ciasto jablecznik - 1007 przepisów (strona:5/68)

Jabłecznik z kaszy jaglanej 194

Sezon na przeiębienie i katar w pełni. Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta. Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini.     Postanowiłam zmodyfikować nieco menu moich dzieci (w końcu jestem dietetykiem),  aby je wspomóc w walce z katarem.  Jestem miłośniczką kaszy jaglanej (kupujemy tylko z pewnych źródeł) i staram się zarazić tym samym moje dzieci(...)witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę.   Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że większość dzieci lubi ciasto jabłkowe a za kaszą raczej nie przepada. Tym razem połączymy zdrowe ze smacznym. Oto przepis na ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami i brzoskwiniami. Składniki: kasza jaglana (sucha, nie ugotowana

IzaGotuje
szarlotka pychotka 509

składniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie blaty) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 90 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie puszyste ciasto z owocami 1053

Jadłam to ciasto u mojej siostrzyczki, smak mnie zadziwił. Ciasto jak puszek, pycha. Palmę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Co jakiś czas dodawać

Kuchnia Pokoleń
Amarantusowa szarlotka z budyniem 159

Amarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto:    500 g mąki amarantusowej prażonej    250 g margaryny   

peggiwkuchni
Jabłecznik z rozmarynem 146

kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych do wypróbowania aromatu rozmarynu w jabłeczniku,ale wciąż nieprzekonanych, sugeruję dodać choć szczyptę posiekanego rozmarynu, by sprawdzić jaki jest efekt. SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków): 250 g miekkiego(...)kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie z gałką lodów waniliowych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jabłecznik z różową pianką 203

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście, w którym pod grubą warstwą puszystej różowej pianki zatopione są kawałki jabłek. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek paczka margaryny Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Jabłecznik z budyniem. 133

Jabłecznik z budyniem. Edyta Guhl. Szarlotkę lub jabłecznik piekę najczęściej jesienią, wtedy jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka

dolcevitainmykitchen
JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 1283

bardzo łatwe w wykonaniu ciasto, najlepiej smakuje z kwaśnymi jabłkami. A że jestem ogromną fanką cynamonu, więc "szczypta" tej właśnie przyprawy nie zaszkodzi :) Drugą moją opcją podania jabłecznika, jest jeszcze ciepłe ciasto z lodami :)    Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 4 żółtka * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 200 g masła(...)podpiec ciasto około 5 minut.  Podpieczone ciasto wyjąć w piekarnika, na wierzch wyłożyć jabłka. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach małą część ciasta. Tak przygotowanego jabłecznika wstawić do piekarnika i piec około 40-45 minut w 170'C. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z wody i cukru pudru

Zrób to smacznie
Jabłecznik na kruchym cieście 134

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)piec około 20-25 minut w 180°C (aż do zezłocenia ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o średnich oczkach). Jabłecznik ponownie wstawić do lodówki i piec około 35-40 minut, aż do zezłocenia wierzchu jabłecznika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie kruchego ciasta Przygotowywanie masy jabłkowej Składania

Ugotować
Jabłecznik z bezą 174

Jabłecznik z bezą to ciasto idealne na jesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić(...)ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć na sam wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 °C  . Jabłecznik piec około 45-55 minut.  Białka przed ubiciem na sztywną pianę Warstwy od spodu: starte ciasto, duszone jabłka i ponownie starte kruche ciasto Dekorowanie pianą

Ugotować
Jabłecznik z bezą i migdałami 203

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje.  SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik z polewą chałwową 186

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno

Kuchnia w czekoladzie
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 158

typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :) Ciasto: 250g margaryny 2 łyżki miodu 15 dag cukru pudru 500g mąki 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 3 łyżeczki(...)ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta. Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 104

jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Ubijać ciągle tak samo i dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać po kilka łyżek

Kuchnia Pokoleń
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 418

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika(...)mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania