części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy
Moniki SmakołykiFarsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół
Zgrabne Gotowaniebył strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenybył strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki soli 300g sera sos pomidorowy I inne dodatki do pizzy... Przygotowanie: Robimy rozczyn: drożdży wraz z cukrem zalewamy ciepła wodą i mieszamy. Odstawiamy na 3 min. W między czasie mąkę wraz z solą przesiewamy do misy i dodajemy oliwe, następnie wszystko mieszamy. Do ciasta dodajemy rozczyn i wyrabiamy około 10 min, najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi dodatkami do pizzy. Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez ok 6-7 min przy temperaturze 250 stopni
Kuchnia ŁukaszaDomowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :) 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. Na rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy
chleba naszegotradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz
Nerds Kitchenotrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde) lub mąki ( jeżeli zbyt się klei). Po zagnieceniu możemy ciasta użyć natychmiast - upiec bułki lub pizze - lub schować je do lodówki i użyć w ciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy użyć ciasta natychmiast, należy włożyć je do plastikowej torby, wycisnąć powietrze i zamknąć
Stare Garymozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy(...)śmietanę, podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia sera, ale nie zagotowania. Na samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizze. Wykładamy sos carbonara i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Jadło i czytadłojest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu
Lamarida.plmiesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto(...)francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki
Kolorowy Przepisowniktrzy części. Każdą z części rozwałkować w kształt okręgu o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak
Bulliogdzie tematem będzie właśnie pizza. A dzisiaj moja mała propozycja związana z pizzą i na konkurs Emako.plBędzie to hawajska pizza z szynką i ananasem w kształcie serduszek. Myślę, że też idealnie nadaje się na kolację Walentynkową. Składniki :Ciasto :* 400g mąki* 3/4 szklanki ciepłej wody* 3 łyżki oliwy z oliwek * szczypta soli* szczypta cukru* pół kostki drożdży Dodatki(...)Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać łyżką, a gdy zacznie się kleić - wyrabiać ręką aż będzie od niej ciasto odchodziło. Posmarować delikatnie oliwą. Przykryć ściereczką. Ostawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Ciasto rozwałkować, polać sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą do pizzy. Ułożyć plastry ananasa i szynki. Posypać suszoną bazylią i żółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę
Magiczne Życie MartySprzątanie wówczas jest ekspresowe A co warto przygotować? Większość przepisów na pyszne przekąski, sałatki i słodkości znajdziecie na moim blogu. Polecam w szczególności: Imprezowe parówki w chrupiącym cieście, proste sałatki, domowe rafaello, pizze, krówkowe szyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę
Słodkie okruszkigorącego!) mleka 1 czubata łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 90 g miękkiego masła Dodatkowo: oliwa z oliwek do posmarowania ciasta ketchup do posmarowania ciasta 150 g mozzarelli do pizz, utartej kilka plastrów salami zioła prowansalskie CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru(...)masło i zagniatamy tak długo, aż masa będzie jednolita. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyciągamy na blat oprószony mąką i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z oliwek
My Culinary Art