dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki
CookYourselfMoje Dzieci przyniosły mi z ogrodu miseczkę jeżyn, bo reszta jeszcze nie dojrzała, znajomy zaś przywiózł ze swojego ogrodu ponad 1,3 kg jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się(...)wody1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki wodySKŁADNIKI NA PONCZ:1/2 szklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:600 ml śmietany kremówki 36%3 łyżki cukru pudru3 łyżki cappuccino w proszku3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)DODATKOWO
Słodko-Słony Świat Ilonypatelni, bez tłuszczu, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Muszą być miękkie, ale jeszcze się nie rozpadać. Jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, wysypać stolnice mąką, wyjmować po jednej łyżce ciasta (dłonie można wysmarować oliwą, żeby ciasto się do nich nie kleiło), formować placuszek, na jego środek wyłożyć łyżeczkę jabłek i skleić jak pączka. Pozostawić na stolnicy przez(...)minut, do ponownego podrośnięcia. Olej rozgrzać powoli, na średnim ogniu (inaczej racuszki szybko nam się spalą z wierzchu, w środku natomiast zostaną surowe). Można wrzucić kawałeczek ciasta, by sprawdzić, czy jest już gotowy. Ciasto powinno skwierczeć, ale nie pryskać, przyrumieniać się powoli. Smażymy racuszki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Jeśli ktoś lubi jasną obwódkę dookoła, tłuszczu należy
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto
dom-agi.plŁazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że
Codziennik KuchennySynek znowu namówił mnie na ciasteczka;):) Zdecydowanie za często się to zdarza!:) Tym razem upiekliśmy pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi
Z miłości do słodkościLubicie sobie wróżyć w Andrzejkową noc? Jeśli tak to zachęcam Was do upieczenia tych kruchych ciasteczek. Zwłaszcza dzieci będą miały świetną frajdę zarówno przy lepieniu ciasteczek
Smakołyki AsiPrzyszła jesień, a z nią w mojej kuchni pojawiły się dynie. Poza tym, że lubię na nie patrzeć (są moim ulubionym elementem jesiennych dekoracji), uwielbiam wszystkie
Smakowity Blog Kulinarnywłaśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek mamy, że nie damy rady przepijać wszystkich. Gdybyśmy w ogóle mieli dzieci, a nasze dzieci też miałyby dzieci, to z pewnością dla naszych wnuków jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Same owoce już nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do ciasta. Alkohol filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureTo kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako
Dzieje kuchennej WiewióryJuż nie raz wspominałam jak ważnym posiłkiem dla mnie jest śniadanie. Nie puściłabym dzieci do szkoły, gdyby nie zjadły śniadania, gdyż uważam, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Właśnie śniadanie dostarcza nam energii na cały dzień i pozwala sprawnie funkcjonować. Myślę, że nie trzeba nikogo zachęcać do zjedzenia pożywnego śniadania. Tosty często kojarzą się z ociekającymi tłuszczem kanapkami(...)człowiek zabiegany, a tak, gdy wszyscy jeszcze śpią mogę coś spokojnie poczytać, pomyśleć, coś sobie zaplanować. Tosty są jednym z ulubionych śniadań dzieci, pięknie pachnie wanilią i pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka
dom-agi.plciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki(...)zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź
Słodko-Słony Świat IlonyProste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na
Słodka StronaChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które
dom-agi.plWodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować
W kuchni Karmel-itki