Ciasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut
Mania Gotowaniajest znikomy! Jeśli znacie już mój mus czekoladowy, to wiecie zapewne, że ciężko poprzestać na jego jednej, małej porcji. Jest po prostu uzależniający! I dziś to właśnie on stanowi bazę dla nieco innego deseru. Smaki pozostają te same - czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto(...)którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości
Ratunku obiadPoniżej przedstawiam przepis na naprawdę smaczne i kruche czekoladowe ciasto na tartę. Przepis na pomarańczową tartę na kruchym czekoladowym spodzie znajdziecie TUTAJCZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySkładniki:szklanka mąki1,5 szklanki cukru6 jajek20 dag masła2 tabliczki gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczenia10 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag rodzynektabliczka białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Masło
Gorący kąsekNie myślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz
Zainspirowana w kuchni200 g czekolady mlecznej100 g białej polewy w drażetkach3/4 szk mrożonych jagód200 g drobnego cukru brązowego150 g margaryny Kasia1 łyżka kakao3 jajka150 g mąki pszennej typ
Ewa w kuchniKolejny wypiek dla miłośników ekstremalnie czekoladowych smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych(...)minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem
Mania GotowaniaWsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj polecam ciasto czekoladowe z foremki. Ciasto czekoladowe z foremki Od firmy „Polskie Młyny” dostałam do wypróbowania mieszankę ciasta czekoladowego. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i są potrzebne tylko trzy składniki: dwa jajka, 75 g margaryny oraz 30 ml (3 łyżki wody). Zawartość opakowania przesypać do miski z dodanymi naszymi składnikami, całość miksować około 3-4 minut na wysokich(...)obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowa masę przełożyć do foremki. Piec ok 40-50 minut w temperaturze 160-165 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z foremki Zaletą tego ciasta jest to że dołączona jest gotowa foremka, której nie trzeba już natłuszczać, ciasto ładnie z niej odstaje. A smak jest bardzo czekoladowy i jest bardzo puszyste. Wadą jest
Pomysłowa kuchniaczekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowaniaodrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki3 płaskie łyżki żelatynydo skropienia bananów sok z cytryny1 galaretka cytrynowa 2 -3 łyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać(...)dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wstawić
Monia miesza i gotujePrzecież Marzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie.Szybko, prosto i na temat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła 82% +2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)2 i 1/4 płaskie(...)najwyższych. Na końcu dodajemy stopione masło (niecałe pół szklanki roztopionego masła ok. 95 g.) i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej.Pieczenie:Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia
Eat ShrimpsPrzepis na ciasto wygrzebany na szybko, po haśle męża "rodzice dziś przychodzą". Aaaa, no przecież ma imieniny, a ja jakoś tak od dziecka jestem
bistro mamaCiasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami.Dają one lekko kwaśny smak.Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm.POTRZEBUJEMY DWIE MASY:Na czekoladową :- 1 szklanka cukru- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki kakao ciemnego- 250 g masła- 1 cukier wanilinowy- 4 jajka rozdzielone- 5 łyżek mlekaNa serową :- 600 g zmielonego twarogu(...)Teraz masa serowa.Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubite białka jajek. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na warstwę masy czekoladowej.Polej wierzch ciasta pozostawioną masą czekoladową w szklance i wyłóż kilka malin. Jeżeli masz mrożone to obtocz je najpierw w mące, aby nie puściły soków. PIECZ w 180-190 ° góra-dół około
Pasje Jolkitakie owoce, które idealnie nadają się do mrożenia. Jagody czy borówki właśnie do nich należą. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Wiadomo, że owoce najlepiej smakują na świeżo. Jednak bardzo często, zwłaszcza w zimie czy po prostu po sezonie, pewnych owoców nie jesteśmy w stanie kupić. Świeże borówki w sklepach do kupienia są przez kilka miesięcy w roku. Z jagodami(...)Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto czekoladowe z jogurtem. Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 dkg mąki orkiszowej 5 dkg mąki pszennej 2,5 dkg kakao 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody szczypta soli Masa jogurtowo
mecooksTort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia
https:KKuchniaMniam