ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2037/2705)

Babki i serniki wielkanocne 66

dajemy majonez do ciasta ale jakby na to nie patrzeć to przecież majonez składa się z jajek utartych z olejem. Więc spokojnie, nie ma się czego obawiać, babka jest pyszna   Babka serowa Przepis tutaj (KLIK) Jeśli nie przepadacie za suchymi ciastami, to ta babka będzie dla Was idealna. Nam tak zasmakowała, że piekłam ją już dwa razy pod rząd(...)prosta i szybka w wykonaniu, także każdy spokojnie sobie poradzi.   Wielkanocna babka z makiem Przepis tutaj (KLIK) Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!   Babeczki baranki Przepis tutaj (KLIK) A teraz będzie

Blog z Apetytem
Makaron z sosem dyniowym 131

dyniowym Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi, ciasta. Makaron z sosem dyniowym to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit! Sos dyniowy jest kremowy, wręcz aksamitny. Ma też wspaniały, wyjątkowy smak – lekko słodki dzięki dyni, ale też głęboki(...)rodzajami makaronu, czyli właśnie wspomniane spaghetti , fettuccine lub tagliatelle , ale często robię je też z kolankami. Sprawdź też inne pomysły dynię: Kurczak z dynią i pieczarkami Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego Pieczona owsianka z dynią Kurczak korma z dynią Zupa dyniowa Drukuj Makaron z sosem dyniowym #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

Na-talerzu.pl
Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia 80

Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową. Składniki 2 kg jabłek 2 duże śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 galaretki brzoskwiniowe 2 większe opakowania herbatników cukier (ilość zależy od słodkości jabłek) cynamon 4-5 łyżek żelatyny Przygotowanie 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć(...)można zrobić masę czekoladową u mnie widoczna jest rozpuszczona (z mlekiem) czekolada z orzechami. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Autor przepisu: Aneta Artykuł Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kaczka pieczona 110

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża

moj przepis na
Piróg biłgorajski 108

chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków(...)misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę

moj przepis na
Kaczka pieczona 102

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża

moj przepis na
Piróg biłgorajski 93

chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków(...)misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę

moj przepis na
Bułki grahamki 103

pieczywa, zdarza się jednak, że nie zdążę go kupić - w sobotę więcej osób wpada na ten sam pomysł i pieczywo niestety szybciej się kończy. Ale nie ma przecież sytuacji bez wyjścia - skoro nie kupiłam, mogę upiec sama. A akurat w weekend spokojnie mogę znaleźć na to czas 😉 Dodatkowym plusem samodzielnie przygotowanego pieczywa jest to, że w pełni znamy jego(...)rozpuszczone masło. Dolej ciepłe mleko i wodę, wymieszaj, po czym wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. 3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i dostaw na godzinę. 4. Po godzinie uformuj bułeczki, połóż je na desce, znowu przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut

Z notatnika dietetyka
Ciasto daktylowe 122

Słodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperyment, nawet mój Smakosz zjadł bez wykrzywiania się i powiedział, że dobre, a on uwielbia tradycyjne słodkości z tonami cukru. W ogóle przekonać faceta(...)wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1.   Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę (zarówno spód, jak i brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 2.   Przygotowujemy

Na kulinarnym poligonie
Grecka tarta na Wielkanoc 131

wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty. Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną . W sezonie na szparagi często piekę tartę z zielonymi szparagami . Bezmięsna tarta ma swoje walory i jest moim ulubionym daniem na co dzień. Grecka tarta(...)mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło z mąką już się połączą wlej wodę. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż foremkę ciastem tak aby wystawało za brzeg, dociśnij do dna i nożem odetnij nadmiar ciasta nożem. Brzegi owiń

codojedzenia
Kaczka pieczona 127

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża

moj przepis na
Piróg biłgorajski 131

chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków(...)misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę

moj przepis na
Mini drożdżówki z truskawkami 362

owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego(...)każdej z nich formujemy 4 nieduże kulki. Każdą z kulek po kolei rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku układamy kilka kawałków truskawek i zaklejamy ciasto. Bułeczki układamy zaklejeniem do dołu na papierze do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy, by drożdżówki mogły wyrosnąć. Blachę z uformowanymi drożdżówkami ustawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Gdy bułeczki trochę podrosną wstawiamy

Dieta bez mleka
Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką 137

Przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ")   Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto urośnie.   Wyrośnięte ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanej masłem foremki na muffinki (na ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu poukładać owoce (mogą być zamrożone, jeśli nie mamy świeżych). W miseczce wymieszać rozpuszczone masło, cukier i mąkę, rękoma wyrobić kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Babeczki piec ok. 25-30 minut w 160 stopniach

Simply Food
Rolada schabowa 205

kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Schab przekrawamy w poprzek(...)majerankiem. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową lub foliowy rękaw do pieczenia (rękaw związujemy i robimy w nim kilka dziurek) *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 60 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI 198

Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych  sklepowych odpowiedników. Podstawą

Upiecz sobie babeczkę
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 197

przyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne(...)bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem.   Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami

Mieszam w Garnku
BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1390

nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie(...)temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 167

chrupiące.  Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry. Ziarno owsa jest niczym dobrze(...)waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik odchudzony 137

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego patyczka Ciasto wystawiamy i pozwalamy mu wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności(...)przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta.     Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom

Cooking Monster
Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowe pancakes (Pancake al cioccolato) 189

Dzisiejszy przepis dedykuj ę  wszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam si ę  bez dwóch zdań ;) którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków.   Tym razem padło na czekoladowe pancakes,  bardzo wilgotne, puszyste placuszki, które rozpływają si ę  w ustach a zapach czekolady powoduje, że sięgamy(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja **** INGREDIENTI (per   ca. 15 pezzi) 100 g di farina 120 ml di latte 1 cucchiaio di zucchero a velo 3 cucchiaini di cacao 2 cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka

La grande e la piccola cuoca
Chleb graham z foremki 204

zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Smak mojej kuchni
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 226

Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej

Fabryka pomysłów
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 176

przykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko(...)się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi

Food Square
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 206

Dżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp.  Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie  - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)rokitnika Łowicz mąka  jaglana 1 szklanka  płatki owsiane 3/4 szklanki  mleko roślinne 1 szklanka ( u mnie z kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka  proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1  łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych  Jabłko obrać i zetrzeć

AZgotuj!
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 169

wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką

Ciastka - domowe słodkości
Podstawowe bułki śniadaniowe 503

Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej

MarcinChef
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 181

Zdrowe  bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka(...)czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę i odstawić jeszcze na pół godziny.  Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy

Wypieki Rene
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 282

jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.   Zapraszam,  Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około

Mia Cucina Sofieta
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 253

virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał(...)podsypywać mąką. Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min. Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać

W kuchni u Moniki
Leśne ślimaczki 191

kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

prawdziwe jedzenie
Trochę zdrowsze brownie 209

mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie.      Lekko

sama złodycz
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 211

łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej(...)zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także

Ze smakiem i z pasją
Szarlotka z serkiem - bez jajek! 226

Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 371

zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder(...)też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru.  Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania

Przysmaki Karolki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 515

szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady  (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody(...)koniec ubijania dodawałam  partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam  w temperaturze 160 - 170ºC  przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości

W kuchni Karmel-itki
Chleb kukurydziany bezglutenowy 65

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W

To co kocham
Babeczki z borówkami i czekoladą 128

 Odnalazłam ostatnio w zamrażalniku pudełeczko z mrożonymi borówkami, więc m aj witam takimi pysznymi babeczkami z borówkami i czekoladą.  Powoli zaczyna się sezon na

