ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:900/2671)

Jak upiec idealny biszkopt 74

zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek(...)jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto delikatnie uderzyć o blat, żeby pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Wstawić do nagrzanego piekarnika, długość i temperatura pieczenia zgodnie z przepisem. biszkopty zawsze piekę na drugiej

moj przepis na
Jak upiec idealny biszkopt 77

zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek(...)jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto delikatnie uderzyć o blat, żeby pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Wstawić do nagrzanego piekarnika, długość i temperatura pieczenia zgodnie z przepisem. biszkopty zawsze piekę na drugiej

moj przepis na
Jak upiec idealny biszkopt 139

zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek(...)góry, niezbyt energicznie, bez użycia miksera. Mąka ma się całkowicie połączyć z jajkami. Dodaj kolejną część mąki, wymieszaj. Można też mieszać ręką, wtedy dokładnie czuć czy są jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto

moj przepis na
Jak upiec idealny biszkopt 497

zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek(...)góry, niezbyt energicznie, bez użycia miksera. Mąka ma się całkowicie połączyć z jajkami. Dodaj kolejną część mąki, wymieszaj. Można też mieszać ręką, wtedy dokładnie czuć czy są jakieś grudki. po dodaniu mąki ciasto z dodatkiem kakao dość mocno opadnie, to normalne, bo kakao zawiera tłuszcz. Ciasto biszkoptowe bez kakao opadnie nieznacznie. Gotowe ciasto wylewasz do formy, wyrównujesz, warto

moj przepis na
Kalafior w cieście piwnym 49

żywić się głównie warzywami. Kalafior jest jednym z nich. Lubię go w każdej wersji, bez wyjątku. Począwszy od takiego najzwyklejszego: z wody z masełkiem i bułką tartą, poprzez panierowanego w bułce tartej i obsmażonego na oleju, czy nawet pieczonego (nasze ostatnie odkrycie). Kalafior w cieście również jest u nas bardzo lubiany. O ile jednak taki z wody smakuje

Smaki Na Talerzu
Cynamonki bez wyrastania 97

unikających cukru Cynamonki bez wyrastania Przepis na 8 cynamonek bez wyrastania: 200 ml mleka sojowego 300 g mąki pszennej 50 g oleju kokosowego szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki erytrolu + 40 g oleju kokosowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki erytrolu + opcjonalnie: biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania cynamonek bez wyrastania: Do miski(...)mąkę, dodaj erytrol, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie do produktów suchych dodaj roztopiony olej kokosowy oraz mleko sojowe. Całość dokładnie wymieszaj. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. W miseczce połącz rozpuszczony olej kokosowy (40 g), erytrol oraz cynamon. Tą mieszanką posmaruj rozwałkowane ciasto. Następnie zwiń je w roladę (delikatnie

365 dni dookoła kuchni
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 331

Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej śmietany, w ogóle nie przetworzonej (od biedy można zrobić je z masła). Miękkie ciasto, z delikatną powłoką z roztopionego cukru. Nic, tylko jeść. Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo to się nie sprawdza - pewnego dnia, kiedy byliśmy z wizytą(...)namówić, aby nie dodawała chili, soli i limonki - podobno podstawowe składniki każdej meksykańskiej potrawy; bez nich potrawa nie jest meksykańska, jedynie dla gringos ),. Ja dodawałem po kolei jajka, i oczywiście wyznaczony zostałem do robienia pamiątkowych fotografii. Teresa przełożyła gotowe do pieczenia ciasto do foremek: dwóch okrągłych i jednej prostokątnej, które wcześniej Maggie nasmarowała tłuszczem i obsypała mąką. Później

Grahamka, weka i kajzerka
Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych z dżemem Łowicz. 145

mleka i mamy naprawdę pyszne śniadanie. Zapraszam:)   Składniki:  Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 6 łyżek mąki tortowej 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ Wykonanie:  1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy

Izabelawkuchni
Wielkanocne babeczki 153

truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki silikowe smarujemy masłem i napełniamy ciastem . Pieczemy 20 minut

Salonik smaków
Szarlotka z budyniem i rabarbarem 64

dobrodziejstw natury, przygotowałam kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Właściwie ten przepis to trochę takie 2w1, ponieważ najpierw z rabarbaru ugotowałam kompot, a to co zostało po odcedzeniu, czyli ugotowany rabarbar wykorzystałam do ciasta. Nazwałam to ciasto szarlotka, ponieważ jest to ciasto kruche z masą z jabłek i rabarbaru i z ugotowanym budyniem. Ciasto wyszło bardzo fajne, lekko kwaskowe(...)Składniki na ciasto: ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 małe jajka 140g serka homogenizowanego waniliowego 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 600ml musu jabłkowego (u mnie domowej roboty) kilkanaście łodyg rabarbaru kilka łyżek cukru 2 galaretki (u mnie przeźroczyste) 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki

Waniliowe Improwizacje
Sernik z brzoskwiniami! 153

Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce(...)łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta

SMYKWKUCHNI
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 168

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała(...)dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne

Stare Gary
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 140

Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania. P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉   Składniki: 4 filety z dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka(...)sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami =>  przepis  lub innymi ulubionymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 190

jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy.  Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz(...)ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!