Dzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy SKŁADNIKI: ciasto: 1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę
Z Marcepanemnajbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:) Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone! tortownica o średnicy 24cm Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)200g kremu czekoladowego np. Nutella, słodka herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk, 150g kolorowych drażetek lentilek. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka
Z miłości do słodkościjeszcze żadnych owoców sezonowych a jabłeczniki już mi się trochę przejadły. Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka). Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy polewą czekoladową, ja polewam gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Smacznego
Wypieki Renecudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej! Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis na małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych(...)czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy
Zapiski Młodej ŻonyDziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam(...)minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta. Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki). Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce
Słodkie okruszkidrugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej(...)dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką
Kulinarne przygody Gatitypozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy(...)nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia. Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Smacznego
Słodkie Przyjemnościlubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI Ciasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny(...)smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html
SMYKWKUCHNIproponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha! Ciasto: 6 białek, 50g cukru pudru, 90g tartych migdałów, 90g tartych orzechów laskowych, czubata łyżka kakao, 100g gorzkiej czekolady. Białka(...)pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie. Mus czekoladowy: 6 żółtek, 100g masła, 700ml śmietanki 36%, 200g białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościMasz ochotę na ciasto chcesz, by było zdrowe i smaczne. Poza ciastem jogurtowym, fit kokosankami, fit serniczkiem czy czekoladowym torcikiem polecam ciasto z dyni. Jest mokre i smaczne, a czekoladowy topping idealnie się komponuje z masą. PRZEPISY NA FIT CIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki(...)cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej
Tetiisherisobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!! Składniki na tort czekoladowy z jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm MUS CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany 30% 170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 70 g czekolady mlecznej) jagody i maliny do dekoracji Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia(...)jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowaniepiekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy: 7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. 8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Środek ciasta posmarować dżemem. Nadzienie: 10. Żelatynę zalać(...)czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce. 13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć wierzch nadzienia). Czekoladowym kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny. 14. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu
Mała Cukierenkawspółgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej porcji można przygotować 12 serniczków . Serniczki czekoladowe z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 100g cukru pudru 2 żółtka 6 łyżeczek kakao MASA SEROWA 200g mielonego twarogu 50g śmietany 18% 60g gorzkiej czekolady 1 jajko
Smakołyki Berenikidowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec
Smakołyki Bereniki