealnie w klimat uroczystości. SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 160 g cukru, 150 ml coca coli, 100 ml oleju, 2 jajka Krem

słodki bratek
Mus kawowy (Mousse al caffè) 173

Kremowy, rozpływający sie w ustach mus kawowy zadowoli każdego miłośnika kawy i słodkich deserów. Idealny na upalne dni,  gdy temperatury przekraczają 30 stopni a ostatni ą  rzeczą  o jakiej marzymy jest włączenie piekarnika i upieczenie ciasta.  Mus przygotowałam bez użycia jajek a baz ą  jest śmietanka

La grande e la piccola cuoca
Kawowa babka z polewą czekoladową 101

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka

Pink Envelope
Ciasto kawowe z piernikami dla dorosłych 230

Ciasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kawowa babka z polewą czekoladową 172

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby

Pink Envelope
Tort Cappuccino 188

połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty.  Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram

Krakowskie smaki Ani
Kawowo czekoladowy tort 108

krem kawowy: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek  żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa: 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz(...)zapiekania smaruję olejem. Wylewam do niej ciasto tak do 2/3 wysokości foremki. Resztę ciasta wylewam do rantu o średnicy 20 cm. Piekę w 165 stopni 50-55 minut. Duży biszkopt kroję na cztery blaty po wystudzeniu, mały kroję na trzy blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej i na drugi dzień pokroić. Krem kawowy: Kawę zaparzam w 80 ml wody

wesoła kuchnia
Jogurtowe babeczki z wiśniami 170

smakują w połączeniu z czekoladą. Dlatego polecam Wam np. pyszny i szybki czekoladowo kawowy-mus z wiśniami . To idealna propozycja na deser. Warto też dodawać wiśnie do różnych wypieków. Na moim blogu znajdziecie np. babeczki brownie z wiśniami, czekoladowo-waniliową babkę z wiśniami czy szybkie ciasto z wiśniami z migdałową nutą. Wiśnie warto też podawać w formie przekąsek lub przygotować

Słodkie okruszki
Pączki tiramisu i socjalizacja 233

przypominające nie mogły ujść mojej uwadze.  Wyszły boskie! Ciasto jest idealne, choć odrobinę się lepi. Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta.  C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę(...)ciepłe miejsce. W tym czasie masło rozpuścić, przestudzić. Do zaczynu dodać pozostałe mleko i cukier, jajka oraz żółtka. Zagnieść. Dodać masło, sól i likier, wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta o wadze około 70 g, formować z nich kulki, układać na oprószonym mąką blacie, zachowując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady 124

ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany(...)dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy. Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady 124

ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany(...)dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy. Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Snickers bez pieczenia + film 3023

Mega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli  bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości.  składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym                 krem budyniowy 2 opakowania(...)cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej

Smakowite Dania
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 114

duży, nie zbyt słodki, oryginalny torcik. Wbrew pozorom, które stwarza obszerność poniższego wpisu, prosty w wykonaniu. Z podanych składników otrzymamy około 8 - 10 trójkątnych porcji ciasta. Większe kawałki ładniej prezentują się na talerzykach, a są tak lekkie, że zostaną skonsumowane niezależnie od możliwości częstowanych. Ponownie musiałam znaleźć sposób zagospodarowania agrestu działkowego, uparcie rodzącego nowe owoce. A tort był strzałem(...)lodówki. Po tym czasie masa powinna wystarczająco stężęć. Wyciągamy ciasto i posypujemy jego brzegi częścią kruszonki biszkoptowej. ( tworzymy pierścień przy brzegach tortownicy o szerokości około 2 cm, dociskamy łyżeczką do brzegów formy, by nie dopuścić do wlewania się tamże polewy ). Następnie wylewamy powoli polewę, rozsmarowujemy równiutko i wkładamy ciasto na kolejne pół godziny do stężenia. Wyciągamy i pozostało już tylko

Kronika Piekarnika
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 246

rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds Kawowa Owsianka z Chia / Mocha Chia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds(...)pomarańczami autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Bananowo- chia owsianka autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams CHOCOLATE CAKE with oatmeal , meringue and fruit – English version autor: tomas151 | blog: eat CZEKOLADOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH , bezą i owocami autor: tomas151 | blog: eat Błyskawiczna owsianka autorka: zapachykuchni.pl | blog: Zapachy Kuchni Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka

Chocolate Stop Tempting