jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy oliwę(...)oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień
Moja smaczna kuchniamieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur. Zwijamy w rulon i kroimy(...)plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza i wyrosną. Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia . Studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka - ziarna z laski wanilii - płatki migdałowe Jajka, banana, wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp płatkami z migdałów, ciasto to około 8 porcji
SMYKWKUCHNIpierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieszklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy
RAROSSAbezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta(...)wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej
Kulinarne życiebez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto(...)Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie
Wanilia i Kardamonpieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto(...)łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście). Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut. Wykonać test „suchego
Grunt to przepis!okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego
Cynamonowe szczęściesprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki(...)pszennej 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek
RAROSSArozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni
Gotowanie to kochaniemasło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem(...)tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia i przesiać do jajek- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)- ciasto wyjąć(...)formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością
Smakołyki Berenikipaczka biszkoptów 500g truskawek 250 g śmietany słodkiej 30% 500g twarogu sernikowego śmietan-fix 2,5 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru
Camilla w kuchniTradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki.Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie(...)mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu
Słodka Stronaproszku do pieczenia (bezglutenowego) W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane daktyle zalać mlekiem, gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych
moj przepis nagłównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc(...)najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStraszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze(...)łyżek mleka) i odstawić. Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier(...)każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała CukierenkaBez pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki: 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa(...)białek. Do masy maślanej dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Połowę masy wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 10 minut do stężenia (20-22 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i jeśli forma jest nieszczelna, uszczelnić masłem), resztę wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę
Malinowo w kuchniwsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło(...)piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Gotowe. Skórkę z cytryny można zastąpić
Marder&Marder Manufacturepewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru(...)pulchną masę, powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy
Poezja smakuwewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie tortownicy do pieczenia. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem babki o charakterystycznym kształcie wieńca , wykonanym z góry(...)przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W kolejnej misce rozpuścić w wodzie sodę oczyszczoną. Wmieszać napar z kawy i likier kawowy. W dużej misce utrzeć mikserem na średnich obrotach masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, ubijając tylko na tyle, aby połączyć je z masą. Ustawić mikser na wolne obroty i stopniowo
Grunt to przepis!pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek, Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną
Ola la LCHFkolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem(...)siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzeniepewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 średnie jajka 150 g maki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo(...)śliwek cukier+cynamon Wykonanie: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać pocjami pokrojony na małe kawałeczki marcepan. Do masy wbić kolejno po 1 jajku, ucierając za każdym razem do połączenia składników do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik
Ostra na SłodkoPrzepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli
Niebieski kubek z kawaNagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Mąkę i masło przełóż do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy(...)nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj. Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem
Kubki smakudużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut
KasiaiKrzysiu.plprzygotowujemy masę. Cukier zagotowujemy z 3/4 szklanki wody, zmniejszamy ogień i pilnujemy momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy/ucieramy masę do czasu, gdy zbieleje.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku (w razie potrzeby z odrobiną wody), po czym mieszamy z rozpuszczonym, utartym cukrem i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą i płynną polewę wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Przyznaję się bez bicia
Kuchenna KontrrewolucyaNastępnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około
Ala piecze i gotujemąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia zaczną pęcznieć więc trzeba sprawdzić gę stość masy i ewentualnie dodać mleka lub wody . Do masy dodać ubite białka(...)delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć przez sito
SzczyptaSmaQJesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka masła śmietankowego145 g cukru210(...)orzechów arachidowych2 łyżki miodu naciowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy
Słodkie Przyjemnościpodsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową(...)cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego
Moniki Smakołykibezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto(...)podzielić na krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed
NA MOIM TALERZUżna go zrobić z owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty: na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą(...)zagniatając ciasto.Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotowaćw syropie jak do babeczek z jabłkami. Masa twarogowa to:-1 kg twarogu chudego lub półtłustego-5 jajek-1 i 1/3 szklanki cukru-3 łyżki maki ziemniaczanej-10 dkg margaryny-aromat śmietankowyTwaróg mielimy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek
Maminek kulinarnyproszku do pieczeniaSkładniki na masę jabłkową:1,5- 2 kg jabłek2 galeretki cytrynowełyżeczka cynamonuopcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już(...)dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki
charlotte gotuje