ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1731/2671)

ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 132

gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować(...)podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie

Kuchnia w opałach
Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :) 101

Po otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota

Zdrowie na języku :P
Oszukane Rogaliki z mirabelką 122

dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)soli 200 ml mleka 2 jajka 50 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite  Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc

Słodkie Przyjemności
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 186

ciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli starta dynia – 120 g 30 g nasion dyni 300 ml maślanki W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam. Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając

UgotujmyTo.pl
Grissini z pieprzem 134

nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark. Grissini z pieprzem Składniki: (na 15-20 sztuk(...)wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 410

Ten sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni

Szefowa kuchni
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 80

potem wodę i miksuj dalej aż do uzyskania jednorodnego ciasta, które powinno zbić się w kulę. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej wody. Wyjmij ciasto i zawiń w folię aluminiową. Ugniataj przez ok. 5 minut, po czym odłóż w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut. Następnie umieść ciasto w lodówce na ok. 45 minut. Farsz Cebulkę drobno pokrój(...)parmezan oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Farsz podziel na 10 porcji i z każdej z nich uformuj kulkę. Kulki układaj na jednej połowie ciasta i przykryj drugą połową. Palcami podociskaj przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wytnij kwadraty z ciasta tak, aby farsz znalazł się w centralnej części

Modern Cave Girl
Rolada jabłkowa 205

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą

Cynamonowe szczęście
Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie 93

Święta, więc z kategorii tych wymagających.  Czasu, składników, projektu. Są osoby, dla których pieczenie wiąże się ze stresem,  ponieważ, starania stają odwrotnie proporcjonalne do efektów.  Spodziewałam się właśnie takiego scenariusza,  a tym czasem - biszkopt puchaty, śmietana ubita na sztywno nawet bez fixu, wlewany adwokat pięknie rozprowadził się w masie. Podejrzanie bezproblemowo tort trafił(...)studzimy,  ścinamy cienko wierzch,  tak by pozostawiony spód miał wysokość około 1,5 cm. Ściętą warstwę ciasta ścieramy na tarce  lub wkładamy do miski blendera i miksujemy.  ( przyznaję, korzystam często z gotowych mieszanek biszkoptowych,  gdy piekę torty, które wymagają tylko jednego,  biszkoptowego placka na spodzie.  Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne

Kronika Piekarnika
Pączki 160

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)koniecznie chciał spalać kalorię po pączku, to jeden pączek równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem

ladykitchen
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 270

papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka cm miejsca pomiędzy jedną a drugą porcją. 6. PIECZENIE (10 min) Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po nałożeniu porcji na blachę (ciasto ma luźną konsystencję i jeśli zostawicie je na dłużej w temperaturze pokojowej to za bardzo rozpłynie się na boki i Wasze ciastka będą zbyt cienkie) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut, do momentu aż ich powierzchnia będzie lekko popękana i lśniąca

Nerds Kitchen
Tort imieninowy 169

opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki  500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie  Śmietanę podgrzać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe 94

etap - 2. ciasto - 1 ciasto - 1/2 żółtka L - 50g wody letniej - 100g mąki - 25g drożdży świeżych - 5g cukru IV etap - 3. ciasto -3 żółtka L - 5 jajek L - 500g mąki - 180g cukru - 150g masła - 1 łyżeczka soli Jak wspomniałam wcześniej przygotowania trzeba rozplanować. Minimum dzień wcześniej, a najlepiej kilka dni przed pieczeniem przygotować aromatyzujący mix do ciasta oraz przesmażyć(...)mała pod koniec przełożyłam ciasto do innej misy, dodałam resztę cukru, mix ze skórek i miodu i wyrobiłam ręcznie jednolite ciasto. Do niego na koniec znowu ręcznie wmieszałam stopniowo miękkie masło,  a gdy już całkiem zaniknęło w cieście, wyrabiać dalej, aż będzie elastyczne i da się wyciągną w prawie przeźroczystą wstążkę ciasta bez rozrywania. Dopiero teraz  dodać

I tu będę miała takie te
Cheeseburgery do odrywania 629

temu na blogu Moje Wypieki, ale autorką receptury jest zdaje się Martha Stewart. Ja te bułeczki uwielbiam, choć nie ukrywam, że ręczne wyrobienie ciasta zajmuje sporo czasu. Domyślam się, że większość z Was długi czas przygotowania ciasta drożdżowego może zniechęcić, ale powiem Wam, że warto. Te bułki są świetne! Odrywane cheeseburgery smakują super, ale w trakcie odrywania ser mocno się(...)otrzymamy gładkie elastyczne ciasto. (uwaga! ciasto dosyć długo ma „luźną” konsystencję, nie dosypujemy mąki, tylko wyrabiamy cierpliwie. Ja wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to około 30-40 minut, pewnie maszynowo będzie szybciej). Gotowe ciasto oprószmy niewielką ilością mąki i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków. Oprószonymi

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania