mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. A dziś proponuje taką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.) szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego 100 ml oleju rzepakowego pół tabliczki mlecznej czekolady 2 garści orzechów(...)ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy
NaKońcuJęzykalubię nowe wyzwania kulinarne. Kruche z truskawkami i budyniem SKŁADNIKI : na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : truskawki - 700 g cukier puder
Kuchnia Danusipapryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI ciasto 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej 50g mąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka(...)dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko
DefinicjaSmakuciasta "wysoko procentowe". Ostateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka warstwa galaretki :-) Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru(...)gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki
Passions hobbies lifeciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. SPÓD: Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli i cukier. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i oprószamy mąką. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej
cool and mintyCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki(...)skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
Proste PotrawyChciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku podsyłając przepis na babkę
W kuchni bez szafekobiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej ja o niczym takim nie wiem. Zastanawiałam się czy będzie(...)wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Składniki
Kuchnia w czekoladzieminut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy(...)należy sparzyć wrzątkiem a następnie wrzucić do lodowatej wody. W ten sposób skórkę będzie się lepiej zdejmowało. Wyciągamy pestkę i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na wierzch brzoskwinie, pieczemy kolejne 20 minut
Delusional TrineSkładniki: Na ciasto: ü 0,5 kg mąki pszennej ü 20 dag masła ü 1 jajko ü 1 łyżeczka sody oczyszczonej ü 15 dag cukru pudru ü 2 łyżki miodu Na krem: ü 0,5 l mleka ü budyń śmietankowy bez cukru ü 1 szklanka cukru(...)Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru . Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia
Bazując na smakumikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po trochu mąkę z proszkiem na przemian z wodą różaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy(...)TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI
harrisamozzarella- 150 g * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta). Ostudzić. Nadzienie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekane pieczarki(...)środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego zarumienienia się panierki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazjedzeniu ciasta sięgnął po stary album i wspólnie oglądaliśmy czarno-białe zdjęcia, wspominając odległe czasy. Tata pochwalił ,,unowocześnioną'' wersję ciasta i zgodził się z moim trafnym stwierdzeniem, że przez góry i doliny karpatki najłatwiej trafić do serca. :) Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych lub średnich jajek(...)Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Dosyp mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Całość przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Podziel ciasto na 2 części. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra i dół bez
Smiling Shrimpwiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka sól himalajska szczypta olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut
IzaGotuje