ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1947/2705)

CZOKO-ROLLSY czyli zawijane bułeczki bez drożdży 71

Zrobiłyśmy pyszne rollsy ale bez użycia drożdży! Ostatnio dostałyśmy pytanie czy zawijane bułeczki znane nam jako cynamon rolls można zrobić bez udziału świeżych oraz suchych drożdży, więc postanowiłyśmy pokombinować 😀 Nadzienie można zmieniać raczej dowolnie. Następnym razem zrobimy z niego np. rogaliki i dodamy może trochę oleju, więc damy znać jak wyjdą 😉 Tutaj możecie zobaczyć krótki filmik z procesu(...)Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką. 4. Rozwałkowane ciasto posmarować wybranym kremem lub dżemem czy innym smarowidłem. 5. Każdy kwadrat z ciasta podzielić na paski, które zwinąć w ślimaki. 7. Ślimaczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach w wybranej formie (u nas tortownica ok 20cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia

Candy Pandas
Chałka z kruszonką 88

zimnym mlekiem prosto z lodówki, najlepiej jak jest posmarowana domowymi powidłami śliwkowymi ! Na blogu znajdziecie już przepis na chałkę: zaplatana chałka maślana z sezamem , można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu. Składniki: 1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 2 jajka, 50 g masła, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, Kruszonka maślana(...)rozpuszczonym, chłodnym masłem. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe, rozciągamy i formujemy podłużną drożdżówkę. Układamy chałkę w podłużnej formie posypanej mąką, posypujemy maślaną kruszonką, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Chałkę pieczemy w temp. 180 stopni 15-20 minut + ok. 3 minuty z termoobiegiem. Chociaż to niezdrowo najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty chleb pszenny na drożdżach 167

składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny * Ciasto powinno podwoić objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę Uformuj jeden(...)metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje delikatnego ciasta. zagniatanie – Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika – pozwalają na przygotowanie ciasta bez żadnego wysiłku. Wady które ja zauważyłam: Mikser jest stosunkowo głośny Potrzeba przeznaczyć dla niego sporo miejsca, podobnie jak inne roboty planetarne mikser Ariete jest dosyć

Słodki Blog
Wegański tort o smaku ciasteczek 127

Dziś obchodzę 40 urodziny i co jak co, ale najlepsze wegańskie torty piekę ja (przynajmniej nie ma takowych w okolicy), więc sama dla siebie upiekłam tort. Jest dokładnie taki jak lubię, czyli nie za słodki, lekko wilgotny, bez kremu bo przekładany domowym, bo jakżeby inaczej dżemem i orzechowym, bo co jak co ale masła orzechowe wszelkiego rodzaju kocham. Podsumowując(...)których mi zależało. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj partiami do masy orzechowej. Na samym końcu przemieszaj razem z czekoladą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Piecz w na środkowej półce piekarnika rozgrzanym do 170-180 C przez 35-40 minut.   Ciasto jest super samo w sobie, więc nie musisz piec

greenscarf
Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką / 'Ibiza' Cake 250

bez oddzielania żółtek od białek. Uda się nawet początkującym. Po upieczeniu można zrzucić biszkopt w blaszce na podłogę (z wysokości piekarnika), jak w biszkopcie rzucanym , ale nie jest to konieczne. Do mojego owocowego ciasta z brzoskwiniami użyłam soku pomarańczowego, na którym ugotowałam budyń. Przełożyłam je herbatnikami, a następnie zalałam musem brzoskwiniowym z galaretką. 'Ibiza' to ciasto z brzoskwiniami(...)greckiego i żelatyny. Zamiast czekolady, na wierzch możecie położyć świeże owoce. J ogurtowe ciasta biszkoptowe z galaretką to bardzo popularne letnie wypieki. Moje ciasto 'Ibiza' z budyniem pomarańczowym i musem brzoskwiniowym to kolejna propozycja na pyszny, letni deser do kawy czy herbaty. Polecam, smacznego:) Przepis na ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25

Lekcje w kuchni
Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania na Nockę ze Śliwkami i Kruszonką 265

pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 50g świeżych drożdży 3 jajka 125ml oleju 250ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!) 500g mąki pszennej (użyłam(...)pokojowej na 60 minut. Po tym czasie do składników przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wymieszać łyżką lub szpatułką, na gładkie, dosyć luźne ciasto. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tylko dno i wyrównać. Kruszonka: 5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę, tak palcami, patrz FILM

Mała Cukierenka
Chlebek bananowy Sophie Dahl 254

ciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki(...)używania miksera. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy widelcem lub kuchenną rózgą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeszcze chwilę mieszamy. Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 10 x 20 cm. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmując chlebek możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest dobrze upieczony. Smacznego! Artykuł Chlebek bananowy Sophie Dahl pochodzi z serwisu Sierotka maRysia

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka ze śliwkami 182

składników i wyrobić ciasto.  W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie.  Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem(...)rozciągnąć w dłoniach.  Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Choinki z pierników 171

dziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników. Składniki (6 choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko 1 łyżka(...)otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min. 7) Przygotować lukier. Białka ubić

Fitsweet.me
Ciasto z kaszy mannej 153

pory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache

Delusional Trine
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 123

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉    Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej(...)wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 357

mięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli(...)szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe

królestwo garów
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 160

upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa(...)Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych

Gotowanie...to proste !
Gofry drożdżowe z ciasta nocnego 377

bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;)  Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym(...)misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać gofrownicę i piec gofry zgodnie z instrukcją urządzenia. Do gofrów polecam smażone jabłka z cynamonem - 3-4 jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cynamonem i smażyć na małym

Domowa Cookierenka Agi
Orkiszowe bułeczki z czekoladą 147

już płynna. Do wykonania użyłam formy wielkanocnej w  kształcie jajek - kupiłam ją parę dni temu w Kauflandzie za 7,50zł. Możecie użyć formy na muffinki lub upiec je bez foremek - będą bardziej płaskie, ale nie wpłynie to na smak :) Składniki na 9 bułeczek: 50ml mleka 2 jajka 250g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna) 5g suchych drożdży(...)minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.  Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy

Gotowanie i blogowanie