Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor(...)świecie i stosowana w wielu różnych rodzajach kuchni. Zachęcam do spożywania czarnej fasoli. Szczególnie pysznie smakuje w tym cieście:)) Składniki 2 puszki czarnej fasoli 2 dojrzałe banany 5 jajek 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wrzątku Piekarnik rozgrzać
gotuj ze mnąkilku prostych słowach zachęty: - bez pieczenia, z końcowym efektem wow. - kula puszysta jak bita śmietana, umiarkowanie słodka, delikatnie waniliowa. - biszkopty nasączone mocną kawą, kremowe wnętrze z rozpuszczonej czekolady. - bardzo ciekawa forma, wbrew pozorom prosta do wykonania i wyrzeźbienia. Wywołajcie efekt zdumienia, stawiając to cudo na stole! Składniki: na masę śmietanową: 600 gram śmietany kremówki 30 % 250 gram(...)podłużnych biszkoptów - 200 gram 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzone w szklance wrzątku, z łyżeczką cukru 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia ciasta Wykonanie: Potrzebna Wam będzie sporej wielkości miska o okrągłym - wypukłym dnie, ( można również wykorzystać duży durszlak ), oraz malutka miseczka - wielkości filiżanki. Konieczna będzie też folia spożywcza. Całą
Kronika PiekarnikaGrecki Sernik z wyspy Sifnos z Archipelagu Cyklad czyli Melopita-Μελόπιτα, miodowe ciasto. Grecki Sernik z wyspy Sifnos, oczywiście z Archipelagu Cyklad, czyli Melopita-Μελόπιτα. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Grecja ma jakieś 2500 wysp, z czego 165 jest zamieszkanych. Jedną z takich wysp jest Sifnos, która według badań archeologicznych była już zamieszkana ponad 4000 lat temu. Ponadto(...)formy 20 cm, ja niestety mam tylko 25 cm i dlatego mój sernik z Sifnos jest tak jakby na diecie. Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni i piecz ciasto jakieś 45-55 minut, aż boki będę lekko spieczone, a środek troszkę się ruszał. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik na jakieś 5-10 minut, następnie wyciągnij
RafalCookzrobione z miłością. Składniki: Biszkopt jabłkowy: 1 kg jabłek 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Masa miodowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki lub cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku miodu(...)proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach
Ciastka - domowe słodkościciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu w trakcie zakupów na wyszukanie spodu o dobrym składzie, w niczym nie będzie on odbiegać od tego wykonanego w zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz(...)Wymieszaj pory z boczkiem i mrożonym groszkiem, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście francuskim. Przygotuj masę jajeczną. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka, śmietanę i musztardę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, a następnie zalej nimi tartę. Włóż foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20-25 minut do momentu aż masa jajeczna się zetnie
okolicepalnika.plBardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Składniki: Beza: 4 białka 200g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Dodatkowo: 300g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100g świeżych truskawek 50g białej czekolady Wykonanie: 1. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dodać mąkę, ocet i całość dokładnie zmiksować. 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia (wcześniej narysować ołówkiem kształt serca) wyciskając rozetki bezowe jedna obok drugiej aby utworzyć bezowe serce. 3. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni
Szalona Kuchnia Ewelinyobciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Budyń : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml. Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Galaretka: żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka(...)sztuczne galaretki. Odstawić galaretkę, aż zacznie lekko tężeć. Wylać galaretkę na tartę i odstawić do zastygnięcia. Do przyrządzenia galaretki użyłam soku tłoczonego z jabłek i rabarbaru. Soku bez dodatków, polepszaczy, wody, cukru i sztucznych witamin, dlatego też kolor galaretki nie będzie idealny, ale smak wynagrodzi tę niewielką niedogodność ;) A i dzieciom można „wcisną” trochę naturalnych witamin. Czyli przyjemne
królestwo garówdodatkiem dżemu i prażonym kokosem 🥥 Kto zna ciasto Łabędzi Puch ten wie, że jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser... słodki dżem... i pyszne, podprażone wiórki kokosowe. Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 4 jajka 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szkl. mleka 1 mały słoik dżemu jagodowego(...)ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone. Miksujemy. W misce mieszamy budyń z mlekiem. Wlewamy do masy i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy spod papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy i dobrze studzimy. Wystudzony sernik smarujemy dżemem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki i słodzidło. Podprażamy na złoty kolor. Odstawiamy
Czarnawisienkaciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka
Kuchnia MagdaLenyciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka
Kuchnia MagdaLenymałe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły" w środku. Pamiętajmy, aby przed każdym nabraniem masy zanurzyć łyżkę w oleju. Tym sposobem ciasto łatwo odejdzie nam od łyżki. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt
Walijskie Pichcenieminutes in a 200C." Przepis z ksiażki Nigellissima . Składniki: (foremka-keksówka, okolice 23/10cm; jakieś 8-10 porcji/plastrów) 150ml bezsmakowego oleju roślinnego 3 średnie, bardzo dojrzałe banany (około 300g bez skórek) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 jajka 150g drobnego cukru 175g m ą ki 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki kawy Inki (oryginalnie: proszku espresso(...)termoobiegiem). Przygotuj wybrana foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Rozgnieć banany z sola i ekstraktem waniliowym, następnie wmieszaj olej. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijajac masę po każdym, na końcu wmieszaj cukier. Wymieszaj makę z sodą i kaw ą, a potem wmieszaj suche składniki do mikrej masy. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 50-60 minut
Lejdi of the housezrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości(...)siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć
Healthy food explorerrobiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana
Healthy food explorermalinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie pracuję nad moim deserem; jest(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrze