może być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam(...)łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanej mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy
Słodkie Przyjemnościkuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić? Składniki: Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka 100 g cukru(...)jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościujęło jej to uroku. Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy będą się nad nim rozpływać z rozkoszy. Nie ma innej możliwości. Przepis z BBC Good Food . Z oryginału pominęłam dodatek czekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie! Kakaowa Pavlova z truskawkami Składniki: (na bezę o średnicy 20-23 cm) 3 białka(...)melisy cytrynowej Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę. Piec w 120 st. C. przez 75 minut. Ostudzić. Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana(...)cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie i zrobić coś pożytecznego. Może muffiny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, rozpłaszczyć na blacie i pociąć na trójkąty. Każdy trójkąt lekko jeszcze rozciągnąć i zwinąć wzdłuż podstawy. Lekko zagiąć boki do środka i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)skrapiam pędzlem maczanym w wodzie, wówczas mamy pewność, że po upieczeniu ziarna nam nie odpadną. Odstawiamy na ok.30-40 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia, program góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam moje 26 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Smaczne ZdroweW Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu
niecodziennikparyPyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z
Smaczne ZdroweCiasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem to aromatyczne krążki, wykonane z pełnoziarnistej mąki pszennej, z dodatkiem dużej ilości ziaren słonecznika. Ciasteczka są kruche, a przechowywane w szczelnym pojemniku
Smakołyki BerenikiMuffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk
Bon appetit mon amieNa blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić
RelaxtimePrzepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej. Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy. Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi
Ostra na Słodkobezsprzeczny fakt jest taki, że ciasto jest przepyszne. Zrobiła je moja mama inspirując się trochę przepisem na kostkę piernikową , a trochę improwizując. Główną atrakcją stanowią chyba tutaj wiśnie z nalewki, które oprócz smaku nadają mu jeszcze tego sylwestrowo – noworocznego charakteru. Keto ciasto piernikowe z pianką wiśniową Owoce jagodowe polecają się na diecie ketogenicznej Keto ciasto z pianką wiśniową nada się(...)konsumpcji na diecie ketogenicznej . Ciasto z pianką wiśniową Nie ma to, co pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami , czekolada , owoce , piernik Porcje 16 porcji Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto piernikowe 4 jajka 0,25 szklanki
Modern Cave Girlteż na problem z krojeniem, jeśli ciasto nie jest dobrze nasiąknięte. Takie ciasto należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym terminem spożycia, aby zdążyło nasiąknąć. Według mnie, przygotowanie ciasta kruchego jest bardziej wymagające, więc jeśli tylko mogę wybieram biszkopt Joconde. Jakby nie było, ciasto Joconde też posiada pewne wady. Niestety docinanie tego ciasta wychodzi dość nieekonomicznie (zależy też od wzoru(...)dzięki nim właśnie ciasto zachowuje swoją elastyczność . Ubite białka doskonale spulchniają ciasto, a mąka migdałowa sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne . Ja do przygotowania tego ciasta użyłam częściowo migdałów nieblanszowanych (w skórce), stąd wzięły się te ciemne punkciki w moim cieście. Joconde pieczemy w wysokiej temperaturze , tylko przez 8 min. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy w tak wysokiej
SmartBake.plskładniki w temperaturze pokojowej 3 jaja rozmiar L 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek drobnego cukru Wykonanie biszkopta: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odkładamy na bok. Białka wbijamy do miski i ubijamy na maksymalnych obrotach na sztywną pianę, pod koniec miksowania stopniowo wsypujemy(...)koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt powinien się zarumienić, a jego krawędzie odstawać od boków blaszki. Gotowy
Kronika PiekarnikaMazurek z piankową bezą pełną bakalii i orzechów to kolejna idealna propozycja na Wielkanoc. Składniki 3 białka 150 g cukru 1 wafel 300 g pokrojonej mieszanki
Podróż w kulinaria