cukru 1 paczka cukru waniliowego 6 jajek 3 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g) 1 szklanka zblendowanych truskawek 200 g truskawek 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka w proszku 1 szczypta soli Przygotowanie: Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki. Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń(...)piany dodajemy masę serową (partiami). Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Masę wylewamy na herbatniki, na wierzch układamy połówki truskawek. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy
R'n'G Kitchenwoda dodana do biszkoptu rozrzedza ciasto, dzięki czemu uwalniaja się piana łatwiej unosi ciężką masę ciasta. Ponadto część wody została również związana przez białka , które potrzebują wody, aby wytworzyć sztywny szkielet proteinowy. Kolejną prawdopodobną przyczyną, dlaczego biszkopt z wodą rośnie ładniej jest fakt, iż parowanie wody też przyczynia się do podniesienia mas ciasta. (patrz ciasto parzone ). Pewnie wszystkie te czynniki(...)najlepiej. Biszkopt kakaowy lubi wyrastać z górką, górkę należy ściąć, a biszkopt odwrócić do góry nogami. Biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170*C z termoobiegiem, jednak każdy piekarnik piecze inaczej. Mój piekarnik bez termoobiegu osiąga temperaturę przynajmniej o 10*C niższą niż z termoobiegiem. Warto zaopatrzyć się w termometr do piekarnika. (Ja swój kupiłam
SmartBake.pltych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach(...)orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne
FitKotzaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez(...)minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z michy
Stare Garypapierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka wiśniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru(...)budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami
Czerwień i błękitPo klimatach walentynkowych jeszcze trzymają nas truskawki w połączeniu z pysznymi kremami. Dlatego postanowiłyśmy zrobić w naszej ocenie dość prostą a przy tym nawet wegańską tartę
Candy PandasSezon na śliwki trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA , z którą raz jeszcze
Ania i Marcin gotująodlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier(...)biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd
Smakołyki Berenikipunkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStaram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie formujemy bochenek (nie mam koszyka chlebowego, więc układam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), raz jeszcze przykrywamy ściereczką
Życie zamknięte w smakuSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po
To co kochamSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa
To co kochamTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit Małgorzatypapierem do pieczenia. Wyłożyć schłodzone ciasto i przykryć również folią lub papierem aby rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie gdyż jest bardzo delikatne. Foremki wybrałam o niezbyt skomplikowanych kształtach aby łatwo było je wyciąć. Wycięte pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania(...)pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku aby nadać pierniczkom złotego koloru i blasku. Piec przez 20-25 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia. Zimne pierniczki można udekorować lukrem niskowęglowodanowym na bazie ksylitolu, czekoladą lub bez dekoracji umieścić w metalowej puszce. Smacznego! — BTW całości: 442 g, 1515 kcal
Ola la LCHFzanim powstał ten przepis z którego danie w końcu smakuje moim dzieciom Gofry są też bez nabiału i jaj – wegańskie. PRZEPIS NA GOFRY Z MĄKI RYŻOWEJ Składniki na gofry z mąki ryżowej: 3 dojrzałe banany świeże lub mrożone 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki ryżowej 1 szkl mąki z ciecierzycy 2 szkl mąki orkiszowej(...)rozgniatamy widelcem. Do misy miksera wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe – mieszamy wszystko. Następnie do miseczki wsypujemy mielone siemię lniane, zalewamy je 6 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do miski dodajemy pozostałe składniki: wodę, mleko, zaparzone siemię lniane, aromat, olej.Potem miksujemy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy maszynę do wypieku gofrów i wylewamy porcje
Dorota Smakuje