Dziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie
Waniliowe Improwizacjezapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html),
Waniliowe Improwizacjemasę do zgęstnienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć
Waniliowe Improwizacjedzieciństwem. Przeważnie robiły nam je mamy lub babcie i podawały z cukrem pudrem. Najlepsze były takie puszyste, mocno wyrośnięte. Dla mnie takie placki były lepsze nić ciasto czy sklepowe ciastka. Często gościły w naszym domu. Ja też robię je od czasu do czasu swoim dzieciom. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru
Waniliowe Improwizacjeodstawiłam je do lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec
Waniliowe Improwizacjetakie chwile, że po prostu ma ochotę na coś słodkiego. Warto wtedy przygotować sobie coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego od słodyczy, które możemy kupić w sklepie. Do ciastek możemy dodać do nich przeróżne dodatki, np. orzechy, bakalie, czekoladę. Ja dzisiaj użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową - przepis na 16 sztuk Do przygotowania
Z notatnika dietetykaktórzy doszli do wniosku, że może jednak przydałoby się jeszcze coś słodkiego mam przepis na jaglany pudding piernikowy - szybki (nawet bardzo!), łatwy i przyjemny deser o smaku najbardziej świątecznych ciastek 😉 Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować: 6 łyżek kaszy jaglanej, szklankę mleka, łyżkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, łyżeczkę kakao, 2 łyżki syropu
Z notatnika dietetykaPomysłowe wykorzystanie ciastek ptysiowych, jako dekoracyjne ciasto świąteczne.… Czytaj dalej Pièce montée, czyli ptysie na choince
Pij soki wyciskaneteż jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej. Tartę przygotowałam w formie o średnicy
Kuchnia Bazyliitrzech rzędach po sześć sztuk, tak aby utworzyły prostokąt. Na herbatniki wykładamy masę kakaową, pozostawiając około 4 łyżek. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników w takim samym ustawieniu. Na ciastka wykładamy całą waniliową masę. Przez środek, wzdłuż prostokąta wykładamy pasek z pozostałej ciemnej masy. Unosimy dwa dłuższe boki foli aluminiowej, tak aby dwa boczne rzędy herbatników z masą utworzyły
Qchnia po prostujabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier puder do obsypania ślimaczków mąka
Kuchnia Danusiminut. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C. Nabierać łyżeczką masę, uformować kulkę i położyć na blasze wyłożonej papierem. W środek wcisnąć migdał lub żurawiną. Piec 15 minut ( ciastka pieką się szybko, trzeba uważać bo rozmawiając przez telefon przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty i były już według mnie trochę za bardzo zrumienione
AZgotuj!