serniki to mój konik i piekę je bardzo często. Tym razem zapraszam na sernik magiczny, kawowy, kremowy, smakowity a wielbiciele kawy będą zachwyceni. Natomiast jeśli ktoś za kawą nie przepada jak mój Przemek też zjedzą ze smakiem bo tak się właśnie stało. Kawa dodaje ciastu wyjątkowości ale nie dominuje w serniku. Sernik jest prosty w wykonaniu i idealny na rodzinne
Moje Małe Czarowaniecukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekrawam na pół i przekładam kremem kawowym. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana
Tradycyjna kuchnia Kasinazywane aspirynkami lub słoneczkami . Nie wiem czy teraz są jeszcze w sprzedaży. A są bardzo smaczne i spokojnie zastąpią ciasto dla gości. To markizy z bezową skorupką przełożone marmoladą lub jednolitym dżemem, obtoczone w kremie – np. budyniowym, grysikowym, kawowym oraz wiórkach kokosowych lub orzechach. Można zamiast kremu użyć także dżemu do obtaczania, choć ciastka są wg mnie najlepsze właśnie
Poezja smakugęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki(...)wanilinowy i sodę oczyszczoną. Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować
Kuchnia EllieWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów
Sama słodycz i szczypta chilidesery, ale kto wie? Maciek dał się przecież już poznać jako kucharz niekonwencjonalny (mała prowokacja ;)). Skoro były grzanki z bekonem w glazurze kawowej , to spodziewać się możemy naprawdę czegoś ekstra. A ja? Mam zamiar upiec ciasto, które uwielbiają moje dzieci. Najlepsze jest właśnie z owocami sezonowymi. Ameryki tu nie odkryję, ale może wykażę, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) Zapraszam
zadanie-gotowanieWprawdzie przepis na kawowe brownie był już ostatnio na blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie. Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć
Kolizje Smakówgrubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe
Karo in the KitchenCiasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek. 2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka
Szalona Kuchnia Ewelinywersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych Składniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe 120 g masła 100 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej(...)mleczny Pieczemy ciasto: Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami
Kuchnia w oparachPodobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki(...)kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki. Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą. BUDYŃ : Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka, cukier, budynie, mąkę, kakao i szklankę mleka porządnie ucieramy
Pani na deserLekko kawowy, delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY: Ciasto 200 gramów bułki tartej 100 gramów margaryny 80 gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka(...)Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki, w tym skrobię
Fleksitarianizm.plblogu już jest kilka wersji ciasta cappuccino ( klasyczne z mlekiem w proszku , orzechowe , kokosowe i jabłecznik z kremem cappuccino ) ale to, które zrobiłam ostatnio na wilgotnym kawowym spodzie nieco przypominającym brownie z kremem budyniowym o smaku cappuccino i warstwą śmietankową, przełamane odrobiną kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki jest po prostu genialne. Dobrze się kroi, wygląda efektownie, a smak zachwyci najbardziej
Cynamonowe szczęściedeser bez okazji. Zniknął w mgnieniu oka. Pamiętam, że jako dziecko lubiłam zapach kawy i wszystkie kawowe czekolady, desery i cukierki (wow, to wtedy był szał!). Teraz mój Niejadek wylizuje z talerza okruszki po kawie przygotowanej przez Smakosza. Patrząc na to pomyślałam o kawowym kremie, może taki zje. Do przygotowania kremu, zamiast prawdziwej kawy, użyłam kawy zbożowej. I faktycznie, Niejadek(...)możemy też miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników). 4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). 2. Krem kawowy 1) 3 łyżki kawy rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. 2) W wysokim
Na kulinarnym poligoniewybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Torcik orzechowo-kawowy: 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki) 200 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 duże jajka(...)Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku