Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z jabłkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne i zawsze się udaje. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: użyłam foremki 34 cm x 24 cm około 1 kg jabłek winnych przed obraniem (może być troszkę więcej) 480 g mąki pszennej(...)pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę. Pieczenie: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość
Uwaga Babcia GotujePrzepis na błyskawiczne i pyszne ciasto z jagodami i kruszonką. Do jego zrobienia nie potrzeba miksera. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 30 min
Słodki BlogWiadomo, że czekoladowe ciasto zawsze jest pyszne ale jeśli połączycie je z chrupiącą warstwą karmelu kokosowego to dopiero wyjdzie prawdziwa PETARDA 💥 Do kawki czy do kubka ciepłego mleka takie ciacho jest idealne 😍 Ciasto kakaowe (ok 19x20cm): -100g mąki ryżowej -100g mąki gryczanej -50g kakao -100g oleju rzepakowego -110g cukru kokosowego Nutura -2 łyżki mielonego(...)orzechowego Nutura -sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej) -ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru) CIASTO KAKAOWE 1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. 2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito. 3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce. 4. Do oleju
Candy PandasBardzo smaczne ciasto z jabłkami i masą orzechową. Maślane blaty ciasta świetnie się komponują z tymi masami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i efektowne, polecam przepis. JABŁKA : 1,2 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA : 250 g orzechów włoskich(...)PRZYGOTOWANIE : Jabłka obieramy, kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych i prużymy w garnku z cukrem i odrobiną wody. Na koniec wsypujemy makę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je na bok. Ze składników ciasta zagniatamy półkruche ciasto, dzielimy je na dwie części i pieczemy dwa blaty ciasta wielkości naszej blaszki. Ja użyłam blaszki o rozmiarze 22/30 cm. Ciasta
Kulinarne Fantazje Mariolisłoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą(...)wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto
Ciasteczkowy Potwórdodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje liczbę spalonych kalorii(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 375 ml mleka 3 łyżki octu winnego 1/3 szklanka oleju 1 szklanka cukru 375 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku W misce połączyć ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną
Domowa cukiernia Ewyśmietana 18% 1 łyżka, beza: białka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, cukier waniliowy 16 g, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 1,5 kg, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną(...)część wkładamy do lodówki, a drugą część do zamrażarki na ok 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. W 180 st. C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Białka ubić
kulinarne odsłony patiDzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy(...)szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudek ubic piane z bialek na sztywno delikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z piana gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podczas pieczenia… Coś cudownego. Jeśli tak jak ja lubicie gruszki i proste, słodkie ciasta, to ta propozycja będzie dla Was idealna. A co do tak pysznego jesiennego ciasta z gruszkami? Oczywiście aromatyczna kawa. Ja podałam ciasto z pyszną włoską kawą CASA DEL CAFFE YELLOW . Pyszna, delikatna kawa o orzechowo-czekoladowym smaku. Moi bliscy lubią ją bez dodatku(...)margaryną i obsypujemy mąką. Formę można też wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gruszki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. Mieszamy łyżką składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia (masa powinna
Słodkie okruszkidrożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek pozostaw bez nacinania. Chwyć po dwa kawałki ciasta równocześnie obracając je wokół własnej osi dwukrotnie pod spód. Jeden kawałek okręć w prawo, a sąsiadujący(...)wywiń pod spód. Tak powstanie ramię gwiazdy. Zrób to samo z pozostałymi. Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia posmaruj ciasto żółtkiem rozbełtanym z mlekiem piecz w 180`C 25 minut do zezłocenia podawj posypaną cukrem pudrem lub lukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne(...)jajka z cukrem i karobem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodać miód i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez
FitKotvotes ) Pyszne ciasto marchewkowe, szybkie i bez ucierania Ciasta nigdy nie były moją mocną stroną, aż do czasu kiedy natknęłam się na ten przepis. Wreszcie wyszło mi coś pysznego, a pieczenie ciast polubiłam dzięki blogowi „Moje wypieki” . Ten przepis właśnie z niego pochodzi, jak kilka innych za które niezmiernie jestem wdzięczna autorce Uważam, że dobre trzeba(...)dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Lekko podgrzej piekarnik, ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Mniej więcej 24-25 cm średnicy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wstaw do piekarnika i podnieś temperaturę do 170 C, piecz do suchego patyczka bez termo-obiegu. Dokładnie nie da się
Ogrodnik w podróżymyślę, że co do jego stosowania nie muszę Was przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym. Mąka jaglana. Używacie(...)początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane
SMYKWKUCHNI