ciastka - 17601 przepisów (strona:940/1174)

Gofry w Swornegaciach 136

W drugiej połowie sierpnia, w Grucznie odbył się Festiwal Smaku , podczas którego, między innymi, podziwiałam wypiek gofrów/wafli na gofrownicy z początku ubiegłego wieku.   

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 115

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8

królestwo garów
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 374

widzieliście! Delikatna, puszysta masa serowa z dodatkiem krówek , karmelu i batoników twix w czekoladzie tworzy obłędną całość, której nikt się nie oprze! Zapewne każdy z nas kojarzy reklamę : karmel , ciastko , czekolada ?! Teraz mam nadzieję , że reklama Twix już zawsze będzie kojarzyła się z moim sernikiem. Ps. może to i bomba kaloryczna…. ale z całą pewnością od czasu do czasu

Ostra na Słodko
Domowy blok czekoladowy 178

Dawno nie robiłam bloku czekoladowego. Poszperałam w przepisach i znalazłam stary przepis. Myślę, że łasuchom się przyda więc dziś go publikuję. Każdy kto robi bloki ma

Ewa w kuchni
MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM + jaki wpływ ma sharon/persymona na komórki rakowe? 159

Kaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A

Ostra na Słodko
Babeczki sowki 171

Córka szukała przepisu na babeczki, które mogłaby zrobić na urodziny jako prezent. Wybór padł na sówki od Doroty. Babeczki, mimo że wyglądają skomplikowanie to wcale takie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 247

oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz

MarciochaKucharzy
Pierogi z botwinką w sosie koperkowym 185

Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić solą i pieprzem i roznieconym jednym ząbkiem czosnku. Ciastko ja zawsze zrobić według sprawdzonego przepisu: Ciasto pierogowe   Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinać szklanką kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu, skleić brzegi. Ugotuj w osolonej

MarciochaKucharzy
Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem 168

kawałek wędzonego boczku 1 cebula śmietana 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu: Ciasto na pizze z Pizzy Hut   Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Podgotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Białą

MarciochaKucharzy
Brownie z kaszy jaglanej (bezglutenowe) 377

Nigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;)  A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe

W kuchni bez szafek
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 191

Pozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gofry belgijskie z Liège 169

Gofry belgijskie to bardzo kaloryczny deser. Maślane, bardzo słodkie, ale takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym. Według mnie najlepiej smakują same, ale można je podać

Smaczna Pyza
Jaglane kulki rafaello 175

Nadal pozostajemy w domowych klimatach tylko, że teraz prezentujemy zamiennik znanego Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej!  Składniki:  ->

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 131

Dziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem 207

muszkatołowej. Studzimy.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz , posypujemy startym serem i składamy zlepiając brzegi. Podobnie postępujemy z reszta ciasta. Każde ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy mlekiem i delikatnie nacinamy wierzch.  Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta. Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania