ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:778/1234)

Pierogi z jagodami – przepis 78

przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi z jagodami – przepis Składniki: Na ciasto: mąka pszenna typ 450 – 500: 0,5 kg wrzątek(...)ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone. Czyste jagody wymieszaj z kisielem

Kuchnia Na Wypasie
Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim 68

dobry,  dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki:  500 g świeżego łososia bez skóry i ości  płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku  mała czerwona cebula  200  g świeżego(...)środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu)  Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem- bez jajek! 146

Ostatnio to moje ulubione ciasto- puszyste, mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru(...)wcześniej wymieszaną z proszkiem oraz sodą, dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników! Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! Inspiracja: Wegan

Kraina Miodem Płynąca
Keks - pyszny 129

Dzień dobry :-) Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez keksa. Niby nic takiego, ale ja uwielbiam za tą dużą ilość bakalii :-) Tym razem przepis szybki, prosty i bardzo smaczny :-) Do środka oprócz suszonych owoców dodałam czarną porzeczkę od Helio :-) Pasuje idealnie :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x30 cm Składniki: 250 g masła (miękkiego) 500 g mąki + czubata(...)wróci do normy.  3. Teraz dodajemy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy nasze bakalie. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 70 minut. Ciasto musi się nam ładnie zarumienić. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem. Studzimy, przed podaniem możemy

kruche babeczki
Proste ciasto jogurtowe z owocami 155

zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy znów będę robić to ciasto (a na pewno do tego dojdzie :) to pominę kruszonkę. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie kalorycznego i przy okazji macie wolną godzinkę ;) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka(...)drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i dokładnie wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm, na wierzch położyć owoce i całość posypać kruszonką. Piec przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka

Healthy food explorer
Imbirowe markizy 187

musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka(...)kokosowe), gdyby ciasto było zbyt suche Przygotowanie ciasta: Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukry. Suche składniki przesiej do miski, dodaj masę bananową i starty imbir. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywcza i wstaw do lodówki na małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona

greenscarf
Czekoladowe ciasto na gorąco z lodami 112

upiec bez jajek, ale najdziwniejsze jest to, że przed pieczeniem polewa je się wrzątkiem! Piekliście kiedyś takie ciasto? Ja piekłam angielski pudding, który sposobem pieczenia przypomina czekoladowe ciasto na gorąco. Oczywiście, jeśli ciasto jest gorące to najlepiej smakuje z lodami. Jakie lody wybierzecie to już kwestia smaku. To ciasto smakuje ze wszystkimi rodzajami lodów. Czekoladowe ciasto(...)trzepaczką. Wylej masę do naczynia. W naczyniu wymieszaj suche składniki na posypkę, która po upieczeniu stanie się sosem. Posyp wierzch ciasta posypką i wylej wrzątek na wierzch. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 25 – 35 minut. Ciasto jest bardzo mięciutkie. Trzeba je nabierać łyżką. Pod ciastem tworzy się pyszny czekoladowy sos. Nałóż porcje ciasta do miseczek

codojedzenia
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 344

patelni. Studzimy *** *** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy(...)prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS

Blog z Apetytem
Ciasto zebra jogurtowa z czereśniami 122

proszek do pieczenia,  oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce łączymy jajka z cukrem następnie dodajemy, jogurt oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszamy wszystko łyżką nie używamy miksera. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do drugiej połowy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na białą część ciasta. Lekkim ruchem(...)łyżki lub szpatułki mieszamy. Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim  wystudzeniu przygotowujemy lukier w dwóch kolorach. Do miseczki wsypałam cukier dodałam 2 łyżeczki wody wymieszałam. Połowę lukru wylałam na ciasta. Do pozostałej cześć lukru dodałam kakao łyżeczkę wody wymieszałam i wylałam na ciasta. Smacznego

Kulinarne przygody
Sernik z truskawkami na słomce ptysiowej (na zimno) 216

straganach pełno jest pysznych truskawek zawsze sięgam po ciasta bez pieczenia. Najczęściej są to właśnie serniki. Moja rodzina je uwielbia. Dziś polecam Wam przepis na jeden z nich. Spróbujcie Takie serniki są naprawdę proste w przygotowaniu, a smakują… wspaniale Zachęcam również do spróbowania „Ciasta cytrynowy puszek”. Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą(...)śmietanki 30-36% (schłodzonej) kilkanaście truskawek (około 8 do masy + na wierzch ciasta) 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 galaretka wiśniowa na 500 ml wody słomka ptysiowa Brześć – około pół opakowania *używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz (boków osobiście niczym nie smaruję). Na dno wykładamy słomkę ptysiową

Słodkie okruszki
CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM 121

Genialne, czekoladowe  serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne. Serniczki dla wymagających, dla wielbicieli gorzkiej czekolady, gdyż to ona gra tu główną rolę. Serniczki składają się z

Upiecz sobie babeczkę
Ciasto Ambasador. 93

przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru  - 4 łyżki mąki  - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka 3,2 % - 2 budynie waniliowe - 2 łyżki mąki(...)czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. II. Masy: W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy

DominikaDolci
Sernik wiedeński 174

Sernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel(...)pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy

psgotujemy
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 216

żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc je dla nas użyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy.   Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej(...)zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 324

kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je "odchudzić" by ich zjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Masa "krówkowa" Daktyle odsączamy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy

Health-Fit-Life
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 93

tego – jak zwykle zresztą – bez cukru. Zachęciłam? A wracając do głównego tematu dzisiejszego wpisu – pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny(...)olej i jajko), w drugiej wszystkie pozostałe, poza owocami. Wymieszać to łyżką do połączenia składników. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 20-25 minut. inspiracja Artykuł Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 170

naprawdę pyszny i do tego - jak zwykle zresztą - bez cukru. Zachęciłam? ;) A wracając do głównego tematu dzisiejszego wpisu - pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec :) U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały(...)olej i jajko), w drugiej wszystkie pozostałe, poza owocami. Wymieszać to łyżką do połączenia składników. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 20-25 minut. inspiracja

FitKot
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 181

niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.  Składniki: BEZA: 7 białek(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo

Gotuj z Mąką
Czekoladowe muffinki z zieloną posypką. 128

pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Ze śmietanki i czekolady przygotować polewę (w kąpieli wodnej). Wystudzone muffinki udekorować polewą czekoladową

zadanie-gotowanie
Ciasteczka ryżowe 248

Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy(...)ostrym nożem tniemy wałek na talarki o grubości ok. 1cm. Brytfankę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ukadamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i po nagrzaniu wkładamy brytfankę, pieczemy  ok. 20-25 minut  (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto z winogronami 164

Dziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie  zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty,  w ten sposób

magiczna kuchnia Kasi
Chleb pszenny wieloziarnisty 118

kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej(...)wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.  Smacznego

talerz przyjemności
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 119

proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko   130 ml soku pomidorowego (u mnie Victoria Cymes )   70 ml oleju Dodatkowo:   100g szynki 20g żółtego sera Wierzch: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche(...)tarce o średnich oczkach, a następnie wszystko razem wmieszać do pomidorowej masy.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym, żółtym serem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przechowywać pod przykryciem

Di gotuje
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 175

proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie(...)grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Gulasz z grzybami w chlebie 118

bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony(...)kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą

wesoła kuchnia
Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy 164

Czytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z maślanką i jagodami 216

rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę(...)suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest upieczone

kruche babeczki
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 145

powinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam(...)pomocy miksera. Wsypać przesiane mąki, ziarna wanilii i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sezonowymi owocami

Kuchnia w opałach
Placek maślankowy z bezową pierzynką 137

fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru(...)pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie łyżką wymieszać. Piec

na moim stole...
Tiramisu 1167

mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej   Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny(...)kąpielą wodną – na średnim ogniu. Masę trzeba ciągle ubijać, żeby nie wyszła nam jajecznica ;) Ubijamy i ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie, ale warto! Sam ten krem powinien być trochę za słodki – po połączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto z kremem straciatella i truskawkami 461

Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta  Do napączowania: 100 ml soku(...)proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Warstwa z galaretką: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć w zimne miejsce. Truskawki umyć, obrać

Ala piecze i gotuje
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 140

wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy(...)użyjcie, w miarę  możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt. Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Kolorowa łąka – tort chałwowy w stylu angielskim 175

biszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy(...)miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni   50-60 min. na najniższej

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z granatem 187

Na niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód

Ciastkozercy
Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji - Lussekatter 156

mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:)  Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu(...)dodać go do ciasta Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę)  Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fantany z Nowej Anglii 164

miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić(...)kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika

Apetyczna babeczka
Kruche cytrynowe ciasteczka 173

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo

Kulinarna rozmowa
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 232

pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi!Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu- 200 g masła miękkiego- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy- 10 jaj średnich- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej- 3 łyżki czubate kaszy(...)masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową

Pasje Jolki
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 208

cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około(...)trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Przed pieczeniem wierzch każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 15-20 minut, aż do zrumienienia.Ostudzić na kratce.Smacznego!Październik zaczął się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 300

truskawkami przypominające drożdżowe...Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.Jednak upieczone bez dodatku drożdży.Z owocami i krusznką, polane lukrem.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej;1,5 szklanki białego cukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek(...)pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 minut. WystudzićW międzyczasie przygotować

