ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:53/67)

Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 196

Witajcie Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie przesyłka pełna pyszności w włoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u

Cynamonowe szczęście
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 142

zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska(...)musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach. Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka

Chilli Czosnek i Oliwa
Przełamywanie barier - makaroniki 211

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Magiczne Przydasie ! 181

metodą tradycyjną. Zawsze pokazywałam Wam efekt końcowy z kilku powodów. Do niedawna dekorowałam w trybie "potrzeba matką wynalazków" :) Nie posiadałam, żadnego z przedmiotów, które dziś Wam prezentuję.  Oczywiście bez prezentowanych przedmiotów da się żyć, ale co to za życie :)  Tort powyżej również wykonałam przy użyciu przedmiotów ze sklepu KOKUO.  Właściciel sklepu dla czytelników mojego bloga przygotował(...)wygładzania mas. Teraz to aż się uśmiechnęłam pod nosem:) Do tej pory kombinowałam zwykłymi dużymi nożami, niestety szpiczaste końce uniemożliwiały dokładne rozsmarowanie kremy do samego spodu. Do szpatułek przyklejał się krem. Ze szpatułką do wygładzania mas rozprowadzenie kremu, czy masy na torcie to zaledwie kilka chwil. Wszystko szybko, gładko i sprawnie oraz precyzyjnie. Dzięki temu przekrój tortu jest idealny! Cena

Blondynka Gotuje
Paradoks czyli odchudzona oponka. 247

Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo wałkować. Ciasto podzieliłam na cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Część I – zwykłe oponki serowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki(...)razem i dodałam do ciasta. Wyrobiłam dodając trochę mąki, bo składniki były wilgotne i ciasto zrobiło się za luźne. I tak samo do pieca. Część III – oponki z burakiem, tymiankiem i miodem. Upieczonego w piekarniku buraka zmiksowałam z łyżką miodu i listkami świeżego tymianku. Dodałam do ciasta, podsypałam mąką i to samo co z poprzedniczkami. Ciasto ma przepiękny kolor, który

ladykitchen
Wzywamy naturalne posiłki 215

Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między innymi właśnie w tych nieuprzątniętych zakamarkach ogrodu. O jednym z wielkich sojuszników(...)skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła

les mirabelles
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 225

   Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające

Smaczne Zdrowe
Tort Jagodowy 227

ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach.Pieczenie biszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko(...)odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu

Eat Shrimps
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 298

niej obtaczamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.   CIASTO PANETTONE dzień 1, wyrastanie przez noc Ciasto zostawiamy w dużej misce, przykryte folią lub wilgotną ściereczką w zamkniętym, nienagrzanym piekarniku do czasu, aż trzykrotnie zwiększy ono swoją objętość. Przy tej ilości drożdży potrwa to od 12 do 15 godzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny(...)ciasta. Ciasto nie zniesie przeciągów i wahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy

Karo in the Kitchen
SERNIK CREME BRULEE 400

    Kolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w

Smaczne Zdrowe
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 181

Fakt, że muszę mieszkać w internacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 254

szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał(...)karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie.  Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę o średnicy 21cm dlatego też pozostałą ilość rozlałam do muffinowych foremek i upiekłam mini-serniczki. Przyozdobiłam je kremem czekoladowym i miętą. Masa serowa

Symfonia Smaków
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 155

Miałyśmy ochotę na coś innego, niecodziennego, delikatnego i cholernie smacznego. A skoro obie wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat

Wypisz Wymaluj
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 359

też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe.No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki postawiła na krześle stojącym w rogu. Ciotka, nie zważając na nasze krzyki, padając ze zmęczenia, usiadła na ciasto - przez dwa dni chichraliśmy z "Pan de Nata Aplastado" - ciasta spłaszczonego(...)samą mąką, którą użyłeś do zrobienia ciasta. Przełóż ciasto do foremek, nie więcej niż do połowy wysokości. Posyp równomiernie powierzchnię ciasta brązowym cukrem.Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone; jeśli patyczek nie jest suchy, dopiecz ciasto kilka minut więcej, przykryj wtedy folią aluminiową

Grahamka, weka i kajzerka
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 202

kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi(...)przekazujemy znajomym, rodzinie, ale... kucharzowi niekoniecznie. A może powinniśmy to robić? Kiedyś wybrałam się z Marcinem do nowo otwartego baru sushi. Obok nas siedziała starsza para i bez skrępowania, głośno, nawet bardzo głośno, zachwycała się zamówionymi daniami. Przy czym bawili się świetnie, swobodnie włączając w tę zabawę wszystkich w restauracji. Kiedy skończyli, poprosili kelnera o przywołanie szefa kuchni

Gotowanie to kochanie