Healthy food explorer
Chleb kukurydziany bezglutenowy 176

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która

To co kocham
Sernik jagodowy skarb lasu 207

Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 259

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 184

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na

Gotowanie to kochanie
Czekoladowe brownie z morelami 96

Czekoladowe brownie to jest po prostu hit. W wersji pierwotnej miało być z malinami lub borówkami. Ale ani jednego ani drugiego nie dostała akurat w moim

Relaxtime
Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem. 153

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny  środek.   Do

Codziennik Kuchenny
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 134

rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką Bielmar – polskim producentem m.in. Śniadaniowej Klasycznej ( znanej(...)roztopioną i przestudzoną margarynę Śniadaniową Klasyczną – wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą rolujemy tworząc wałek, a następnie skręcamy i zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem raz posypujemy

Ostra na Słodko
Świąteczny sernik – dla każdego coś dobrego! 110

Macie już pomysł na świąteczny sernik? Ja powoli weryfikuję kilka nowych przepisów, ale w międzyczasie chcę Wam zaproponować wcześniejsze propozycje. U nas w domu koniecznie musi

codojedzenia
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 196

Jak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi

Niezły Młynek
Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu 253

Urocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i

maniapieczenia
Makowa Panienka z wiśniami – eleganckie ciasto na każdą okazję 79

Następnie dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, oraz ekstrakt migdałowy. Do masy dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary około: 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt(...)płatkami migdałów. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Makowa Panienka z wiśniami   Zobacz inne ciasta z makiem: Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Gwiazda drożdżowa z makiem Ciasto Seromakowiec (seromak)   Artykuł Makowa Panienka z wiśniami – eleganckie ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Przekąski na imprezę – poznaj propozycje 73

Smacznego! Koreczki z wędzonym tofu Koreczki to klasyka każdej imprezy! Przygotuj ją także na swoją. Do ich wykonania będą Ci potrzebne: 2 kostki wędzonego tofu, 1 opakowanie zielonych oliwek bez pestek, 1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie kabanosów (mięsnych lub roślinnych), 1 opakowanie wykałaczek. Przygotowanie koreczków rozpocznij od dokładnego wyciśnięcia tofu. Postaraj się, aby zostało w nim jak najmniej(...)masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 papryki, 1 pomidora, 100 g sera żółtego, 12 foremek do muffinek. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Pokrój je w drobną kostkę i odłóż na bok. Rozpuść masło. Następnie połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka, mleko oraz masło w misce i całość

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z owocami i cynamonem 76

Ciasto drożdżowe z malinami i borówkami z cynamonem z modałaowa kruszonką. Moje ciasto jest jest w 100 % wegańskie bez cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. W nawiasach podałam zamienniki składników, bo ciasto można przygotować z różnymi składnikami.  Składniki: Ciasto: 400 g mąki orkiszowej (pszennej) 50 g oleju (roztopionego letniego masła) 75 g ksylitolu (cukru 100 g cukru) 25 g drożdży(...)łyżeczki ksylitolu lub cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut. Ze składników na ciasto i wyrośniętego rozczynu zagnieść elastyczne ciasto ( ok. 8 minut), odstawić w ciepłe miejsce przykrywając np. czepkiem foliowym do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto odgazować czyli ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta mniej więcej 50x30 cm, posmarować odrobiną oleju i posypać

AZgotuj!
Jagody w słoiku na zimę 81

jagody w słoiku trzeba pasteryzować? Ten przepis najbardziej cenię sobie za prostotę. Ponieważ jagody w słoiku przygotowuje się w piekarniku, nie wymagają dodatkowego pasteryzowania. Po wyjęciu ich z pieca i wystudzeniu warto upewnić się, że wszystkie zakrętki chwyciły, są wklęsłe i wydają głuchy odgłos po stuknięciu. Wówczas masz pewność, że przetrwają w spiżarni całą zimę. var stamp = parseInt(new Date(...)dokładnie zakręć. Ustaw je na dużej blaszce do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 40 minut. Następnie odstaw jagody w słoiku do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem. Później możesz już wstawić je do spiżarni. Zobacz też inne przepisy na przetwory Dżem truskawkowy bez cukru Konfitura truskawkowa Małosolne na sucho Galaretka

