zasadzie jeden przepis o podobnym składzie. W każdym z tych przepisów jest ważna informacja, która mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to „dojrzewanie” ciasta. Przez 6 tygodni ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu, zastanawiam się, co ma się zadziać w tym czasie? Czy procesy, które zachodzą, znacząco wpłyną na jego smak po upieczeniu? Niestety(...)pytanie, dlaczego i co dzieje się w okresie leżakowania 🙁 W każdym przepisie, jaki znalazłam, powtarzane są te same wiadomości, że dawno, dawno temu przygotowywano ciasto z początkiem adwentu…, a następnie pieczono tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Być może w przypadku tego przepisu jest tak jak z pewną anegdotką o żonie rąbiącej kości na zupę. Przytoczę. Wchodzi mąż do domu
SprawdzonaKuchnia.plsię połączą, powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 35 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Krem orzechowy(...)Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów Zobacz inne przepisy na czekoladowe wypieki: Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą Szybkie ciasto czekoladowe Czekoladowe brownie z wiśniami Artykuł Ciasto
e-PrzepisyKulinarnepieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku(...)cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną, a raz w drugą stronę. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi kasztanami. Smacznego! Pieję nad nim z zachwytu, ale nie bez powodu. Już nic więcej nie napiszę; idę spałaszować kolejny kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb z czosnkiem niedźwiedzim piekę od dwóch miesięcy bez przerwy i ciągle nie mam dość tego smaku. Do tej pory nie udało mi się zrobić zdjęcia, tak szybko znikał. Chleb ma niesamowity smak bez nieprzyjemnego posmaku, jaki towarzyszy nam po zjedzeniu normalnego czosnku. Czosnek niedźwiedzi zawiera więcej siarki i żelazo, dzięki czemu wspomaga działanie układu pokarmowego i sercowo(...)masy resztę wody i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję dającą się mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wyrośnięcia. Dużą garść ciasta odłożyć na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki i odstawić na ok. 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodziewskazują czasami jego rychłe nadejście… Beza cytrusowa Jej wysokość keto beza cytrusowa - tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword beza , ciasta z kremem , jajka , owoce , tort Porcje(...)cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić. Krem cytrynowy (lemon curd
Modern Cave Girlciasta było dla mnie po części ciasto cappuccino Siostry Anastazji. Swoje ciasto zrobiłam jednak zupełnie inaczej. Tak naprawdę to jedynie to ciasto naprowadziło mnie. Moje ciasto zrobiłam na cieście czekoladowym z nutą orzechową, które nasączyłam kawą. Przełożyłam je kremem budyniowym z dodatkiem kawy cappuccino. Pomiędzy krem dodałam jeszcze wkładkę z ciasta orzechowego. Całość ozdobiłam czekoladą i orzechami. Takie ciasto można(...)proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Mieszankę wmiksowałam partiami do masy jajeczno - maślanej. Białka ubiłam na sztywną pianę i wmieszałam delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyłam do kwadratowej formy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem. Ciasto po wystudzeniu przekroiłam
Waniliowe Improwizacjegruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut. Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość. W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy(...)Biszkopt podziel na dwie części. Jeżeli podczas pieczenia powstała charakterystyczna "górka" także i ją zetnij. Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin
Zdrowie na języku :Padsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto leśny mech z truskawkami Ciasto leśny mech z truskawkami jest wyśmienite! Dodatkowo cudownie prezentuje się na stole. Domowe ciasto leśny mech z truskawkami to bardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, święta, a także na zwykłą niedzielę, do kawy. Można je także upiec bez okazji, kiedy tylko(...)smakową, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Serdecznie polecam Wam przepis na pyszne ciasto leśny mech z truskawkami. Korzystajcie, póki sezon w pełni. Polecam Wam także inną wersję tego ciasta z musem truskawkowym, na który przepis znajdziecie tutaj: LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT SZPINAKOWY 4 jajka 1 szklanka
Przepiski.plCiasto Krówka to ciasto miodowe przełożone masą śmietanową, posmarowane na wierzchu kajmakiem i posypane orzechami. Doskonałe na Święta i nie tylko. Ja tym razem zrobiłam Krówkę na miodowym biszkopcie, znanym też jako biszkopt japoński. Fajne wyszło Do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, ale bez niego też wyjdzie fajnie. Biszkopt miodowy: 6 jajek 1 i 1/4 szkl. mąki (u mnie(...)pół na pół mąki tortowej i krupczatki) 2/3 szkl. cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 5-6 łyżek mleka 40 g masła Masa śmietanowa: 500-600 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone – opcjonalnie 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki
