Raczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą
W kuchni Karmel-itkizapomnieć o jesiennych nastrojach. CIASTO MICHAŁEK Składniki: biszkopt: 4 jajka 1,5 szkl mąki 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne 100 ml śmietany 30% 250 g cukierków Michałki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki likieru kawowego wierzch: 400 ml śmietany(...)Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Upieczone ciasto studzimy, a potem kroimy na dwa blaty. masa michałkowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane
Bon appetit mon amieJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchniJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchnisię trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy. Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię. Masa jogurtowa 2. Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. 4. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem następnie(...)się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego. Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pistacjowy suflet z serka wiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka
Poranek na słodkoubitych jajek ,delikatnie mieszamy szpatułką. Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 20 minut.Studzimy, następnie nasączamy wywarem kawowym. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,następnie zalewamy maliny,całość mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na upieczone
Andzia Pichcikrajanki korzennej a to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :) Korzenne babeczki z czekoladą (proporcja na 18 szt.) ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 150 g cukru 65 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej(...)proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło, cukier, cukier puder a także jajka i przyprawy. Składniki mieszamy stopniowo dodając masę kawową. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości i do każdej babeczki wtykamy kawałek czekolady. Pieczemy ok 25 minut, lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryPierniczki kawowe świetnie nadają się dla fanów tego aromatu. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe, więc polecam początkującym. Inne przepisy na pierniczki znajdziecie TU . Składniki: 375 g mąki pszennej + do podsypania 65 g masła 5 łyżek cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 płaskiej łyżki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie(...)ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Następnie porcjami dodać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Blat lub stolicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 2-3 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty. Pierniczki kawowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C, pierniczki piec około 15 min. Po upieczeniu można
Pasja Smakuwersja tiramisu. Polecam, nie tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu(...)biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko wygładzamy i posypujemy rozkruszonymi 2 ciastkami i odrobinką kawy. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepisy na Boże Narodzenie: Spis ciast i dań na moim blogu :) Mam nadzieję ,że trochę ułatwiłam wam sprawę. Sernik Wiedeński Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem
W Moim Magicznym DomuKażde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki? Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka(...)śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny. Niezwykły kolor zawdzięcza
KUCHARNIAciasto do foremki...i na koniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego
Moje domowe kucharzenieCiasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych brzoskwiniową masą budyniową oraz delicjami pomarańczowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się kawałki brzoskwiń oraz galaretka brzoskwiniowa. Dosłownie niebo w gębie! Mimo że ciasto jest wielowarstwowe(...)składaniem ciasta. Ciasto naprawdę świetnie smakuje i nie należy do tych bardzo bardzo słodkich, od których aż mdli. Do tego świetnie się prezentuję na stole, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Polecam na święta Wielkanocne! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Ciasto orzechowe
Kuchnia MagdaLenyCiasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych brzoskwiniową masą budyniową oraz delicjami pomarańczowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się kawałki brzoskwiń oraz galaretka brzoskwiniowa. Dosłownie niebo w gębie! Mimo że ciasto jest wielowarstwowe(...)składaniem ciasta. Ciasto naprawdę świetnie smakuje i nie należy do tych bardzo bardzo słodkich, od których aż mdli. Do tego świetnie się prezentuję na stole, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Polecam na święta Wielkanocne! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Ciasto orzechowe
Kuchnia MagdaLeny