ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:87/182)

Ciastka z kremem russel kawowym 218

russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła  2 łyżki naparu z kawy  100 g cukru Lukier: 1 białko  100 g cukru(...)rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody

Słodka Strefa
Wielkanocna babka kawowa 132

przygotowania do świąt ? Polecam wam ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.  Babka kawowa.  Przepis pochodzi z : kuchnialidla.pl Składniki: 5 jajek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy(...)konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy

noteskulinarnyfiga
Kawowy deser Lusette 211

ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy z musu czekoladowego), mieszamy łyżką.  Wykonanie: Mus z wafelkami nakładamy do 1/3 wysokości półokrągłych foremek. Na środku musu układamy krążek z galaretki kawowej, a na nim krążek z musu czekoladowego. Pustą przestrzeń między krążkami, a ściankami foremki wypełniamy musem z wafelkami. Na wierzchu układamy biszkoptowy krążek.  Tak przygotowane foremki odstawiamy(...)ciasto.  Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi wypełniamy resztą musu w wafelkami.  Po zastygnięciu kroimy w kostkę jak ciasto

Bon appetit mon amie
Tort pachnący kawą 343

Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram.  4. Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  Do nasączenia biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wesołego Alleluja ! 170

Ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Babka kawowa. Zdecydowanie polecam ! Moja już upieczona Przepis pochodzi z : kuchnialidla.pl Składniki: 5 jajek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku(...)konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy

noteskulinarnyfiga
Orzechowiec na kawowym spodzie 246

tworzenie nowych smakowitości. Dzisiaj póki co w ramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie świąt ciasta z orzechami. Ciasto ma formę przekładańca i wykonane jest na bardzo stabilnym kremie i kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie

vaniliowoczekoladowa
Blok kawowy 344

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki

Kuchnia domowa Ani
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 166

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie

Kuchnia MagdaLeny
Tiramisu na biszkopcie 258

Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt

Opowieści z piekarnika
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 191

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie

Kuchnia MagdaLeny
WuZetka 216

smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć.     Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa i waniliowa- szczypta soli (do ubicia piany)     Składniki na masę: - 500ml śmietany kremówki(...)swoją objętość). Masę żółtkową dodajemy po łyżce do piany, miksujemy na najniższych obrotach robota. Dodajemy po łyżeczce esencji waniliowej i kawowej oraz przesiane mąki z kakao. Delikatnie mieszamy. Dno dużej prostokątnej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 262

Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo

greenscarf
Sernik migdałowy. 209

Sernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze

Codziennik Kuchenny
Sernik latte macchiato bez pieczenia 114

śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody gorące NAPAR KAWOWY: 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki wody Przygotowanie Biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów – wymieszać dodać 3 łyżki naparu kawowego, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. 3 łyżki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody (pozostawić do lekkiego(...)puder, przełożyć do masy twarogowej i wymieszać szpatułką delikatnie, dodać ostudzoną żelatynę chwilkę miksować. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na spód ciasta włożyć do lodówki aby stężało, do drugiej masy dodać pozostały napar kawowy i wymieszać, wyłożyć na poprzednią masę i włożyć do lodówki do stężenia. Ubić bitą śmietanę a pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną

Wasze Przepisy
Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego 107

Róbmy to szybko, to nie drożdżowiak, nie powinniśmy rozgrzać ciasta dłońmi. Kulę owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu - wałkujemy na grubość około 5 mm. I to tyle mojego instruktażu. Chciałam Wam bowiem zaproponować przepis na doskonałe ciasto. Na jego bazie czyńcie czego dusza zapragnie. Ilość ciasta wystarcza na wylepienie sporej blaszki oraz wykonanie elementów ozdobnych(...)miało się stać, cóż. Co do wypełnienia - do pisanek użyłam rozpuszczonej gorzkiej czekolady, którą wymalowałam abstrakcyjne zygzaki oraz masy kawowej na bazie mleka w proszku. Mojego mazurka ozdobiłam masą kawową, ale tylko w kilku trójkątach. Brzegi ozdobiłam kuleczkami z ciasta, w które włożyłam orzeszki laskowe. Ciasto samo w sobie jest tak pyszne, maślane, kruche i delikatne, że masa jest absolutnie

Kronika Piekarnika