Smaki Na Talerzuwyrabiaj przez 10 minut. Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Zrób kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłóż do keksówki i posyp kruszonką – odstaw do wyrośnięcia. Upiecz drożdżówkę i gotowe! Tak więc przepis jest naprawdę prosty! Jedyne, czego potrzebujesz to cierpliwość i ciepłe miejsce, aby Twoje ciasto drożdżowe odpowiednio wyrosło. Powodzenia! Dokładny(...)ciasto i włóż do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe lekko zarób i przełóż do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj odrobiną roztopionego masła lub żółtkiem. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki kruszonkę. Ciasto w foremce przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie na wysokość formy. Wtedy włóż je do piekarnika i piecz około
Via GustoSezamowe ciasteczka na bazie pulpy bananowej dosłodzone daktylami. Składniki: 2 banany 2 białka 50 g daktyli bez pestek 50 g nasion sezamu 50 g otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki musli orzechowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem w misce. Orzechy i musli rozdrobnić przy pomocy(...)miksera ,wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki sypkie , oliwę i ubite na sztywno białka .Całość starannie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść przy pomocy łyżki niewielkie kupki ciasta formując okrągłe ciasteczka. Piec 20-25 minut w temp.170 St.C
Zakamarki mojej kuchniWalentynkami, ale ja ich wyprzedzam i już dziś serwuję wam herbatniki cynomonowe serca. A ponieważ troszczę sie o wasze zdrowie to są one z otrębami czyli pełne błonnika i bez cukru! :) Tak dodałam do nich erytrytol czyli 0 ckal. Podaję przepis na jedną blachę. Podwojcie składniki jeśli chcecie ich wiecej, a chcecie;) Składniki: 100 g masła miękkiego(...)cukru 1 jajko 30 g otrąb orkiszowych 170 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta mielonej wanilii 1 łyżka zimnej wody ( jeśli ciasto będzie za twarde - a nie powinno) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, nastepnie wsypujemy mąkę i otręby, proszek
AZgotuj!się je naprawdę bardzo szybko Ciastka z kremem składniki na 24 sztuki (czyli wychodzi 12 par) Ciasta brownie: 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao 80 g masła 2 jajka 100 g cukru 80 g mąki czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło wraz z czekoladą roztapiamy w garnuszku i lekko studzimy. Jajka ubijamy wraz c cukrem
RelaxtimeRacuszki bez drożdży Racuchy bez jajek Racuchy to jeden z najszybszych posiłków jaki Można zrobić. Racuchy mogą być na śniadanie, obiad, na kolacje, jako deser i do szkoły dla dzieci lub do pracy dla męża, czy żony. No dobra dla siebie też... 👉Jak zrobić racuchy bez drożdży(...)Zapraszamy na przepis na racuchy bez drożdży. Link do filmu z przepisem: Przepis na racuchy bez drożdży - 374 Składniki: 1,5 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 2 łyżki erytrytolu (można dać więcej) 230ml mleka ryżowego (można zastąpić innym) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soku z cytryny
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesodą oraz proszkiem do pieczenia. Mąki nie dodawać na raz, a w czterech lub pięciu turach. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, papier powinien nieco wystawać ponad formę. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem. Biszkopt piec przez około 45 minut bądź(...)Forma do pieczenia , której użyłam to tortownica o wymiarach 21 centymetra. Tortownicę lekko przesmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem. Papier musi wystawać ponad formę, aby w trakcie pieczenia biszkopt nam się nie wylał. Do upieczenia biszkoptu użyć można także metalowego rantu. Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Kwiaty jadalne , którymi udekorowałam ciasto to gomfrena
MeCooksKruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie(...)komponować się doskonale. Składniki na okrągłą formę 26 cm Ciasto kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo
Wanilia i Kardamonspróbowanie. Nic tak nie cieszy jak pusta blaszka po cieście znikającym w niemal ekspresowym tempie ;) Składniki na blaszkę o śr 26cm Kruche ciasto: 200g maślanych herbatników 120g roztopionego masła ½ szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych Sernik: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 2 tabliczki(...)kajmaku z puszki Orzeszki pistacjowe lub ziemne solone do dekoracji Maliny liofilizowane do dekoracji Sposób przygotowania: Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i dociskamy. Schładzamy w lodówce min 1h. Na dół piekarnika wkładamy wyższą blaszkę z wyposażenia, nalewamy 2 szklanki wody i nagrzewamy do 180°C. Jajka ubijamy
Kuchnia w czekoladzieskładniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych, zwartych ciastek o grubości około centymetra. Ciastka nie rosną(...)dużych odległościach od siebie. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec około 14 – 17 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawić przez kilka minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego! The post Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi (bez glutenu, wegańskie) appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodbez nich też oczywiście przygotujecie ciasto drożdżowe. Jednak odkąd kilka lat temu kupiłam mikser planetarny moje ciasta drożdżowe wskoczyły na wyższy poziom. Zagniatanie nawet luźniejszych w konsystencji ciast nie jest żadnym problemem. Ja jestem naprawdę słabosilna w rękach i moje ciasta nigdy nie były takie, jak mojej mamy czy babci. Robot/mikser jest więc wybawieniem dla ludzi bez bicepsów(...)pyszne słodkości znajdziesz w zakładce CIASTA Odpowiedni czas wyrastania . Ciasto drożdżowe do najszybszych w przygotowaniu nie należy. Wiem, że może Was korcić, żeby skrócić albo w ogóle pominąć wyrastanie ciasta, ale bez tego, idealnie puszyste ciasto drożdżowe nie ma prawa się udać. Na pierwsze wyrastanie po wyrobieniu ciasta najczęściej trzeba liczyć ok. godziny. Ciasto powinno podwoić wtedy objętość. Drugie
