okazj ę ma ł y torcik dla najbli ż szych, a w sobot ę powt ó rka na urodzinowe przyj ę cie. Zapraszam na lekk ą piank ę czekoladow ą, pomys ł z tej strony , z uwielbianymi przez dzieci piankami marshmallow. Czekoladowa pianka ze Smerfami Składniki na sp ó d: 130 g czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła(...)żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lod ó wce przez około 15 minut. Rozpuszczamy
Mia Cucina SofietaTym razem z okazji urodzin mamy postanowiłam przygotować tort w zimowej stylistyce. Z zamierzenia miał wyglądać jak góra obsypana śniegiem. Długo kombinowałam więc jak osiągnąć zamierzony
Wielki apetytDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować
Słodka StronaPikowania w modzie? Oczywiście! Dlatego powinny one zagościć nie tylko w naszych szafach, ale i... na łakociach. Pikowane babeczki wyglądają bardzo efektownie i z pewnością mogą
Słodka StronaWłasnoręcznie wykonane pierniki, ozdobione i zapakowane na pewno spodobają się niejednemu amatorowi słodyczy. Do zrobienia reniferów wykorzystała foremki kupione w Ikei (w komplecie znajdziecie też jeża
CiastkozercyCiasteczka z m ą ki z ciecierzycy, migdałami, jagodami goji, bez jaj i mleka, są zdrowym zamiennikiem maślanych ciasteczek z mąki pszennej. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub dla osób na diecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał(...)goji zblendować na proszek (1/4 jagód zostawić do dekoracji). W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać
La grande e la piccola cuocaKruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci. Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy SIR Williams Tea . Herbata Queen of Raspberries (sklep) to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę. Składniki(...)śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej
VioletoweKucharzenieprzepyszne ciasteczka maślane. :) Paluchy wiedźmy to moja propozycja dla Was na zbliżające się Halloween, jednak przepis będzie się nadawał również na inne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci. Sposobów na ich przyozdobienie jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. :) Ja zrobiłam je na trzy sposoby: Bez przyozdobienia, z "oderwanymi" paznokciami i oczywiście, chyba najstraszniejsze - te "obcięte(...)waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby porządnie się schłodziło. Obsyp blat mąką
Garniec MagalieWyśmienite, klasyczne i puszyste muffinki z borówkami to idealny pomysł na letni deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około
Smakowite DaniaDawno mnie nie było. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od
dom-agi.plszczęście należę do grona szczęśliwców, których dzieci jedzą (prawie) wszystko i (prawie) bez grymaszenia, a to już duży sukces. Sama jednak w dzieciństwie byłam niejadkiem i wiem, że moja mama próbowała różnych trików, żeby poprawić mój apetyt. Jeśli macie w domu niejadka albo po prostu chcecie zrobić swojemu dziecku śniadaniową niespodziankę mam dziś dla Was propozycję na naleśniki zajączki (jeśli(...)upieczenia naleśników wykorzystałam przepis na amerykańskie pancakes. Składniki na naleśniki +serek homogenizowany lub wiejski, dowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy
Ciastkozercyjedną lub dwie zmarszczki, a róg koca jest lekko podwinięty. Lubię, gdy bułka drożdżowa nie jest okrągła, a ludzie mają krzywe nosy. Składniki: 1/2 szklanki mleka sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody mineralnej 7 g suchych drożdży szczypta soli Przygotowanie(...)suchych i mieszamy. Następnie dodajemy 1/4 szklanki mąki i dalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki
Weganizm infantylnyszczelnym pojemniku i uzbroić się w cierpliwość. Po kilku dniach ciasteczka są gotowe. Miękkie, rozpływające się w ustach, idealne! Polecam wypiekanie ciasteczek, bo to świetna zabawa (nie tylko dla dzieci)! Składniki na ciasteczka imbirowe: 300 g mąki (u mnie 50 g krupczatki i 250 g tortowej) 100 g cukru pudru (u mnie jasno brązowy) 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki(...)Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy do ubitego masła i miksujemy, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do170 stopniach C piekarniku przez
Rozpustne gotowanieUwielbiam szpinak, długo nie mogłam się do niego przemóc nawet nie próbując. Pewnego dnia P. namówił mnie na danie z dodatkiem szpinaku, było smaczne, ale troszkę
dom-agi.plLato, lato, lato ach to Ty... Skąd my to znamy... Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą się doczekać długich, ciepłych wieczorów, które będzie można spędzać na tarasie. Ja też czekam na lato. Już za tydzień będę na urlopie. Decyzja podjęta - jedziemy na pewno. A co potem? Zobaczymy. Pierwszy Dzień Lata(...)wiosnę... Nie sądzi się jednak po początkach, więc daję latu szansę - oby się wysłoneczniło. Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady , lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani , który zachęcił mnie delikatną
Pożeraczka, czyli raz adobrze