Jak to się mówi, potrzeba matką wynalazków i tak właśnie było w tym przypadku. Zabrakło chleba, a w takich chwilach sklep daleko, albo brak chęci do
dom-agi.plDzisiaj przepis, który zrobiłam z myślą o kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka, czyli akcji zorganizowanej przez blogerki kulinarne z lubelskiej blogosfery. W każdej edycji jest jakiś produkt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRacuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie
sierotka maRysia w kuchniDziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu i proporcji, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta. Chyba każdemu przyda się
Wielki apetytPróbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes idealne :-)
babka w formieWłoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych
WojnaNaSmaki.plMoje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskie , pierogi z kaszą jaglaną , pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić. Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami(...)zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao. Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru
Mama GotujeBezglutenowe knedle z truskawkami - szybkie i proste do wykonania. Świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków :). Bardzo smaczne i delikatne. Polecam :) SKŁADNIKI na 2
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
CiastkozercyJak obiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie
Kto ugości moich gości?składniki na ok. 5 po ok. 75 ml: 370 ml siku grejpfrutowego 60 ml Campari lub Barmańskiej pomarańczowej 120 ml wody 120 g cukru wykonanie: Wodę
Domowy Smak Jedzeniapuszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. A tak nawiasem - to cydru absolutnie nie czuć, więc ciastka spokojnie nadają się dla dzieci. Użyjcie ulubionej marki, bo nie chcę Was namawiać do konkretnego... (9 sztuk) 100g mąki pszennej 90g cukru można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem. Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeNa pewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam
Z miłości do słodkościKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejska