bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony(...)kostkę małą. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję łopatkę i dalej smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą
wesoła kuchniaCzytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż
Weekendy w domu i ogrodzierzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę(...)suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest upieczone
kruche babeczkipowinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam(...)pomocy miksera. Wsypać przesiane mąki, ziarna wanilii i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sezonowymi owocami
Kuchnia w opałachfakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru(...)pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie łyżką wymieszać. Piec
na moim stole...mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny(...)kąpielą wodną – na średnim ogniu. Masę trzeba ciągle ubijać, żeby nie wyszła nam jajecznica ;) Ubijamy i ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie, ale warto! Sam ten krem powinien być trochę za słodki – po połączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą
Jak gotować i nie zwariowaćPolska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku(...)proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Warstwa z galaretką: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć w zimne miejsce. Truskawki umyć, obrać
Ala piecze i gotujewody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy(...)użyjcie, w miarę możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt. Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika
Marder&Marder Manufacturebiszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy(...)miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej
Domowa Cookierenka AgiNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód
Ciastkozercymnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu(...)dodać go do ciasta Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę) Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commiski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić(...)kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika
Apetyczna babeczkaktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo
Kulinarna rozmowapisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi!Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu- 200 g masła miękkiego- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy- 10 jaj średnich- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej- 3 łyżki czubate kaszy(...)masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową
Pasje Jolki