Drożdżowe bułeczki zawijańce lub też ślimaki lub jeszcze jakoś inaczej. Jak zwał tak zwał. Chodzi o pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione masłem, powidłami z borówki i cynamon
Relaxtimemożna dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość(...)szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia (można również włożyć do słabej zamrażarki na kilka minut). Po tym czasie agarowa galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić
Candy Pandaskoniec partiami dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę z orzechami, delikatnie mieszając. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wino zagotować z cukrem(...)paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji), przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo fajne połączenia jabłuszka i orzechy. Szybko się to ciasto robi i jest bardzo proste i pyszne. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z
Kuchnia PokoleńCiasto do którego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera - maślankowe z dużą ilością owoców (moreli oraz porzeczki). Idealne w smaku - słodko-kwaśne, miękkie i puszyste. Łatwe i
Ugotowaćprzykrycia. Nie miałam jednak jeszcze okazji wypróbować tego sposobu. Jeśli go wypróbujecie, to dajcie koniecznie znać czy przynosi to spodziewane efekty! Marmurkowe keto serniczki Kolejna edycja serników bez sera, czyli keto serniczki marmurkowe są równie wyborne, jak ich poprzednicy. A do tego jakie kolorowe! Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Wege Keyword babeczki , owoce , sernik Porcje 10 sztuk Składniki(...)łyżeczki sproszkowanych jagód Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Nadzienie sernikowe Kalafiora ugotować
Modern Cave Girljogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie(...)składzie mamy już cukier! Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy
Czerwona PorzeczkaChlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się(...)sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i triki " , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem
głodny alergikTeraz pozostaje mi życzyć Wam Szczęśliwego 2016 roku i zaprosić na pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 150 ml mleka 150 ml oleju 100 g mlecznej(...)piernikową i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian wymieszane suche składniki i połączone mleko z olejem. Gotową masę przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy
Kucharzycajest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej(...)wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta. Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego – dzięki niemu polewa będzie miała
CiastkozercyJeżeli ograniczacie cukier to zachęcam do przygotowania poniższego jabłecznika - z miękkim, wilgotnym środkiem i chrupiącym wierzchem (ziarenka kaszy jaglanej). Ciasto przyrządzicie z zaledwie kilku składników: kaszy
UgotowaćCzy jest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1
Gotuj z MąkąKocham to ciasto za smak i prostotę wykonania. Dodatkowo idealne dla alergików, którzy nie mogą jeść jajek. Szarlotka sypana chyba nie może się nie udać, ponadto
Wypieki i Rumieńce