mnie dzisiaj słonecznie i wiosennie :) Chciałam zaprosić Was na pyszne ciasteczka francuskie z nadzieniem jabłkowym i aromatycznymi dodatkami. Ostatnio nasza koleżanka Marzenka raczyła nas takimi pysznościami i narobiła nam smaku(...)Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy szczypta anyżku jeśli ktoś lubi cukier trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek Wykonanie: Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon
Sama słodycz i szczypta chiliprzekąska od razu wpadła mi w oko jak ją zobaczyłam. Zrobiłam na urodziny męża, ale świetnie sprawdzi się też na stole świątecznym. Polecam serdecznie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie XXL - o wadze 375g) 4 jajka ugotowane na twardo majonez rzodkiewki szczypiorek lub zielona cebulka ziarna sezamu jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania: 1. Ugotowane jajka pokroić
Kuchnia domowa AniSzybki obiad, kolacja, danie w 15 minut. Wystarczy kilka składników a smak… niepowtarzalny. Składniki 1 płat ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 20 dag startego na grubych oczkach sera żółtego 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli pietruszka 2 jajka sól pieprz Ciasto wykładamy na formę do tarty. W misce rozbijamy jajko, dodajemy starty żółty ser, solimy, pieprzymy. Do tarty
MojaQchnia.pljest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto. To pyszne ciastka o słodkim smaku. Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu lub klarowanym maśle(...)kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się: z mąki pszennej dobrej margaryny lub masła śmietany żółtek jaj i całych jaj oraz proszku do pieczenia. Jak wyrabiać ciasto na faworki ? Inny jest sposób
ProstePesto.plsię pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :) Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego 1 duża śmietana 30% duże opakowanie serka mascarpone świeże truskawki 2 opakowania cukru waniliowego cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia
Cytryna&Co.niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów, płetw i kręgosłupa. Ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużo tłuszczu proponuję użyć ryb chudych a do masy dodać łyżkę masła, doda ono smaku całości. Zostało mi nieco ciasta i farszu, więc upiekłam kilka mufinek
Pieguskowa Kuchniapokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty. Gdy ser topiony się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi
Państwo Wojtczuk gotująszalotka drobno posiekana kilka koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół 7-8 kulek mini mozzarelli 4-5 plasterków szynki świeża bazylia sól, pieprz 1 żółtko A jak to zrobić: Ciasto francuskie pokroić na paski i ułożyć w formie "słońca" zostawiając pusty środek. Bliżej środka ułożyć wszystkie składniki farszu, doprawić solą i pieprzem. Paski ciasta zawijać do środka, zamykając farsz w środku
Kuchnia w opałachmleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie ponakłówać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto ładnie
Monia miesza i gotujepieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości
Monia miesza i gotujeMasz ochotę na ciasto francuskie z kiwi ? Ten smakołyk przyrządzamy w bardzo prosty sposób . Wystarczy trochę chęci i danie gotowe. składniki na 4 porcje pół opakowania mrożonego ciasta francuskiego pół szklanki płatków migdałowych 4 kiwi 1 serek homogenizowany waniliowy 1 szklanka śmietany 30 % cukier puder do smaku przepis Rozmrożone ciasto rozwałkowujemy
Smakowite Daniastrony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które następnie skręcić wokół własnej
Świat Smakunata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko(...)natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka. Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską wanilii, najlepiej przekroić ją, wybrać nasionka i całość dorzucić do mleka. W innym naczyniu roztrzepać jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając
I tu będę miała takie tegruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi Paszteciki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i serem Empanadas z meksykańskim farszem Mini pizze na cieście francuskim T arta z ajvarem, salami, pomidorami i mozzarellą Odrywane pizze - bułeczki Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą
