ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:234/509)

Parówki w cieście francuskim 252

otulone chrupiącym ciastem francuskim będą pysznym, sycącym śniadaniem.  Składniki: 225g ciasta francuskiego, 12 cienkich parówek, jajko, 2 łyżki śmietany 18%.   Przygotowanie Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną.  Ciasto francuskie pociąć na paski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 198

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light

Smaczna Pyza
Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką 77

Wariacja na temat francuskiego ciasta “kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Składniki: Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Ciasto: 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g) 2 kubeczki cukru 1 łyżka

Słodki Blog
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 105

Słodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie i nakładamy porcje bitej śmietany. Deserki dowolnie zdobimy i podajemy. Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 109

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szarlotka na kruchym cieście 165

produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu błędach, szlochach, fochach i wypominaniu wszystkim naokoło złośliwości — oswoiłam szarlotkę. Szarlotka to dama francuska. Wymyślił(...)dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością

ladykitchen
Focaccia z polędwiczką 121

posmak pikantnej papryczki, którą przełamuje słodycz miodu i aromat ziół.  Pokrojona w cieniutkie plasterki stała się wybornym chipsem na mojej przystawce. Inne pomysły na przystawki: Grissini Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Puszysty placek drożdżowy z cebulą i szynką Mini calzone Focaccia z polędwiczką - składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej

MamaOskarka
Tarta francuska z łososiem i brokułem 157

sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie i docisnąć. Położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Jaglusia
Tarta francuska z łososiem i brokułem 174

sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie i docisnąć. Położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Jaglusia
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 144

ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie ciasto z wiśniami 121

mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem, i ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim

greenscarf
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 143

boczek plastry ser żółty plastry  płat ciasta francuskiego Ja szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam tak 1/2 łyżeczki). Gotowałam około 10 minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną

kruche babeczki
Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 75954

smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków) na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżej układamy na blaszce wyłożonej papierem

Swojskie jedzonko
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 146

ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię