Składniki na około 12 misów: 100 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko kilka kropli ekstraktu waniliowego (można pominąć) 115 g mąki 15
Moja Galeria SmakuPo wczorajszym dniu, pochmurnym i z bólem głowy, przyszedł kolejny. Tym razem słoneczny, z uśmiechniętym Synciem idącym do placówki oraz zadowoloną Córcią układającą klocki. Dzień sprzyjał
Dzieje kuchennej WiewióryBabeczki o delikatnym, rozpływającym się w ustach kakaowym spodzie z aksamitnym budyniowym, czekoladowym kremem oraz dekoracją przedstawiającą urocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser
Słodka StronaDzisiaj krótko. Nie umiem zrezygnować z pszenicy. Próbowałam, było dobrze przez dwa tygodnie. Brzuch lżejszy, samopoczucie lepsze, ale tęsknota za zapachem drożdży i mąki pszennej była
bistro mamaPora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która(...)się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych
Gotowanie...to proste !szklanki cukru pudru posypka maczek o smaku truskawkowym dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Do miski przekładam margarynę i twaróg. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron(...)rzadki, to dodaję więcej cukru. Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem i obsypuję posypką. Podaję, gdy lukier zesztywnieje. Dla dzieci można przygotować lukier z samej wody i cukru lub oponki posypać zwyczajnie cukrem pudrem
Kuchnia co dniaPierwsze moje wielkie wyzwanie. Siostra poprosiła mnie o zrobienie tortu w kształcie klocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam(...)rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej
Pan i Pani Smith w kuchniWielkanocne ciasteczka w kształcie jajeczek udekorowanych na wzór pisanek. Ciastka idealne na Święta - świetnie smakują, a ile zabawy przy ich tworzeniu... szczególnie dla dzieci. Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Składniki: (ok. 4-6 blaszek ciasteczek) Ciasteczka: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mielonych migdałów cukier migdałowy(...)Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąką stolnicy - na grubość
Słodka Stronagoździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem (w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Możesz(...)posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Batoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!) Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanie**** Nauczono mnie, że w piątki nie jada się mięsa. Przestrzegał tego mój Tato, jego ojciec, a mój Dziadek, jego dziadek, a mój Pradziadek, etc. Przestrzegam
W kuchni Karmel-itkiZabrałam się wczoraj za pierwsza partię "testowych" babeczek. Przygotowałam je na bazie soku pomarańczowego. Cupcake's wyszły idealnie- wilgotne w środku i delikatnie spieczone z wierzchu
Wielki apetytszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można pominąć jeśli babeczki są także dla dzieci) 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki + 400 g śmietany kremówki (bita śmietana w proszku jako utrwalacz), masa krówkowa (kajmak) W misce(...)mleko i około połowę śmietany kremówki. Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego
Ciastkozercyrobią to często, a z drugiej strony – to genialny produkt dla tych, którzy za gotowaniem nie przepadają, ale gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi(...)wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce wsadzić, bo jeszcze zakupy, zajęcia dodatkowe dzieci, wywiadówka i zeszyt w kratkę akurat córce się skończył. Zagniatać ciasto drożdżowe to ja mogę w weekend, jak mam wysprzątany dom, wyprasowane pranie, mąż leży na kanapie, a dzieci
bistro mamachodzi o smak więc spokojnie można je robić dla dzieci i dorosłych. Kaloryczny dodatek syropu klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych górskich szklanka jogurtu 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej łyżka oleju 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki czarnego sezamu 2 banany trochę wody dla poprawienia konsystencji Wykonanie: Owsies blendujemy koło minuty (Nie musi być(...)resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami
Lubczyk i WaniliaDelikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet
cool and mintyknedle ze śliwkami Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: 0,5 kg tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba
Wielki apetytSkładniki: 3 ugotowane ziemniaki 3 surowe ziemniaki 2 szklanki mąki 1,5 szklani maślanki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli masło klarowane do smażenia miód Sposób przygotowania
Wielki apetyt