Na-talerzu.plotworzyli oczęta. Usmażyłam mega proste placki, do tego dodałam puszystą masę i uwieńczeniem to polewą czekoladową i orzeszkami w karmelu. Składniki na ciasto 3 jajka 4 łyżki mąki 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżka roztopionego masła Składniki na masę 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny(...)wiaderka 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na polewę 1/2 szkl. śmietany 30 % 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Opcjonalnie – 3/4 szklanki orzeszków ziemnych bez soli i 2 łyżki miodu. Krok po Kroku 1 Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką. przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu wytnij koło o tej samej średnicy so tortownica. Brzegi formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudź w formie. Ostudzony, rozkrój
codojedzeniasitko, ponownie zostawić na 15-20 minut, żeby sok odkapał. Pianka z bezy: Białka schłodzić w lodówce, następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier puder, dalej ubijając. Gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, wlać łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć za pomocą wałka do natłuszczonej formy(...)tarty, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C (z termoobiegiem), piec na złoty kolor ok. 10 minut. Odsączone owoce wymieszać z bułką tartą, rozłożyć równomiernie na upieczonym cieście. Na górę wyłożyć ubite białka. Tartę jabłkowo-rabarbarową wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C ( z termoobiegiem ), piec
niecodziennikparypieczenia wysmarować olejem i obsypać bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch foremek. możemy posypać na wierzchu dodatkowo ziarnami. Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia ok 15 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 stopni. Wkładamy wyrośnięte chlebki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut(...)foremek i studzimy na kratce. Można włożyć chlebki jeszcze na ok 5-10 minut bez foremek do piekarnika aby spód chlebków był chrupiący. Piekłam na drugim poziomie od dołu piekarnika. Jeżeli chlebek od góry się za bardzo przypieka to można przykryć papierem do pieczenia. Smacznego
Andzia Pichcicynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz pierwszy sernik w życiu. Łatwy przepis na sernik(...)wyjmiecie je prosto z lodówki, sernik będzie wyśmienity. Sernik z cynamonem był pierwszym, który upiekłam i nadal często piekę. Sernik z cynamonem - Cztery Fajery Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadużych jajek 300g płynnego, naturalnego miodu 220g masła – roztopionego i ostygniętego 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 150g cukru pudru Diamant 2 łyżki kakao bez cukru 250g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki zmielonego cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką. 2. Jajka wbić do czystej, suchej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać
Mała Cukierenkaużyłam skyr)) 1 banan 1 jajko 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka erytrytolu lub miodu ((można pominąć)) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Banana rozgnieć widelcem w miseczce i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlewaj ciasto na rozgrzaną, posmarowaną olejem gofrownicę i piecz kilka minut (w zależności od gofrownicy). Studź gofry na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze
Przepisy na widelcuBez żadnych kremów, owoców czy bakalii, takie ot zwyczajne, aczkolwiek bardzo smaczne i proste ciasto czekoladowe. Odpowiednio słodkie, odpowiednio wilgotne i odpowiednio czekoladowe. Za jego 'czekoladowość' odpowiada tylko kakao (nie zawiera tabliczki czekolady), które dodatkowo podkręcone zostało nutą wanilii i szczyptą soli. 3 jajka 170 g mąki tortowej 150 g masła 125 g cukru 125 ml mleka(...)kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia szczypta soli Mleko z masłem podgrzewać (nie zagotować!) w rondelku, aż masło się roztopi, ostudzić. Jajka ubić z cukrem, wlać mieszankę mleczną, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Składniki suche wymieszać ze sobą i przesiać do składników mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do keksówki silikonowej (lub innej
Kraina Miodem Płynącagotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami. Mąkę przesiewamy z kakao, dosypujemy po odrobinie do biszkoptu i cały czas, ręcznie przy pomocy szpatułki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i studzimy biszkopt spodem do góry. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem, drugą połowę mieszamy z mąkami i żółtkami. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając
