foremki ( u mnie okrągłe ok. 9 sztuk) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. A na dnie ściśle układamy biszkopty. Pod półkę na której będzie stał sernik wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto będzie się piekła w tzw. oszukanej kąpieli wodnej W jednaj misce ucieramy żółtka z cukrami na jasną puszystą masę. W drugiej ubijamy białka(...)proszku i po raz kolejny miksujemy mikserem. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Następnie można piekarnik lekko uchylić i zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Sernik z mlekiem
Relaxtimeżółtka z dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać
Czerwień i błękitmąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia połówki brzoskwiń w lekkim syropie 1 puszka masy makowej – do nabycia w Lidl Polska cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu). Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość(...)miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką w kilka miejsc do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładamy masę makową. Resztę masy dowolnie układamy na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskamy dowolnie połówki
Słodkie okruszkiCiasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach. krem cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną. 1/3 białej masy
Bon appetit mon amieciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już upieczone. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. źródło: Mała cukierenka Czytaj więcej: Proste ciasto pomarańczowe bez miksera
Moja Delicjanaszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) * ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste(...)cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować
CookYourselfbez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki(...)następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie(...)odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchniSkubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie(...)odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchniproszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, wiśnie 1 kg pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem(...)wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut. Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę. Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy(...)ubijania dodać mąkę, wymieszać. Formę o wymiarach 25x40 cm, odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiZostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna. Składniki : 3 szklanki mąki 7 białek 1 szklanka cukru 250 g stopionego masła(...)pomarańczowy Sposób wykonania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej
Darcia w kuchniChrupiący baton z masłem orzechowym. Ten zdrowy baton ze zbożami ekspandowanymi i masłem orzechowym, wykonany z zaledwie kilku składników. Baton bez dodatku cukru rafinowanego. Pyszny
Zdrowy Styl JoannyChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem . Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona
Moja Delicja