Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z
Kuchnia MagdaLenyZa oknem szaro i smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie
potrawyregionalneDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁączmy się wszyscy wielbiciele serników i kokosu! Ten sernik podbije każde serce i żołądek swoją delikatnością i chrupiącym spodem. Chcesz zobaczyć film z przygotowania? Zapraszamy TUTAJ
Candy PandasWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Ci, którzy obserwują mnie na Instagramie lub Facebooku wiedzą, że parę tygodni temu sklep z artykułami cukierniczymi
Słodki Pomysłwłoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole(...)pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej
Karo in the Kitchenmnie nie może się obejść bez pysznego ciasta. Tym ciastem jest sernik, ale w niecodziennej odsłonie. Nie jest to taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, tylko sernik z serii odwracanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Taki sernik jest lżejszy bo jest na biszkopcie, łatwo się go robi I nie trzeba zagniatać ciasta. Dziś mój sernik wzbogaciłam o masę śmietanowa(...)łyżce ser. Gdy składniki się połączą dodać budyń w proszku I wymieszać. Następnie dolac olej I mleko i znów wymieszać. Masę serową przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia I odstawić na parę minut. Biszkopt z białek: 4 białka (pozostałe z masy serowej) Szczyptą soli 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
Waniliowe ImprowizacjeKolejny pyszny chlebek w moim wykonaniu. Tym razem upiekłam chlebek pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego. Jest to taka szybsza wersja chleba z gara, ale bez wyrabiania, chleb praktycznie robi się sam. Czasami nie mamy sił i czasu na wyrabianie, więc ta receptura jest idealna. Chlebek nie ma takich dziur jak ten wyrabiany, ale jest również bardzo pyszny(...)połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek
Izabelawkuchniuprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe. Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde) 500 ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru łyżeczka ekstraktu migdałowego 4 łyżki cukru(...)odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie kroimy na prostokąty. Na środku każdego układamy łyżeczkę budyniu i jabłek. Prostokąty składamy i dociskamy boki za pomocą widelca. Robimy dwa nacięcia pośrodku. Ciasta układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneodpocząć przy sałatce z grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy i deserów, a podawane tu ciasta zachwycają świeżością i smakiem. 3. Raj w Niebie Kto na Nowym Świecie chce smacznie zjeść(...)kurczaka z dodatkami lub tagliatelle z tygrysimi krewetkami i szpinakiem, kuszą dania obiadowe na czele z pieczonym łososiem. Kto nie ma ochoty na steki i kotlety, ten może sięgnąć po jarskie kotleciki z boczniaków lub świeże sałatki. Zawsze czekają tu na gości domowe ciasta, które (w duecie z aromatyczną kawą) każdemu poprawią humor. 6. Prodiż Warszawski Prodiż Warszawski to dobre
Kuchcik gotujekoniecznie składy, bo maślanka maślance nie równa. Jeśli bardzo chcemy być poprawni, możemy przesiać mąkę, ale i bez tego ciasto wychodzi doskonałe. Będzie to idealny przepis na lato, kiedy nie chce nam się stać w kuchni i wytrwale miksować ciasta, ubijać piany, odważać składników, a potem zmywać wszystkich naczyń. Zrobicie je dosłownie w 5 minut. otrzebujemy tylko szklanki(...)mąki Szymanowskiej Uniwersalnej , jednak możecie użyć również mąki innego typu 550 czy 650. Możecie upiec ciasto z owocami w ulubionej blaszce prostokątnej lub tortownicy. Ja dla odmiany wybrałam formę w kształcie serca. Drukuj Puszyste ciasto na maślance z owocami Proste w zrobieniu, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 45 minutes Składniki 1 szkl
Mieszam w Garnkubez polepszaczy smaku Vegety lub sól i świeżo zmielony pieprz czarny Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego 50 g sera feta Sposób wykonania rolady z cukinii z pieczarkami Do przygotowania rolady z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, patelni, płaskiej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm oraz piekarnika. Krok 1. Przygotowuję ciasto(...)łyżką. Następnie wsypuję mąkę i całość dokładnie mieszam szpatułką. Do ciasta dodaję odsączoną cukinię. Wsypuję vegetę i całość mieszam na gładką masę. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Masę wylewam na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę
Ania gotujezawsze lubiłam śliwki, a zwłaszcza przetwory czy ciasta ze śliwkami. Mimo że te owoce już trochę pachną jesienią i kojarzą się z pierwszymi chłodniejszymi dniami, z końcem wakacji, z wrześniem i powrotem do szkoły, to jednak zawsze na nie czekam. Czekam na ten zapach i smak pieczonych śliwek na kruchym cieście , na knedle (te ze śliwkami są dla mnie dużo(...)bita śmietana Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 40-45 minut Temperatura 190 stopni (góra-dół) Liczba porcji ok. 8 porcji 100 g porcja Kcal 226 240 B 2,3 2,5 T 10 10,6 W 32,02 34 Wartości BTW podane w gramach; obliczone na podstawie wykorzystanych składników; bez uwzględnienia dodatków Przygotowanie Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy
Analiza Smaku