Kuchnia w czekoladziemasę herbatnikową, na to łyżeczka masy orzechowej i łyżka sera, tak postępuję z resztą foremek. Wypełniam foremki prawie po brzegi, serniczki raczej nie urosną. Piekę 25 minut w temp. 170 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Zostawiam do całkowitego wystudzenia, dopiero potem wyjmuję z foremek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający(...)Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj Kuchniformę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do serka(...)lodówki. Rada: Tarta wyciągnięta prosto z lodówki jest dość twarda, ale wystarczy, że postoi ok.30 min w temp. pokojowej, a masa zmięknie. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki można posypać cukrem pudrem, choć i bez tego ciasto jest słodkie 😉 P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenykonfiturą Stovit . Jednak równie dobrze będą smakowały z każdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków :) Składniki na około 25 placków: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki budyniu waniliowego * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 4 łyżki jogurtu naturalnego * olej lub olej kokosowy do smażenia(...)Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym
Zrób to smaczniesłonego masła orzechowe z nutellą i słodkim bananem. Składniki (9-11 szt.): opakowanie ciasta francuskiego około ½ słoiczka nutelli około 8 łyżek masła orzechowego z orzechami lub bez 1 mały dojrzały banan Wykonanie: ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy najpierw masłem orzechowym ( ja użyłam domowego z orzechami) następnie nakładamy warstwę nutelli ( ja nakładałam co któreś miejsce i rozsmarowywałam) na koniec wzdłuż(...)cienkie plasterki ( najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie sczerniał) i zwijamy jak roladę, następnie kroimy na grube plastry które umieszczamy w foremce na muffiny wcześniej wysmarowanej masłem pieczemy na złoty kolor około 15 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu(...)tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego 50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem
Kuba Gotujerówne porcje. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty o grubości 1 cm.Wymieszaj pietruszkę z masłem i czosnkiem. Każdy prostokąt posmaruj czosnkowo- pietruszkowym masłem, następnie rozmieść równomiernie szynkę. Posmaruj szynkę musztardą i zakończ plastrami sera cheddar i startą mozzarella. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebne są dwie(...)blachy. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Piekąc ślimaczki na termoobiegu możesz piec dwie blachy na raz. Podczas pieczenia bez termoobiegu wstaw drugą blaszkę do lodówki. Piecz ślimaczki na złoty kolor przez około 12 minut. Wyjmij i podawaj ciepłe lub letnie. The post Drożdżowe ślimaczki
codojedzeniaobiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy ( opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH(...)inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody 1 cebula 1 łyżka masła pieprz, szczypta kolendry(...)smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut
Mango Papajaprawda nie wyszły tak piękne jak tutaj ,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia. 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej(...)smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Łyżeczki
Moje domowe kucharzenieciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu(...)tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego 50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem
Kuba Gotujemasy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować go na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10-12 minut w temp. 170stC. Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku
Obiad gotowywiększą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury(...)borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej
Di gotujePrzepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę
Domowa cukiernia Ewyblaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut(...)nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż(...)pół. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pieczarki i zwinąć.Pokroić na kawałki, posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenielato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 250 mascarpone(...)pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując
Kuchnia bezglutenowamąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem. Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź. Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę(...)pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę. Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek
Kukuleczkiciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem(...)delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku
Ogrodnik w podróżylodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni(...)minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything ( Universal Dough) The post Domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką(...)Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką. Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg. Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec
karmelowyDelecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia
Gotowanie...to proste !Święto Trzech Króli, na stół nie zawita tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało
Słodkie okruszkidodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć
Wrzosowa Polanabędę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi(...)wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można je lekko docisnąć kuchenną rękawicą. Po wylepieniu foremek wkładamy
Karo in the Kitchengodziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz(...)trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy piekarnik
Wypieki Renepowstała sycąca zupa i te oto babeczki. Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa. Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka(...)czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióry