intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny. Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami Ciasto czekoladowe Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 150 g cukru pudru 45 g kakao Wykonanie: Do żółtek dodaj cukier puder i utrzyj(...)masy żółtkowej, z początku masa będzie trudna do wymieszaniu ale po dodaniu porcji białek zrobi się luźniejsza. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa waniliowa Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka
Słodki BlogDrożdżowy warkocz z kremem czekoladowym to ciasto, które świetnie się prezentuję i jest bardzo smaczne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, więc poniższy wypiek bardzo przypadł mi do gustu :) Drożdżowy warkocz najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Jeżeli chcecie, aby dłużej zachowało świeżość to ciasto drożdżowe należy kroić na bieżąco. Składniki na 1 duży warkocz: 2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej(...)słoik kremu czekoladowego ( domowego lub nutelli) Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą miksera ciasto wyrobić na gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować
UgotowaćDzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile wcześniej przygotujemy i ostudzimy budyń) i bardzo smaczny. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 0,5 kg herbatników (zwykłych i kakaowych) 1 słoiczek kwaśnych powideł śliwkowych(...)odrobiną kremu czekoladową i całość od razu posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (uwaga: herbatniki zmiękną). Przygotowywanie budyniu czekoladowego Składanie ciasta: herbatniki, 1/4 kremu czekoladowego, herbatniki, dżem, herbatniki naprzemiennie z kremem (3 warstwy) Wierzch ciasta: herbatniki, odrobina kremu czekoladowego i gorzkie kakao Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao(...)proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu
Słodkości i nie tylkoNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat CiastaDawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu
Różne smaki w kuchnicoli 2 łyżki kakao 30 g startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 dag gorzkiej czekolady 25 ml likieru czekoladowego Dodatkowo: 30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard Sposób przygotowania: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz(...)wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsłodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto
CookYourselfmałe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego 60ml oleju rzepakowego(...)tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę 10% na produkty
Obiad gotowyciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto(...)consistenza omogenea. Fatela raffreddare in frigorifero per circa 1 ora. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem czekoladowy, przykrywamy go drugim blatem. Ciasto dekorujemy pozostałym kremem czekoladowym. ***** Una volta raffreddata, tagliate la torta in due strati. Distribuite la crema su primo disco, chiudete con il secondo. Decorate la torta con la crema rimasta
La grande e la piccola cuocaCiasto, które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dwa blaty intensywnie czekoladowego ciasta, przełożone słodkim kremem karmelowo-słonecznikowym. Na wierzchu aksamitna polewa czekoladowa i pokruszony, chrupiący słonecznik. Jak widać na zdjęciach, troszkę pośpieszyłam się z fotografowaniem ;) Krem nie stężał do końca, ale i tak myślę, że ciacho wygląda apetycznie.. prawda?! :D Z całą pewnością mogę Wam je polecić(...)Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika. 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce. 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać
Nastoletnie Wypiekanietych małych białych karteczek na których zwykłam wszystko zapisywać, nie wiem czy spisałam go z jakiejś strony, czy od kogoś dostałam. Jedno jest pewne ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie kremowe i pełne rodzynek. Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam do niedzielnej kawy, na święta, czy inną okazję będzie idealne. Ps. Tą cudną chustę, którą wykorzystałam w tle wydziergała(...)moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem: 750 ml mleka 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 1 szklanka cukru kostka (200g) masła Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na wrzące wlewamy
Cynamonowe szczęście