biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu: Biszkopt genueński : oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt – 2 jajka – w temperaturze pokojowej – 6 łyżek cukru (60g) – 6 łyżek mąki (60 g) – 1 łyżeczka masła (7g) – szczypta soli Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło(...)najmniejszego ognia. Odkładamy do lekkiego ostudzenia, gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany. Możemy delikatnie poruszać foremką aby równomiernie rozprowadzić masę pomiędzy bananami. Wkładamy ciasto do lodówki i szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 250 ml śmietanki kremówki 36% – 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix) – opcjonalnie łyżeczka cukru pudru Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem
RelaxtimeKruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy(...)ciasto. Żaroodporną formę na pie (rozszerzającą się ku górze) o średnicy dna 24 cm. i wysokości 5 cm. lub formę na tartę o średnicy 25-26 cm. smarujemy masłem, wylepiamy ciastem na grubość 3 mm., nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto
cool and mintyCiasto, które powstało po tym jak przygotowałam ciasto „Biedronka”. W zasadzie zamieniłam jedynie smaki kisieli, dodałam owoce, które w całości zalałam galaretką i tyle
Smaki Na Talerzuzapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko(...)zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona galaretka różowa bita śmietana i kolorowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiśniowa), puszka mleka skondensowanego słodkiego. Przygotowanie: Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić(...)warstwę ( 2 i 3 tak samo). Na koniec wylać ostatnią galaretkę (lekko tężejącą) i pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować według własnej koncepcji. U mnie to były mandarynki i bita śmietana
W kuchni u MonikiBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy
Słodka Stronaprzyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam. Składniki na około 30 bez: 7 białek(...)rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy-suszymy jeszcze około
Made By Mom And Sonprzełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru(...)dodawać po kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat
maniapieczeniaPavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień
Pieguskowa KuchniaCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna KuchniaCzarny Las jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciast. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej
Słodka Stronanastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne! Składniki na gofry: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag cukru brązowego Dry Deremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła(...)kukurydzianej Dodatkowo: Bita śmietana Syrop trzcinowy Diamant do polania Przygotowanie: W małej misce mieszamy sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia. Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę
Wanilia i Kardamonkremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleko skondensowanego wcześniej ugotowanego(...)możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej
Kocham CzekoladęSzybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem
Wanilia i Kardamonkażdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek(...)czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto wyłożyć Śmietankowy Crème Pâtissière , następnie wyłożyć bitą
moj przepis na