PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 261Ciasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo
Smaczne Zdrowe
Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 393lepszego. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki – przygotowanie. Wszystkie składniki mieszamy w misce bez użycia miksera. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 2016-05-04 22:23:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)dokładnie mieszamy łyżką. Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto ostygnie
Słodkie okruszki
Krajanka miodowo-rumowa 101Kosteczki ciasta miodowego w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. Trochę na wzór lemingtonów vel kudłaczy. Pyszne i proste do przygotowania. Ja zrobiłam je w zeszłym
Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z Chleba Tostowego 348(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z chleba tostowego to idealny pomysł na rodzinny obiad. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tostów, czyli każdemu! Bo kto nie lubi tostów
Przepiski.pl
FIT Wuzetka 224Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
Czarnawisienka
Torcik krówkowy 160Torcik krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów. Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm. 250
królestwo garów
MocnoKoKosoWy MusiK na BisZkopTOwyM SpodZie 206składniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka
Luźna Kuchnia
CZEKOLADOWE KULKI Z CYNAMONEM – domowe płatki do mleka (wegańskie) 341Kiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam
Via Gusto
Pączki dyniowe 196Jutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków. Będą to ulubione pączki moich chłopaków czyli tradycyjne z konfiturą
Wiem co jem
Piernik z dynią 260Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQ
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 345Jak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na Słodko
Biszkopt bezglutenowy 144się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Rzucanie sprawia, że jego wierzch jest równiutki i nie opada. Do przygotowania ciasta można użyć jajek kurzych , jeśli nie macie uczulenia na nie, a będziecie potrzebować ich 5 sztuk. Natomiast osoby mające uczulenie na jajka kurze zastępują je 17 jajeczkami przepiórczymi . Pamiętajcie(...)przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła. Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy
SprawdzonaKuchnia.pl
Na niepogodę: brownie z malinami i zielonym pieprzem 195przerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbir kandyzowany. 238Ginger. Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach, przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy(...)masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.oko
Kulinarny karnet Christophera
Kruche Ciasto Historia i Pochodzenie 118kulę. Ciasto warto schłodzić przed rozwałkowaniem, aby łatwiej było formować je w pożądane kształty. Rodzaje Kruchego Ciasta Istnieje wiele wariantów kruchego ciasta, które różnią się składnikami, sposobem przygotowania oraz zastosowaniem: 1. Kruche Ciasto Słodkie (Pâte Sucrée) Jest to najbardziej klasyczna wersja, używana głównie do wypieku tart, tartaletek oraz ciasteczek. Do podstawowego przepisu dodaje się cukier, co nadaje ciastu słodkiego smaku(...)Kruche Ciasto Orzechowe W tym wariancie do ciasta dodaje się mielone orzechy, które wzbogacają jego smak i teksturę. Kruche ciasto orzechowe świetnie komponuje się z nadzieniem owocowym lub serowym. 5. Kruche Ciasto Migdałowe (Pâte Sablée) Pâte sablée to ciasto o piaskowej konsystencji, w którym część mąki zastępuje się mielonymi migdałami. Jest to delikatne i kruche ciasto, idealne do delikatnych wypieków
RafalCook