Jest to inna wersja pączków. Zamiast jak zwykle smażone w oleju, tym razem są pieczone. Pyszne delikatne pączusie z pysznym sosem budyniowym. Z tej porcji wychodzi
Kuchnia PokoleńNie kryję, że w zasadzie kocham czekoladę. Nie każdą bo nie cierpię tej najtańszej która z tą prawdziwą nie ma praktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą
vaniliowoczekoladowaPierniczki brukowce Brukowce, to pierniczki z długą tradycją. Nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania. Uformowane kuleczki układamy obok siebie w foremce. Podczas pieczenia pierniczki łączą się, a stykając
Pełny talerzDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na GazSkładniki: 500 g mąki pszennej; 200 g cukru pudru; 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 120 g miękkiego masła; 1 jajo; 10 g sody
Gospodyni MiejskaPomału zaczynają się świąteczne porządki, śnieg zawitaj, jest zimno i niestety ciągle ciemno, co nie sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze
Nastoletnie WypiekaniePrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formieJutro rozpoczyna się oficjalny sezon na puszczanie piosenki "Last Christmas". Pewnie wielu z Was podnosi się na dźwięk tej melodii, ale dla licznych jest też
My simple kitchenPrzepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam wszelkie ciasteczka, ale zrobić je na chwilę obecną graniczy u mnie z cudem. Oluś jeszcze za mały żeby pomóc, a i z Adasiem na rękach
Kuchnia w czekoladzieCzęsto oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane
Ostra na Słodko225 g masła 3/4 szkl cukru pudru 350 g mąki Warmińskiej Młynomag 2 żółtka szczypta soli wanilia (kilka kropel) aromat cytrynowy (kilka kropel) aromat migdałowy (kilka
Gotowanie jest łatweKruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje
To co kochammąką mikserem. • Czekolady drobno posiekać w kostkę i wymieszać ręcznie z gotową masą. • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. • Nakładać masę łyżką stołową oddzielając jedno ciastko od drugiego na odległość 8 cm. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut, do zrumienienia. Wtedy są już dobre, mimo
To co kochamWszyscy chętnie jemy muffinki, a gdy są czekoladowe to smakują tym bardziej. To ciastko o idealnej porcji i wyglądzie małych torcików, na każdą możliwą okazję i na zwykłe łasuchowanie również. Podnosi poziom cukru i endorfin! Przepis na nie pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady. Składniki na 20 sztuk: Muffinki
To co kocham