Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako
greenscarfDzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam w poszukiwaniu(...)upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie już podczas pieczenia nie mieszam granoli
Book of spellsciasto idealne na kolejną falę upałów, całkowicie bez pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką. Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was. Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej(...)kostka masła 82% Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać
Krakowskie smaki AniMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naDzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam(...)upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie już podczas pieczenia nie mieszam granoli
Book of spellsDzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam(...)upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie już podczas pieczenia nie mieszam granoli
Book of spellstaką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy(...)ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko
O kuchni z uczuciemciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam ;) Składniki (na około 20-25 dużych ciastek): 1 szklanka mąki pszennej razwej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 120 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Sernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz
Z Kuchni Do KuchniPoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą
La grande e la piccola cuocaT o zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej
Food SquareWitam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w
Uwaga Babcia Gotujeniej napiszę kiedy indziej :) Jedyna trudność, która moim zdaniem się pojawia przy ich pieczeniu to to, że trzeba dobrze trafić z czasem pieczenia. Ciastka pieczone zbyt długo będą twarde i nie będą ciągnące i lepiące (czyli nici z ciągutek), natomiast ciastka pieczone za krótko nawet po ostygnięciu będą jedną wielką papką. Wiele razy próbowałam robić te ciastka(...)ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła
JedzeniomaniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCrumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem(...)chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza
Moja smaczna kuchnia