poczujesz się głodny." albo "Nigdy nie zapomniaj o przyjaciołach. Szczególnie jeśli są ci winni kasę." No bo przecież chodzi o to, żeby było wesoło!!! Maszyna losująca wróżby do ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru(...)ciasto na pierogi. Łamiemy delikatnie w połowie ("łamiemy" całą krawędź, tą która nie była lepiona) i wieszamy na misce, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sposób ciastka "zapamiętają" swój kształt. Tak samo postępujemy z drugą cześcią ciasta. Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z tej ilości składników wyszło mi około
MiksturownikSalve! (; Dzisiaj zapraszamy Was na proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i naprawdę wcale się temu nie dziwię. Są rewelacyjne kruche, w środku dość słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem(...)orzechowym i cytrusowym, a ta delikatna słodycz nieziemsko komponuje się z lekko opieczonym sezamem, którym są obtoczone! Pyy-cha!!! (pisząc ten post pochłaniam już chyba szóste!) Ciastka królowej - gdyby sporządzali je w Polsce, tak właśnie byśmy o nie prosili w kawiarni lub pobliskiej piekarni. Niestety nie są u nas powszechnie dostępne dlatego możemy je sobie upiec
Symfonia SmakówCzas czytania: 2 min Ciastka w stylu doskonale znanych Wam ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie używam ciastek ze sklepu, zrezygnowałam z nich głównie dlatego, że niestety niewiele jest tam mąki pełnoziarnistej, choć nazwa sugeruje, że są właśnie z mąki pełnoziarnistej. Polecam, więc przygotowanie ich w domu(...)będą takie, jak należy. Ciastka są fantastycznie chrupiące, słodkie z cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też, polecam! Print Ciastka pełnoziarniste .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne
SprawdzonaKuchnia.plnależy dzielić na kilkunastocentymetrowe paski i układać je na blaszce, zlepiając razem obydwa brzegi i formując kółka. Blachę z tak przygotowanymi ciastkami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam ciastka kilkanaście minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjęłam je na metalową blaszkę i pozostawiłam do wystygnięcia. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę pozostawiłam(...)minutę, po czym zamieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka, smarowałam czekoladą połowę każdego ciastka i układałam z powrotem na kratce żeby czekolada zastygła. Ciastka można również odstawić do lodówki i tam najlepiej je przechowywać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link do przepisu
Waniliowe ImprowizacjeCiastka budyniowe to szybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne(...)kształty. Takie ciastka to fajny sposób na zajęcie małych rączek i spędzenie czasu w kuchni wspólnie z naszymi pociechami. Ciasteczka będą również dla dzieci odpowiednie do zjedzenia. Są kruche ale nie twarde, raczej rozpływają się w ustach. Mają trochę taką piaskową konsystencję za sprawą budyniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 1/3szkl. cukru pudru
Waniliowe ImprowizacjeDzisiaj zapraszam na kruche ciasteczka. To zdecydowanie przepis należący do top 5 przepisów na te smakołyki. Ciastka wychodzą bardzo kruche, delikatne, rozpływają się dosłownie w ustach. Są tak kruche, że przy wyjmowaniu ich z pieca, trzeba uważać, bo łatwo się łamią. Po ostygnięciu trochę twardnieją, ale nadal są kruche. Swój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy(...)robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka. Od razu przypomniał
Mieszam w Garnkuwkładam do lodówki na około 60 minut. Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami(...)piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem
Uwaga Babcia Gotujewszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką cukrową, bądź przekładano je marmoladą lub powidłami. Rzadziej do przekładania używano kremów. Ciastka z cukrem lub z marmoladą doskonale się przechowują, dlatego podawano je nie tylko przy okazji małych domowych uroczystości, ale również podczas przyjęć bardziej oficjalnych. W latach powojennych, zanim gospodynie(...)mogły korzystać z lodówek i chłodni, kruche ciastka były nieodzowne na weselnych stołach. Można je było upiec już w poniedziałek, by podać dopiero w sobotę, czy niedzielę. Nie traciły one przy tym na swoich walorach smakowych, a niektóre rodzaje ciastek wręcz zyskiwały na kilkudniowym odpowiednim przechowywaniu – przekładane ciastka stawały się bardziej spójne, a te z posypką, delikatniejsze
Trzeci talerzWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo ładnie prezentują się na stole, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 lub 8 ciastek w zależności jak duże je zrobimy 1 rolka ciasta francuskiego(...)twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) przeciśniętego przez praskę lub zmielonego 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny na górę ciastek owoce: jagody, jeżyny, maliny, małe truskawki itp.. oraz białko do pomalowania ciastek cukier kryształ lub perlisty do posypania brzegów ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta
Uwaga Babcia GotujeKolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista(...)zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut
Szefowa kuchniulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków. Potrzebne nam (na 14 ciastek): -200g mąki pszennej - 125 g masła - nieco ponad pół szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - niepełna, płaska łyżeczka soli - 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy (Ja użyłam czekoladowej(...)masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Najlepiej smakują z kawą lub herbatą karmelową. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci(...)choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje z miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!! Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne(...)się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej klejąca i łatwiejsza w formowaniu. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, doglądając co jakiś czas ciasteczka aby się nie przypaliły
Mania GotowaniaCiastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt. Ciasto: 50 dag mąki 25 dag margaryny 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier(...)pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut. Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem
Praktyczna plZdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :) Składniki na 8 dużych ciastek: szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki płatków owsianych łyżeczka sody szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżka melasy 100 g masła 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko 1/2 szklanki brązowego cukru duża garść suszonych śliwek Piekarnik(...)śliwki, dodać do masy i całość wymieszać. Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta. Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasta zaczną lekko brązowieć po bokach. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenne