kiwi i banana z komosą ryżową Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi , na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego. Komosy preparowanej nigdy wcześniej nie używałam i w przepisie poniżej wykorzystałam ją po raz pierwszy w życiu. Na ten typ komosy wpadłam całkiem przypadkowo robiąc zakupy w sklepie(...)późniejszego wykorzystania. W moim przepisie sprawdziła się świetnie jako dodatek do musu owocowego. Myślę jednak, iż fajnie można ją połączyć także z czekoladą i przygotować czekoladowe kulki lub dodać ją jako dodatek do ciasta chociażby połączoną np. z karmelem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama
mecooksUwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchniUwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchniMazurek cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek(...)przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12,5cm), ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie. Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj: - mazurek czekoladowy - mazurek kajmakowy - mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka
Smakołyki Berenikicukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%) Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut
WYSPA SZCZĘSLIWAProsty i szybki w przygotowaniu piernik z polewą czekoladową. Mięciutki i wilgotny. Wyśmienity od razu po upieczeniu. Polecam nie tylko od święta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na piernik: 1-1,5 szklanki cukru w zależności jak chcemy aby był słodki 4 szklanki mąki pszennej ( wszystkie składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 szklanki mleka 2 jajka 1 całe opakowanie(...)góra-dół). Ciasto pieczemy ok 55 min do suchego patyczka. ( możemy zmniejszyć temperaturę pieczenia, wszystko zależy od piekarnika). Upieczony piernik odstawiamy do przestygnięcia. do rondelka przekładamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Całość zagotowujemy mieszając aż powstanie jednolita polewa. gotową polewę rozprowadzamy po cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Piernik z polewą czekoladową first appeared
Blog kulinarny S9.PLmasło orzechowe zaczęło znikać systematycznie łyżka za łyżką. A co gdyby tak masło orzechowe z czymś wybitnie słodkim połączyć? Tak narodziła się idea poniższych ciastek Piegusków , pełnych czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi . Pokrótce o głównym, użytym w ciastkach, składniku. Mix orzechowy crunchy producenta PRIMAVIKA to kompozycja 4 smaków: prażonych orzeszków arachidowych , smażonych orzechów nerkowca , prażonych migdałów i orzechów(...)taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić
Grunt to przepis!delektowałam się każdym kęsem. Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny smak świetnie balansuje krem bezowo czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu. Tort na Sylwestra 16 porcji Składniki: Biszkopt z cytrynową skórką 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej(...)schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski. Krem bezowo czekoladowy Przygotuj krem bezowo czekoladowy. Białka z cukrem umieść w naczyniu, które można podgrzewać na parze. Mieszaj białka z jajkiem do całkowitego rozpuszczenia. Sprawdź czy cukier już się rozpuścił. Trwa to około
codojedzeniasmak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :) Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy: 3 szklanki* mleka kostka masła 20dkg 3 jajka(...)czubkiem mąki pszennej 5 łyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 150 ml śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie
Maślane ciasteczkoCiasto z cukinią robiłam już w kilku wersjach, ale każda z nich była czekoladowa albo przynajmniej korzenna, czyli też w ciemnym kolorze. Tym razem więc postanowiłam upiec jasną wersję. Ciasto wyszło wilgotne (to główna cecha ciast z dodatkiem cukinii i za to najbardziej je lubię), o smaku waniliowo-orzechowym. Pyszne ! Do tego ładnie wygląda z tymi zielonymi drobinkami cukinii
Arabeska waniliowapyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :) Składniki na babkę
Kuchenne WariacjeCiasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie jest to przesłodzone ciasto. Spodoba się każdemu smakoszowi wilgotnych, kremowych ciast . Ja takie ciasta akurat uwielbiam, więc polecam ten przepis wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Receptura jest na blaszkę o wymiarach
Pieguskowa Kuchniaśmietanę i całość podgrzewamy przez około 3-4 minuty mieszając do całkowitego połączenia składników, wsypujemy wiórki i mieszamy przez 10 sekund. Jedną część ciasta wkładamy do blaszki, wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugim blatem. Polewa: odlaną czekoladową część przelewamy do miseczki, wkruszamy czekoladę i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Gotową polewa dekorujemy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki. Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej. Połączenie idealne :). Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :) Chciałam(...)kakao prawdziwe 2 łyżki cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettes