już chyba mówi samo za siebie, że czarny napar nie jest im obcy. Informacji sprzedali nam co niemiara, a mnie trudno wszystko było spamiętać i teraz Wam przytoczyć, więc bez wdawania się w szczegóły powiem, co za gratkę dla nas przygotowali. Siorbanie czasem przystoi Siorbanie w niektórych kręgach uchodzi za brak kultury, jednak na pewno tak nie jest wśród(...)degustacji kaw Gniazdo przygotowało nam prawdziwą niespodziankę - mogliśmy spróbować wybranych pozycji z ich menu. Podano nam między innymi pikantny krem z ziemniaków z chorizo, dwa rodzaje chrupiących sałat, różne kompozycje nietuzinkowych bajgli i dziesięć (tak dziesięć!) pysznych ciast własnego wypieku. Prawdziwa uczta! Dla takich chwil stanowczo warto być blogerem! Podczas tego niebotycznego obżarstwa, bariści cały czas o nas dbali
Food SquareNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam(...)smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie zjadły z dżemem albo syropem klonowym, ale niestety me łakomstwo zwyciężyło i pożarłam je łapczywie
Słodko-Słony Świat Ilonypuszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki(...)pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu
Zdrowie na języku :Ppory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić w dobrych sklepach, ale ponieważ kwiatów róży jest u nas pod dostatkiem postanowiłam ją przyrządzić(...)formę polecam- magdalenek wcale łatwo się nie wyjmuje z blaszki, nawet po mocnym jej natłuszczeniu. Tymczasem silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek
les mirabellesWersja Tiramisu dla osób, które stronią od czarnej kawy, ale delikatnego cappuccino nigdy nie odmówią. Ta forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w
Słodka Stronaspanie, postanowiłam przeznaczyć je na napisanie zaległego posta. Wyśpię się po śmierci , czy jakoś tak... Do rzeczy więc: na praktyki wybrałam niedużą piekarnię po drugiej stronie ulicy. Przyznam się bez bicia, że elementem decydującym była lokalizacja - nie wiedziałam, na którą będę miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się(...)mnóstwo ciast. Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystudzeniu obrałam upieczone kawałki ze skóry i wierzchniej warstwy. Tak powstały miąższ rozgniotłam widelcem na nie do końca jednolitą miazgę. I takie właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dyniąSkładniki:2 jajka10 łyżek cukru6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej6 czubatych łyżek mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki cynamonuopakowanie(...)podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku
Smakołyki Berenikipowinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katiepierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej(...)gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką, by sprawdzić czy jest wystarczająco gęste - jeśli nie dodajemy mąki tyle, aby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Przed smażeniem rozgrzewam patelnię. Mieszam ciasto chochlą i nabieram ciasto. Wlewam
apetytnapieczenieCo otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej
Mia Cucina SofietaTarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)schłodzić w lodówce MASA ORZECHOWA - składniki na masę powinny być zimne - do naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu - dodać cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też go pominąć, jeśli wolicie bardziej słoną wersję), wymieszać - gotową masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić SOS KARMELOWY
Smakołyki Berenikimoim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać(...)Składniki: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa
Mama GotujeBlachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl(...)ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Nasączenie: · ok 1 l przegotowanej wody · ok 4-8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej · cukier do smaku · kieliszek wódki Krem
Malinowe PocałunkiSezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaowocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny(...)cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy
Smakowity Blog Kulinarnysody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać(...)Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 30-35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa rabarbarowa: Pozostały rabarbar przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż masa
Passions hobbies life