Passions hobbies lifeŁatwa przekąska, szybka do przygotowania na imprezę lub gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych, 150 g ser mozzarella tartego, łyżka bazylii, łyżka oregano, szczypta soli morskiej i pieprzu, jajko, łyżka mleka Przygotowanie : Ciasto dzielimy na 15 części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pomidorki kroimy na 3-4 plasterki
Lena Gotujeroli głównej mięso mielone. Można podawać na ciepło jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami. Również dobrze smakuje na zimno, z pieczywem.Składniki 500 g mięsa mielonego 1 op. ciasta francuskiego 1 mała puszka czerwonej fasoli 2 cebule 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania wierzchu 2 ząbki czosnku 1 papryczka … Czytaj dalej Mielone w cieście
gotuj ze mnąWarto mieć w domu ciasto francuskie. Można z niego w kilka minut wyczarować pyszne ciastka francuskie z dowolnym nadzieniem. Tym razem proponuję truskawki z cukrem i cynamonem.. cudownie pachną i smakują! Jeśli nie masz owoców wystarczy, że wysmarujesz ciasto dżemem lub marmoladą. Podczas pieczenia ciastka rosną i pięknie się rumienią. Aż miło patrzeć
AniaGotuje.plpodług tego, co mi powie. I wierzcie mi, to jest najlepsza kruszonka na świecie i robię jej zawsze więcej. Trzymam w zamrażarce i jak nadchodzi wielka ochota, to zwykłe ciasto francuskie z kruszonką i powidłami robi za najlepszy deser na świecie. Chałka nie jest trudna do zrobienia, potrzebuje trochę cierpliwości i czasu. Ja swoje ciasto zagniotłam i wyrastałam w Tefal
ladykitchenmoja pierwsza przygoda (i na pewno nie ostatnia!) z tym greckim cieniutkim ciastem na bazie mąki, wody i nieaktywnych drożdży. Po upieczeniu jest niesamowicie kruche. I podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Trzeba jednak pamiętać, by nie dopuścić do jego przesuszenia, bo wtedy zaczyna się rwać lub pękać. Dlatego przygotowanie pakiecików z ciasta filo powinno być dobrze zorganizowane czasowo
Weekendy w domu i ogrodziedanie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek
R'n'G KitchenSkładniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku Przygotowanie Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut. Schłodzone kwadraty z ciasta ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem
R'n'G KitchenNajszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego
wyzwania kuchenneWszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie
Szefowa kuchniMięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski
Monia miesza i gotujekulka mozzarelli 300g pomidorów na gałązce 150g wędzonego łososia w plasterkach 4 jajka 100ml jogurtu bałkańskiego pęczek szczypiorku kilka listków świeżej bazylii pieprz czarny i sól morska świeżo mielone Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty. Jeśli używamy formy metalowej, najlepiej wysmarować ją wcześniej masłem, w przypadku ceramicznych lub szklanych nie jest to wymagane. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem
Kuchenna Kontrrewolucyapłat ciasta francuskiego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej 1 jajko starty ser Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i przesmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na średnim ogniu, aby nie przypalić). Ciasto francuskie rozłożyć, przeciąć wzdłuż na 2 części. Następnie każdą z części naciąć na dosyć szerokie paski (pozostawiając górę i dół nie przecięty). Na przygotowane ciasto wyłożyć pierś z kurczaka. Zawinąć
UgotowaćCiasto francuskie : • 30 dag mąki • 30 dag masła lub margaryny • 1 jajko i 1 żółtko(...)łyżka octu, trochę wody zimnej (2 -3 łyżki) Wykonanie: Ciasto robić w chłodnym miejscu. Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę. Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto ponownie
w mojej kuchnidowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić: Ciasto rozwinąć i podzielić
Kuchnia w opałachplasterki. Pokrojone jabłka dodać do wina i gotować około 2-3 minuty. Wyłączyć gaz i pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu jabłka wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku. Układać na nich plastry jabłek tak, aby część ze skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem
Kuchnia w opałachgotowy produkt z lady chlodniczej) 6-8 swiezych fig 1 lyzka drobnego cukru trzcinowego 1/2 lyzeczki cynamonu mleko do posmarowania Wykonanie: Wlaczyc piekarnik i ustawic na 190^C. Ciasto francuskie z rolki wylozyc na lekko omaczony blat (lub rozwalkowac na grubosc 0,5 mm). Przy pomocy talerzyka o srednicy 15 cm wyciac z ciasta 4 kola,lub wiecej nieco
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!