Faworki leciutkie 202Jak ktoś uwielbia faworki a jest na diecie z różnych powodów nie musi rezygnować całkowicie z tych przysmaków . Proponuję teraz zdrowszą wersję faworków. Szybko się robi
Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka waniliowo - kakaowe 284Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem. Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze i pieczemy 17-20 minut. Pycha
Lawendowe Niebo
Walentynkowe serduszka buraczane 292były bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego serduszka. farsz Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę i doprawiamy do smaku
Niezły Młynek
Marchewkowe ciasteczka 216Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z
cookpl
Mandarynkowe babeczki 175Delikatne muffinkowe babeczki o mocnym mandarynkowym akcencie . Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące. Wykorzystałam je więc maksymalnie zarówno
Zakamarki mojej kuchni
Pączusie 345Zapraszam na konkurs, zaproszenia do teatru na fajny spektakl rozdaję [ klik ] Do teatru pójdziecie w ostatki a w torbie warto mieć takie oto pączusie bo jak
Moje Małe Czarowanie
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 209tego co widać? Chciałabym częściej stawiać między nimi znak równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które
KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 240Birek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens. Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa. Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie
KUCHARNIA
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe z naturalnie kolorowym lukrem 250Do muffinek z marchewką zabierałam się jak pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak
Szefowa kuchni
Biszkopty z pianką twarożkową 236Dzisiaj zapraszam na ciasteczka. Najprostsze, ekspresowe do przygotowania. Produkty potrzebne przeważnie są w każdym domu. Galaretka, twarożek i garść biszkoptów. Najlepiej byłoby samemu upiec ciasteczka
Codzienna kuchnia niecodzienna
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 219mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki puree z dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka
Truskawkowa Fiesta
Faworki 302Robiłam już oponki , pączki ziemniaczane i małe pączusie na serku homo więc przyszedł czas na kolejną karnawałową słodkość - faworki. To moje
Monia miesza i gotuje
Faworki 210Faworki, zwane w moim domu pieszczotliwie chruścikami są jednym z moich ulubionych przysmaków. Chrupiące, leciutkie, delikatnie słodkie i rozpuszczające się w ustach. Absolutny karnawałowy must bake
Food Square
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 203ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez
Basia w kuchni
Cynamonowy sernik na zimno z prażonymi jabłkami 307Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek
Kuchnia Ellie