Gospodyni Miejska
Bezy migdałowe 118

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach 179

Byliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym

Moja Delicja
Szybkie wegańskie ciasto z owocami 184

Szybkie wegańskie ciasto z owocami to ciasto, które urzekło mnie już przed spróbowaniem. Przepis pochodzi z niezastąpionej Jadłonomi , jednak ja dopasowałam go troszkę do swoich potrzeb

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 171

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko

Szybko Tanio Smacznie
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 287

mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie tak jak włoskie sofrito – marchewka zmieni kolor, cebula i seler staną się mocno szkliste i lekko przypieczone).   Niektóre przepisy na cottage pie proponują użycie wina lub pomidorów do sosu – ja ich nie dodaję. Zapiekanka zostaje bardzo angielska i autentyczna, bez obcych – w tym wypadku(...)mrożony groszek. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu i gotujemy razem 5-6 minut, bez przykrycia. Wsypujemy skrobię (w oryginale najczęściej używana jest skrobia kukurydziana) która całość zagęści i utrzyma w ryzach. Mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Mięso zostawiamy w patelni albo przekładamy do naczynia do zapiekania i szykujemy wierzchnią

Karo in the Kitchen
Rolada biszkoptowa tiramisu 129

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe babeczki z karmelem daktylowym - bez pieczenia :) 201

Bez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać

Zdrowie na języku :P
Szybki piegusek na białkach 69

puszysty i wilgotny. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty gdy zbywają nam białka jaj z pozostałych wypieków. Jestem zachwycona tym ciastem jak i przepisem. Od dzisiaj zamiast sięgać po bezę gdy białka zostaną będę piekła pieguska ! :). Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1 szklanka białek, u mnie białka(...)Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej. Mieszamy chwilę aż wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. po upieczeniu

Blog kulinarny S9.PL
Tort truskawkowy 90

daje we znaki. Tuż za progiem nastrój się poprawia, ponieważ cieszymy się perspektywą sięgnięcia po tort truskawkowy oraz wypicia wybornej kawy o smaku solonego karmelu. Tort przygotowaliśmy w niedzielę bez specjalnej okazji, choć mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy zainspirowani tym przepisem podadzą tort z truskawkami na urodziny, imieniny lub zbliżający się Dzień Ojca. Udostępnij Składniki na tort truskawkowy Biszkopt(...)wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25 minut , do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, studzić je tak 15 minut

niecodziennikpary
Sernik wiedeński na kruchym spodzie 164

mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę(...)czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Składniki:  1 kg twarogu 200 g masła 8 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Zaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Następnie ubijamy jaja z cukrem na najwyższych obrotach miksera

Cynamonowe szczęście
Ciasto 3 BIT bez pieczenia 220

Jutro i pojutrze święto wszystkich Babci i Dziadków. Może przygotujecie dla nich pyszne ciasto 3 BIT. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Nie wymaga

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami jabłka 246

szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz(...)cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut

Healthy food explorer
Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 153

Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników.  Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :)  Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed(...)podaniem należy je wcześniej wyciągnąć na kilka minut, żeby lekko się roztopiły. W smaku przypominają lody i dosłownie roztapiają się w ustach.  Inspirację znalazłam już dość dawno na Instagramie, ale robiłam je już jakiś czas temu, więc niestety nie pamiętam z jakiej strony pochodzi. Składniki (6-7 sztuk): Spód: 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych na mąkę migdałów

Healthy food explorer
Ciasto Jamajka 351

ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje(...)Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odkładamy

Smaki Na Talerzu
Delikatny sernik na zimno. 159

delikatne ciasto jest niezastąpione. Na szczęście dziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało. W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić. Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ja zrobiłam go na biszkopcie bo taki najbardziej lubimy, ale można go zrobić na herbatnikach lub biszkoptach. Wtedy będzie szybciej i bez włączania(...)Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać obie mąki i proszek. Wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15 minut. Zostawić do wystudzenia. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe. Zostawić do przestudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wystudzonych wiórek i wymieszać. Masa

Agusiowe smakołyki
Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 176

łyżeczka proszku do pieczenia około 5 czubatych łyżeczek kajmaku – u mnie śmietankowy migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie(...)smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Słodkie okruszki
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 198

efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowy suflet z Nutelli 168

się zdecydować przy rozlewaniu ciasta ;) Składniki: 2 jajka 150 g Nutelli 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie) + masło i kakao do obsypania foremek, cukier puder do podania Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy kakao, im dokładniej to zrobimy, tym większa szansa, że suflet nie przyklei się do ścianek i nie popęka w czasie pieczenia(...)łyżką cukru – można ubić bez cukru, ale dzięki niemu piana jest stabilniejsza i trudniej ją później popsuć w czasie mieszania z czekoladą. Delikatnie mieszamy pianę z masą czekoladową aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Suflety sporo urosną podczas pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. Nieco

Ciastkozercy
Tort porzeczkowy 319

Bardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy(...)porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C.  2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem

Apetyczna babeczka
Przepis #50 Domowe FIT pączki - pieczone w piekarniku 213

jednak zwykłe pączki gdyż : są z mąki razowej pszennej, na mleku roślinnym, pieczone w piekarniku - zatem bez smażenia na oleju, a także bez laktozy. Jeden pączek to (tylko!) : 157,3 kcal w tym: W: 23 g; B: 5 g; T: 4,5 g. Składniki ( 11 pączków - w zależności od wielkości) - 300 g mąki pszennej(...)olejem. Wyrabiamy dość energicznie tak aby ciasto było plastyczne. Odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce - miskę przykrywamy ściereczką - aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Międzyczasie przygotowujemy polewę

Health-Fit-Life
Tarta z morelami 167

stronę   Uczymy jak słodzić  , gdzie dowiecie się jak słodzić z głową, bez wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie(...)powstały okruszki. ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekł a damy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut

Bon appetit mon amie
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 122

cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i trochę ją zagnieść. Dodać jaja i śmietanę. Zagnieść całość, tak aby nie było widać kawałków margaryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną(...)bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta i jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę.  Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nimi blachę przykrywając całe dno. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo

Ze smakiem bez glutenu
Pizza włoska 153

małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić na osiem części, z każdej zrobić zgrabną kulkę, przykryć folią spożywczą i odstawić(...)przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę

To co kocham
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 297

odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić.  Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze(...)pokojową, najlepiej wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto metrowiec super przepis :-) 849

rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą  mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy-ciasto orbi się gęste.  Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy(...)keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta musza być takie same, a przy dzieleniu ciasta na oko, moze tak nie być :-) Ciasta pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Wyciągamy z keksówek i studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ciacho z cukinii - puszyste, dietetyczne i przepyszne! :) 149

mąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa(...)masę.  Formę do pieczenia (powinna być większa, aby ciasto było cienkie i dobrze się upiekło) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozprowadź po całej powierzchni.  Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 287

ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej  Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut

Ala piecze i gotuje
Bułki pszenne, jak z piekarni. 195

około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy(...)żeby odgazować ciasto, dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę, układamy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia (drewnianą łyżkę należy docisnąć prawie do dna, uważając, żeby jej nie przeciąć) i odstawiamy bułeczki na około 20 minut, bu znowu wyrosły. W czasie

Rozpustne gotowanie
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 102

podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut aż wierzch babeczek ładnie się zezłoci. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Chleb żytni z siemieniem lnianym 204

chleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do pieczenie razowych chlebów bez używania mąki razowej przekonał mnie mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny. Według mnie jest(...)siemienia lnianego ( ziaren), łyżkę soli. Dodałam 2 łyżki zakwasu żytniego jasnego* i 470 ml wody - wszystko wymieszałam krótko - tylko do połączenia składników - ciasto jest raczej gęste, ale nie zbite i trochę się klei. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyłam ciasto łyżką do keksówki wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrastania na noc - zajęło to u mnie

apetytnapieczenie
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 158

pieprz'; document.write(" "); Ciasto na pieczone pierogi: Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką(...)kostkę, aż będzie szklista. Dodajemy posiekane w paski kapelusze boczniaków. Delikatnie solimy i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajmy rozmrożony i odciśnięty szpinak (jeśli nie rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy

Poezja smaku
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 151

wierzchu i posiekanymi pistacjami. Warty uwagi i wypróbowania. To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Składniki: 125 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej 30 g cukru kryształu szczypta soli 21 g świeżych drożdży(...)lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych

Made By Mom And Son
Miodownik 397

bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu(...)ognia i ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać ekstrakt z wanilii i masę miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 20x30cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałymi porcjami ciasta postępować tak samo.  Masa

Zapiski Młodej Żony
Piernik czekoladowy (bez cukru) 262

bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta(...)masę czekoladową. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika.Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 685

Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki

Apetyczna babeczka
Beziki Walentynkowe. Idealny prezent na Walentynki. 203

Pierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek

Kuchnia Łukasza
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 343

lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone(...)ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - czynność tą można pominąć jednak dzięki temu bułeczki będą bardziej puszyste.  Środek każdej wyrośniętej buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze jabłka grójeckiego. Naczynie lub formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut - najlepiej na funkcji

Symfonia Smaków