okolicepalnika.pl
Ciasto wykwintne 1089

ciasto z masą migdałowo-kajmakową, kremem śmietankowym oraz kremem czekoladowym. Przepięknie wyglądający deser, który skusi niejednego łasucha. Ciasto wykwintne idealnie sprawdzi się o każdej porze roku, na każdą okazję jak i bez okazji, do kawy i herbaty. Smakuje obłędnie i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i macie pewność, że ciasto będzie przepyszne. CIASTO WYKWINTNE(...)miksera i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wsypać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Formę o wymiarach 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Następnie przełożyć przygotowaną masę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut (grzanie góra-dół). Poncz : Składniki na poncz wymieszać ze sobą

Alle Dobre!
Tort z kremem o smaku cappuccino i dżemem brzoskwiniowym 112

Pyszny tort na wiele okazji. Na urodziny, różne rocznice, bez okazji czy na święta. Ja swój upiekłam na rocznicę ślubu. Już dwudziestą drugą. Do upieczenia biszkoptu użyłam czarnego kakao. Zrobiłam krem o smaku cappuccino i użyłam dżemu brzoskwiniowego. Wszystko smakowo ze sobą współgrało. Nasączone biszkopty były bardzo mięciutkie, nie były suche. Udekorowany delikatnie słodyczami. Uważam, że wyszedł mi całkiem(...)sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut

Izabelawkuchni
tort czekoladowo orzechowo kokosowy 133

łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy(...)mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
BATONIKI ORZECHOWE/ z dodatkiem białka 118

słodkości... Kto ich nie lubi?  Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego. Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe.  Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii. Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często? To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie(...)miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami.  4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę.  5) przełóż wyrobioną masę do keksówki nie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij masę do formy.  6) Włóż do zamrażalnika na około 1h. UWAGI: Konsystencja

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 127

ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych migdałów 50 g orzechów włoskich bez skórki 30 g rodzynek 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany CIASTO 25 g drożdży 80 g cukru 1 jajko 300 ml mleka 600 g mąki pszennej 120 g masła kilka kropel esencji(...)śmietanę. Dokładnie mieszamy. CIASTO Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, kroimy na trójkąty, nakładamy na nie nadzienie, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego boku. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Tajemnice Smaku
Moje wypieki, pysznie i słodko przez cały rok Dorota Świątkowska 163

można by powiedzieć nawet że bardziej piec niż gotować:) Przychodzę dzisiaj do Was z bardzo fajną książką  Moje wypieki Doroty Świątkowskiej myślę że spodoba się wszystkim lubiącym słodkości, pyszne ciasta, ciasteczka czy desery.Jest to jeden z ulubionych zbiorów przepisów autorki na wyśmienite wypieki.Motto Pani Doroty to smacznie,kolorowo, nastrojowo i słodko.Ciasta dostosowane do pór roku i dostępnych(...)końcu książki przepisy dodatkowe, na kremy, masy i rozczyny do ciast. Dorota Świątkowska to blogerka kulinarna,  prowadzi bloga: Moje wypieki jest autorką wielu książek.  Tak jak wcześnie pisałam książka podzielona jest na rozdziały pory roku. W przepisach na wiosnę znajdziecie między innymi: Babeczki z cytrynową bezą, sernik z musem waniliowym,tort mimoza,tort naleśnikowy itd.. W przepisach

Sama słodycz i szczypta chili
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 137

moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach  strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.  Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu(...)ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć

Słodki Zakątek
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 195

Babcina drożdżówka z borówką i glancem Nie ma lata bez słońca i bez babcinej drożdżówki z sezonowymi owocami i glancem . Pewnie teraz część z Was zastanawia się nad tym, co to , ten glanc , a więc już spieszę z wyjaśnieniem Glanc to w mowie potocznej, tu na Kaszubach lukier . Często w szkole chodziliśmy(...)szneki z glancem , czyli na drożdżówki z lukrem i oczywiście kruszonką . Wiadomo też, im więcej glancu tym smaczniejsza drożdżówka . Prosty przepis, który zawsze się udaje , cokolwiek byśmy na ciasto , nie położyli bezie smaczne Składniki : ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową , więc trzeba wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej ) : 4,5 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 4 jajka całe

Ogrodnik w podróży
Cytrynowy całusek, czyli kakaowy biszkopt z kremem mascarpone, całuśnymi biszkopcikmi i galaretką 160

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować krem.  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć

Di gotuje
Owsiane ciasteczka kokosowe 181

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Owsiane ciasteczka kokosowe Nie ma to jak pyszne chrupiące ciasteczko do popołudniowej kawy. Ale jakże byłoby dobrze raczyć się słodyczami bez późniejszych wyrzutów sumienia. Ten problem rozwiązują owsiane ciasteczka kokosowe - płatki owsiane zawierają masę błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. Można je przechować w metalowej puszce, wtedy(...)sobą. Składniki z małej miseczki przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym do 150 o C piekarniku przez około 15 minut (do czasu

Gotuj Się Kto Może
Tort lodowy jagodowo- kokosowy (bez glutenu, cukru, laktozy) 347

Lody nie zawsze muszą być podawane w formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba(...)rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch). LODY KOKOSOWO-JAGODOWE Ryż ugotować

Candy Pandas
Smerfy - niebieskie babeczki brownie z jagodami 231

Brownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu.                 Składniki:   335g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego(...)papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy.   Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut. Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek. Babeczki studzimy.   Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy

ChilliJemy
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 363

pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :)  Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne(...)otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku.  Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane. Ja pominęłam ten etap ze względu na Dzieci, ale na pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 162

smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate(...)Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić. Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki

Kubki smaku
Abgeryjta ze baniōm (Babka dyniowa) 197

tyż gojździkōw 11 i joł chcioł jakosik tym receptym prziwołać te stare smaki. Niyftorzi pedzōm 12 , że abgeryjta (abo zista) to je yno take blank 13 ajnfachowe 14 ciasto bez żołdnych inkszych 15 dodatkōw, ale ci, co już sam połra 16 receptōw 17 czytali, wiedzōm, że Chopowi w kuchni niyrołz 18 sie miyrznie 19 i potyn wynołkwio(...)formy (moge być tyż ta forma, ze keryj wyłajżōm 30 abgeryjty ze dziōrōm poszczodku 31 ). Wrojście 32 jōm do bratruły na 40-45 minut- dejcie pozōr 33 , bo kołżdy piec je inkszy. Jak już baje upieczne, to ze zaftu ze poły citrōłny i pudecukru zrōbcie luker i posmarujcie nasza abgeryjta po wiyrchu. Potyn już yno… smacznego 1 ō- samogłoska

Chop w kuchni
Beza 182

kurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem i nauki wyrabiania idealnej bezy. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 4 jajka (oddzielone(...)czas miksując na wysokich obrotach. Uwaga aby nie dodawać od razu całego cukru. Piana zrobi się wtedy rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 388

biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22(...)dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik z orzechową kruszonką 217

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm

Mała Cukierenka
miętowa straciatella (bez pieczenia) 322

się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.  * grudki w kremie budyniowym(...)ułożyć biszkopty.  Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.  Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z orzechową kruszonką 466

bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm

Mała Cukierenka
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 172

mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie(...)widelcem). Na koniec dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy wszystko na elastyczne i miękkie ciasto (na początku będzie się kleić ale w trakcie wyrabiania zacznie tworzyć zwartą strukturę). Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na części o wadze ok 60 g, tworzymy kuleczkę, układamy je na stolnicy

Kuchenne Wariacje